HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.04.22. 18:13 jEnci

Az indiaiak, az indiai kaja és egy indiai étterem

Címkék: naan indiai étterem kalmár lassi papadam cookham maliks piccallili

IMG_1578.jpg

 

Az indiai kajával szemben mindig ellenérzéseim voltak. A közvetlen Angliába költözésünk után 2 hónapig csak egy szobát béreltünk egy nagy házban. Voltunk mi ketten, egy angol srác és négy indiai fickó. (Leegyszerűsítve: 6 férfival laktam egy olyan házban, ahol csak egy fürdőszoba volt.) Erősen multikulti volt, én meg mindig is nyitott voltam az új dolgokra, szóval ezt az időszakot próbáltam felfogni kalandnak.

Az angol sráccal nem is volt bajom, a rettenetes akcentusa miatt amúgy sem beszéltem vele sokat. Annak ellenére, hogy kétkezi munkás volt, valami építtető cégnek dolgozott, minden vasárnap inget vasalt és öltönyt húzott, majd elment a szüleivel templomba és családi ebédre. Hétköznapokon pedig a szupermarketes előre készített mikrózható kajákat ette és sokszor borzasztóan fel is háborodott, hogy ezek hogyan lehetnek ennyire rosszak? Nem igazán tudtam, hogy mit vár tőlük, de az tény, hogy tetemes hányaduk melegítés után azonnal a kukában végezte.

Az indiaiak pedig minden ott töltött percemet megkeserítették. Rettenetesen koszosak voltak, az se érdekelte őket, hogy ki van takarítva és ragyog minden, és az sem, ha nincs és megeszi őket a kosz. Minden este főztek maguknak valami indait, de arra már nem vették a fáradtságot, hogy el is takarítsanak maguk után normálisan. Ha már nem volt tiszta edény a konyhaszekrényben, elmostak annyit, emennyire szükségük volt és akkor ők elvoltak. Olyan dolgokat, hogy a szemetest kivigyék, mert már másik két zacskó is tele volt mellette, már nem is vártam el tőlük.
Mindegyiküknek jó állása volt vagy Londonban, vagy a környéken valahol, itt jártak egyetemre, de ha rajtuk múlt volna még köszönni sem köszöntek volna reggel, pedig beszéltek angolul rendesen. Együtt ettek, együtt nézték az indiai tévét és csak és kizárólag indiaiul beszéltek, az meg hogy mi is ott voltunk, egyáltalán nem érdekelte őket.
Az igénytelenségük a világra és a környezetükre nagyon bosszantott.

Az egyikük szerencsére normálisabb volt és hajlandó volt szóbaállni velünk. Vele többször beszélgettem két okból: engem érdekelt a kultúrájuk és angolul kellett tanulnom. Meg is kérdeztem tőle, hogy miért ennyire zárkózottak. Azt mondta, hogy az indiaiak többségét a család támogatja, hogy Angliába jöjjön tanulni majd dolgozni. Ha végeztek az egyetemmel az erre fordított pénzt a családnak vissza kell fizetniük. Ha ez is megvan, egy meghatározott összeget haza szoktak utalni minden hónapban, hogy az ott lakóknak könnyebb legyen. Közben itt az első perctől kezdve fizetnek egy aránylag magas összeget a magánnyugdíj pénztárba. Amikor összeszednek elég pénzt 10-20-30 év alatt, akkor hazamennek és az itt befizetett nyugdíjból jól élnek úgy, hogy közben a családjukat is eltartják. Ezért sokan nem vesződnek asszimilációval, mert úgyis felesleges.
Azt azért kihangsúlyozta, hogy ez statisztika, nem lehet minden indiait ez alapján megítélni. Világos.
Mindenestre az egész háznak állandóan indiai kaja szaga volt, mert ők tényleg minden este főztek maguknak rendesen. De csak indiait, semmi mást. Amúgy a fickó azt is mesélte, hogy India valóban nagyon koszos és az ételeket azért is készítik ilyen csípősre időnként, mert az fertőtlenít. Brrrr!
Emlékszem ő egyszer készített a vacsorájuk előtt fűszeres pirított kesudiót. Nagyon egyszerű volt, a kevés olajban pirított kesudiót megszórta valami fűszerkeverékkel és hagyta langyosra hűlni. Amíg vártak, hogy elkészüljön az étel ezt rágcsálták. (Itt megjegyezném, hogy az angolok általában a sós-ecetes chips-et eszik.) Megkínált vele minket is, ha már ennyire érdeklődő voltam amúgy is. Eszméletlen volt, nem akartam udvariatlannak tűnni, de legszívesebben az egész tállal megettem volna! Fogadni mernék, hogy a titok abban a fűszerkeverékben volt.

