HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.04.28. 21:40 jEnci

Halas vasárnapi ebéd

Címkék: anyu hal menta off fehérbor rántott hús ördöghal avokádó vasárnapi ebéd fudge szt. jakab kagyló zöld saláta

Amikor még otthon laktam, vasárnaponként legtöbbször nagy családi ebédek voltak és a reggel/délelőtt azzal telt el, hogy anya a konyhában főzött, sütött és tett-vett. A menü szinte mindig a húsleves-rántott hús-sült krumpli-savanyúság vonal volt. Egészen addig, amíg anyunak egyszer kifakadtam, hogy már nem bírok több rántott húst enni és a hátam közepére sem kell és nem érdkekel, hogy vasárnap van. Anya barátja meg azon akadt ki, hogy én miért akarok mindig valami mást enni és nekem miért nem jó az, ami van, és így tovább… A lényeg az, hogy az egészből volt néhány parázs vitánk, amit anyu egész egyszerűen úgy oldott meg, hogy közölte velünk, hogy fogjuk be (ez a diplomatikus kifejezése annak, ahogy akkor elhallgatatott minket) és csinál majd rántott húst is, meg nekünk valami mást. Így visszaállt a családi béke, aminek az lett a következménye, hogy anya elkezdett minden vasárnap kétfélét főzni. Ennek a méghosszabb távú következménye pedig az volt, hogy a család többi része is megunta a rántott húst vasárnaponként, én meg gyakorlatilag évekig nem voltam hajlandó megenni a fentebb leírt vasárnapi menüt.

Állítólag az idő minden sebet begyógyít, így esett, hogy az egyik kollégám kitalálta, hogy csináljunk rántott húst az egyik személyzetis vacsorának az étteremben. És igen, valóban évek óta nem ettem egy rendes, kiadós vasárnapi menüt, hát legyen. Úgyhogy nekiálltam a rántott húsnak és a hagymás krumplinak. Volt hozzá még a háromszor sült krumpli leeső kisebb részei, meg savanyú uborka. Desszertnek pedig a még fejlesztés alatt álló citromtorta citromos keksszel.
Péntek este ellenére a vasárnapi hangulat megvolt, a kollégák értékelték, én pedig úgy éreztem, mintha otthon lennék, és örültem, hogy sikerült olyan hagymás krumplit csinálnom, amilyet általában anyu szokott. Utána persze a kajakóma sem maradhatott el, a kép pedig a Facebook oldalamon osztatlan sikert aratott.

IMG_1584.jpg

Ez persze nem hozta meg a kedvemet ahhoz, hogy ennek a (ritkán előforduló) vasárnapi szabadnapjaimon neki is álljak. Ezért mindig valami mást eszünk, lehetőleg valalmi gyorsat és egyszerűt. Ezt úgy értem, hogy mosogatással együtt nem szeretnék 1 óránál többet eltölteni a konyhában, de persze valami finomat szeretnék a tányérokra rakni, ami méltó a vasárnaphoz.

Ma halat szerettem volna enni, így a környékbeli erdőben tett kirándulás után hazafelé beugrottunk a Waitrose-ba megnézni, hogy mi a kínálat. Vettünk 4 db Szent Jakab kagylót és 2 ördöghal filét és némi köretet hozzájuk.
A jakabok nem voltak tervben, de egyszerűen nem lehetett ellenállni nekik, az ördöghal pedig akciós volt, kihagyhatatlan ajánlat.

IMG_1588.jpg

A kagylókat előételnek készítettem el. 4 szelet bagettet megpirítottam, majd sóval, borssal, citromlével fűszerezett tejföllel megkentem őket. A két végére serpenyőben pirított kolbászt tettem. A kolbász zsírjában megsütöttem a Jakabokat, de csak annyira, hogy épp hogy átmelegedjenek. Ezt középre raktam majd rukkolával díszítettem.
A kagylók omlósak, puhák, már szinte krémesek voltak, de én sajnáltam, hogy nincs itthon snidling, mert azt még apróra vágva kevertem volna a tejfölbe. Illett volna az ízvilághoz.

IMG_1589.jpg

Az ördöghal körete kevert zöldsaláta volt, amit közvetlen fogyasztás előtt olíva olajjal, almaecettel, sóval és borssal ízesítettem. A másik köret pedig avokádó krém volt. Ehhez két érett avokádót meghámoztam, majd összeturmixoltam, apróra vágott zöld kaliforniai paprikával, mentával, sóval, borssal, citromhéjjal és citromlével ízesítettem. Tálalásig a hűtőszekrényben hagytam.

A halat sóval és borssal fűszereztem majd forró serpenyőben olíva olajon bőrén lefelé elkezdtem sütni. Amikor aranybarna volt, megfordítottam kb. 10 másodpercre, hogy a másik oldala is átsüljön, majd vissza, és ment be a 180 fokos sütőbe 5 percre. Kivétel után a serpenyőben pihent fogyasztásig. A tányéron friss citromlét facsartam rá.
Ezt egy gyümölcsös, kicsit testesebb chardonnay-val kísértük.

IMG_1591.jpg

A desszeretet ezúttal kihagytuk, de a délutáni kávéhoz, azért néhány maláta whisky-s fudge elfogyott. :)

IMG_1592.jpg

A nap hátralévő részében pedig lazítunk, hűek maradva a vasárnap délutánokhoz.

OFF

 

A kirándulásunk céljpontja a Cliveden House környékén lévő erdő volt. Megnéztük (csak kívűlről) a régen nemesi tulajdonban lévő kastélyt, ami ma szállodaként üzemel és gyönyörködtünk az ébredő tavaszi erdőben és a vadon növő virágokban.
Zsolti igazából bluebell-eket akart fényképezni. Sajnos nem tudom a magyar nevét, de ezek a pici kék virágok, amik mezőkben nőnek a tavaszi erdőben.
A küldetés sikeres volt, képeket pedig ide kattintva lehet nézni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr455251670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2013.06.01. 21:43:28

Szerintem sokkal jobb ez a kagylós-halas menü, mint a rántott hús. Nem sok mindent irígylek Angliából az ott élőktől, de a szigetségből fakadó friss tengeri alapanyagot azt igen. :)