HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.07.03. 08:00 jEnci

Borkonyha

Címkék: budapest borkonyha

Volt egy újabb nagyon rohanós szerdai napunk Budapesten, amikor úgy végeztünk, hogy megint az összes déli nyitvatartásos étteremről lecsúsztunk, mert úgy kb. délután 3 felé járt.
Wolf András javasolta nekünk a Borkonyhát, kihangsúlyozva, hogy nyitva van délután is. Mi nem ellenkeztünk, ő meg közben azt mondta, hogy a konyha kifinomult, de az adagok megfelelő méretűek. Nekünk ez alapvetően elég is volt. Amúgy róluk sokat nem tudtam, több cikkben láttam hivatkozást rájuk, néhány hete követem őket Facebook-on, és láttam, hogy a Gourmet fesztiválon is nagyon sikeresek voltak. Ha már így alakult, akkor elmentünk megnézni, hogy kifélék-mifélék.

Hangulatos és árnyékos terasz itt is volt az utcán, de a hőségre való tekintettel mi a légkondis éttermet választottuk.

P1050020.jpg

Mivel a délutáni holt időszakban mentünk, a helyiség rajtunk és a személyzeten kívül üres volt. Minket ez nem zavart, de ahogy néztem a személyzetet sem, mert lefoglalták magukat azzal, hogy készültek az esti szervizre. Nem ültek a nyakunkon csak azért, mert mi voltunk az egyetlen vendégek, de nem is hanyagoltak el minket. A konyha felől ugyanez érződött, mert az ételek is megfelelő ütemben érkeztek egymás után. Ezt úgy értem, hogy egyáltalán nem “tolták” ránk egyik fogást sem, csak azért mert ráértek.

Érkezéskor rögtön kértünk egy kancsó limonádét (1900 Ft), ami aztán annyira jó volt, hogy ezt később még 2 követte.
Az étlapok után kaptunk egy kosár kenyeret, ebben volt köménymagos és mazsolás, járt hozzá még puha vaj is.

P1050028.jpg

Az egész estebédelésnek amúgy úgy indultunk neki, hogy nem szeretnénk sokat enni, amolyan “csak beugrunk valahová” kajálást terveztünk. Amikor komolyabban szemügyre vettem az étlapot, akkor már érződött a szele annak, hogy ez nem fog összejönni, mert csupa izgalmas ételt találtam rajta, amire aztán marha kíváncsi lettem. Próbáltam alkut kötni magammal, hogy akkor csak két fogást eszem, előételt és főételt az végülis még belefér. Zsolti a főétel és a desszert mellett döntött.

Én előételnek pirított, ropogós kacsamájat (3350 Ft) kértem. Nagyon szépen tálalták. Alul fehérrépa püré volt, körülötte gyümölcsök, koktél paradicsom, két szelet kacsamáj, majd ez megszórva fenyőmaggal és pisztáciával. Elegáns tányér volt, imádtam.

P1050030.jpg

Főételnek én tőkehalat szerettem volna enni (mogyorókéregben, tavaszi salátával és citromsárga répával), de a felszolgáló mondta, hogy az az egy sajnos nincsen. Nem estem kétségbe, úgyhogy Zsoltival rendeltünk egy-egy göngyölt tanyasi csirkét. (3350 Ft)
Várakozás közben muszáj volt rendelnem egy pohár bort is a főételhez. A felszolgálónk ebben is készségesen segített és ajánlott egy Furmintot, amit én megadóan elfogadtam.
Az ételek fantasztikusan néztek ki, ezúttal nem a fénykép miatt vártunk az evéssel, hanem azért, mert még csodáltuk egy kicsit. Három henger pirított, puha csirkemellet kaptunk, egyiken egy rózsaszínre készített fürj mellel. A köret volt hozzá karfiol püré, amire apró karfiol virágokat reszeltek, fava bab, lágy túró, ropogós sajt és jus. Nem tudtunk betelni vele.