2 hónap után aztán sikerült elköltözni onnan, én pedig indiai kajáról, vagy bármiről, ami indiai hallani sem akartam. Ennek most már lassan 3 éve. Ismerőseim mindig próbálnak meggyőzni, hogy pedig finom a konyhájuk, jól főznek stb.
Zsolti, ha indiait eszik főleg a kollégáival teszi, de nem velem. Múltkor főzött magának valamit itthon, utána az egész lakás 4 napig szaglott. Felhívtam rá a figyelmét, hogy inkább menjen el étterembe enni, ha indiait akar, mert nekem nincs kedvem 4 napig ezt szagolni itthon.
Vicces az, hogy a felső szomszédunk is egy indiai fickó. De ő normális. Mindig mondja, hogy a szupermarketben kapható fűszerkeverékek mennyire gyatrák. Neki anyukája rendszeresen küld házi készítésűeket Indiából. Szerinte azok az igaziak. Meg aztán ha hazamegy, mindig hoz nekünk édességet a reptérről egy kis dobozban. Általában 3-4 félét. Fogalmam sincs róluk hogy micsodák, vagy hogy hogyan készülnek, de az biztos, hogy darabonként 1000 kcal mindegyik, édesek, fűszeresek és általában ízlenek.

Végül az ismerősök (főleg Zsolti) noszogatása és a kíváncsiságom győzött és néhány hete elmentünk egy normális indiait enni.
Az étterem neve Malik’s Tandoori Restaurant, több helyről hallottuk, hogy jó és érdemes kipróbálni.
Az épület egy tipikus angol ház, növényekkel felfuttatva kívül, kicsi ablakokkal.

IMG_1510.jpg

Belépve a bútorzat sötét, úgyhogy inkább félhomály van. A kandalló mellett kaptunk asztalt, amit én értékeltem, de a felszolgálónk felajánlott egy másik széket, ha itt túl meleg lenne. (Angliában nem tud elég meleg lenni sehol, úgyhogy ha valahol kandalló van nekem ott a helyem mellette!) Kétszer mondtam neki, hogy köszi, nem akarok máshova ülni. :)

Az asztal terítése engem egy fine dining étteremére emlékeztetett.

IMG_1511.jpg

A papadum (Papadam, Papad, Appadam, Pappadum) egy vékony, ropogós, lemez formájú indiai étel, ami egy fűszeres tésztán alapul. Ezt általában fekete lencse lisztből készítik el, majd bő olajban, vagy sütőben sütik készre. Készülhet még csicseriborsó-, rizs- vagy burgonya lisztből is. A papadam-ok általában az étel kísérőjeként szolgálnak Indiában, de étvágygerjesztőként és falatkákként is fogyasztják őket különböző feltétekkel. Ez lehet finomra vágott hagyma, chutney, vagy valamilyen más joghurtos mártogató.

Forrás: Wikipedia

Kenyér és vaj híján rendeltünk 2 adag papadam-ot feltétekkel. Ez kb 3-4 percen belül az asztalon is volt.

IMG_1512.jpg

A feltétek voltak:

  • összevágott friss zöldségek (főleg hagyma) korianderrel megszórva;
  • egy piccallili-re emlékeztető savanyúság. A különbség azt volt, hogy itt a zöldségek nagyobbra voltak vágva és az egész inkább csípős, mint ecetes volt;

A piccallili nyugati értelmezése az indiai savanyúságoknak, sok a regionális recept rá, amikben lehetnek kisebb-nagyobb eltérések is.

  • a harmadikban édeskés joghurtos mártogató volt nagyon enyhe fokhagymás beütéssel (nekem ez volt a kedvencem);
  • az utolsó edénykébe pedig pürésített mangó chutney-t tálaltak.

Mindegyik nagyon finom és kifogástalanul friss volt.

Italként egy-egy sós lassi-t kértünk. Ennek másik változata az édes mangós volt.

IMG_1515.jpg

A lassi egy indiai joghurtos ital. Készítésénél joghurtot összeturmixolnak vízzel és fűszerekkel.
A trandícionális sós lassi pikáns, pirított és őrölt római köménnyel fűszerezve, míg az édes változata joghurt összeturmixolva cukorral és gyümölcsökkel.