P1050031.jpg

Annyira el voltunk foglalva az evéssel és az ízekkel a szánkban, hogy beszélgetni is elfelejtettünk. Azt hiszem, hogy ennél a pontnál adtam meg magam teljesen a Borkonyhának és döntöttem el, hogy nekem muszáj desszertet is ennem. Alapból azt mondanám, hogy majd legközelebb, de esetünkben nem tudom, hogy az mikor lesz, és ez a desszert dolog addig nem várhat…

Zsolti bazsalikom fagyit rendelt édes morzsával és répa chips-el amihez almás paradicsomvíz érkezett kis kancsóban (1350 Ft). Nagyon jól nézett ki ez is, de olyan ismerősnek tűnt valahonnan. Egy hetet gondolkodtam rajta mire beugrott, hogy a Czifray versenyen Puskás Csaba desszertje “Bazsalikom és répa” volt. Szóval innen volt ismerős.
Az a répa chips csúcs volt, és a fagyi, meg a morzsa….

P1050035.jpg

Én málna variációt kértem mézes lilahagymával és túrótortával (1150 Ft). Kész műalkotás volt ez is. A tányérba sok minden került: málnahab, málna püré, friss málna, bazsalikom díszítésnek, túrótorta, annak tetején az apróra vágott puha lilahagyma, mellette egy kis édes morzsa (ez nekem annyira nem ízlett), málna fagyi és abba beleszúrva grillázs. Utóbbi nem volt ropogós, de ezt gondolom a szörnyű meleg okozta. Izgalmas desszert volt, de harmadik fogásnak én egy kicsit nagynak találtam, úgyhogy Zsolti boldogan belapátolta a maradékot.

P1050034.jpg

Egy élmény volt ott ebédelni. A konyha határozottan izgalmas, az étterem légköre pedig laza, bisztró jellegű. Egyáltalán nem az a feszengős hely, ráadásul mindenhez közel van a belvárosban. Nekünk nagyon tetszett.

Borkonyha
Sas utca 3.
Budapest
1051

Látogatás: 2013. június 19.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr165379861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.07.12. 16:06:53

Szia!

Régóta olvaslak, most már megkérdezem ami fúrja az oldalamat egy ideje: miért jó az, ha házi kenyeret, vajat kínálnak a fogások előtt az éttermek? Nagyon sok étterem leírásánál látom ezt és biztosan finom lehet a jó ropogós héjú házi kenyér, de nekem inkább elvenné az étvágyamat, mint meghozná.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.07.13. 03:01:44

@zöldeketbeszélek: Nem mindegyik étterem kínál. Nem kötelező. Ez nem része az étlapos kínálatnak, ez amolyan "extra" az étterem részéről. Bisztrókban és egyszerűbb helyeken nem feltétlenül van, vagy ha mégis, akkor fizetni kell érte, de azt már te döntöd el, hogy szeretnél-e.
A lényege az, hogy amíg ételt választasz legyen mit csipegeteni, hogy amíg az megérkezik ne halj éhen. Amolyan kedves gesztus. Ezt drágább és/vagy jobb helyeken még szokták fokozni azzal, hogy a sok fogásos menükbe beraknak előre még egy-két meglepetés falatkát (amuse bouche) és akár elődesszertet is.
Igazából elfoglalva tart téged is és a gyomrodat is amíg a többi fogás érkezik. Én nagyon szeretem, mindig lecsapok rá, amint az asztalhoz ér. Időnként arra is kell figyelni, hogy ne egyem túl magam belőle, mert akkor a többi fogás nem fér belém. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.07.16. 09:58:37

@jEnci: Köszönöm a választ! Közben eszembe jutott, hogy hányszor jártunk úgy, hogy annyit kellett várnunk az első fogásra, hogy már az asztalterítőt is megettük volna. Na, akkor nem utasítottam volna vissza egy kis házi kenyérkét az asztalról!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.07.18. 02:25:53

@zöldeketbeszélek: :) Igen, általában ezért szokták kivinni. Meg aztán ilyen helyeken minden annyira frissen készül, hogy muszáj, hogy legyen ideje a konyhának elkészíteni a megrendelt fogásokat, de addig a vendéget foglalkoztatni kell...