Forrás: Wikipedia

Előételnek kértünk egy Malik specialitást, amit minimum 2 főre készítenek. Mindenből 2 tettek a tálra így az osztozkodáson nem volt gond. Az étel egy része tányéron érkezett salátával, majd a nagy tálon volt mindenféle finomság még: rák, csirke, kebab, bundázott bárány és egy csípős és egy édesebb mártogatós.
Klassz válogatás volt az indiai ízekből, jó döntés volt ezt választani.

IMG_1517.jpg

IMG_1518.jpg

Főételnek én csirkével és rákkal töltött kalamárt kértem. Nagyon jól hangzott, a kalmárt pedig amúgy is imádom. 5 gombóc érkezett egy nagy tányéron rengeteg kókusztejes, kurkumás szósszal, friss korianderrel megszórva.
A szósz és a töltelék finom volt, árnyalatnyit sem csípős, a kalmár viszont enyhén rágósra sikerült. De ezen nem lepődtem meg, hiszen a szezonja július-augusztus-kora szeptemberben van.

IMG_1521.jpg

Zsolti vegyes grillezett húsokat kért, ami csirkéből és bárányból állt. Ezeket egy forró vaslapon hozták ki. Mivel a vaslap közvetlenül a sütőből került az asztalra csak úgy sisteregtek a húsok rajta. Ennek a hátránya az volt, hogy mire Zsolti a végére ért a főételnek a még rajta lévőek egy kicsit kiszáradtak.

IMG_1519.jpg

Köretnek kértünk egy adag krumplit és 2 naan-t (sütőben sütött ázsiai lapos kenyér).
A krumpli szerintem borzasztó volt. Zsíros, ízetlen és szétfőtt. A nagy részét ott is hagytuk.

IMG_1522.jpg

A naan viszont a legjobb volt, amit valaha ettem. Omlós és könnyű, amikor kihozták, a buborékok a felületén még mozogtak. Szóval ez is a sütőből került az asztalra. Nagyon-nagyon finom volt.

IMG_1523.jpg

Desszertre itt nem is kérdeztek rá, szerintem nem is volt.
A számlához kaptunk egy kis kosárban After Eight csokit és egy Ferrero Rocher-t.

IMG_1524.jpg

Kellemes étterem volt, bár néhol kicsit formális. A kandallót imádtam és mivel az ételek nagy része ízlett, meggyőzött arról, hogy időnként azért érdemes indiai kaját enni és a konyhájukat jobban megismerni.

Látogatás: 2013. március 18.
Fizettünk: a fentebbiekért borravalóval £ 75.30 / 2 fő

Malik’s Tandoori Restaurant
High Street, Cookham
Maidenhead, Berkshire
SL6 9SF

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr845241710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tt_tt 2013.04.22. 19:56:36

Számomra az indiai kaja az egyik legjobb. 2 hét múlva indiai barátokkal találkozok, és teleeszem magam... és megpróbálok pár trükköt eltanulni.
Őket meg megtanítom pár magyar kajára...

tt_tt 2013.04.22. 19:57:14

ja, nem mondtam: együtt főzünk

Thor vagyok 2013.04.23. 10:41:31

Érdekes lehetett :) fura, én amíg otthon voltam, eleinte nagyon szerettem az indiait. Különösen a naan-okat, a túrós, krumplis töltött verziókat - egyébként igazán originálisan nem a sütőből veszik ki, hanem kövön sütik. Egyszer az enyémet be is ejtette a kőről a parázsra a szakács, kezdhette elölről :)
Aztán valahogy az egész eldurvult és egyre inkább csípős lett, mintha mindenhol minden ízt csípősséggel akartak volna pótolni, végül vagy 2 éve, amikor egy remek indiai vacsora után végighánytam az éjszakát (és nem mérgezés volt csak a túlfűszerezettség), feladtam.
Itt Angliában már szagolni se bírom, az indiai nekem egyenlő az ehetetlen, vacak, csípős kajával. Persze biztosan jó lenne még egyszer felidézni, hogy milyen is volt az, amit szerettem. Van egy barátnőm, akinek indiai a pasija, ő azt mondja, ilyen, hogy "indiai" kaja, nem létezik, nagyon különbözik egyes tartományonként, pl ahonnan ő jött, alig használnak csípőset.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.04.28. 17:31:00

@Thor vagyok: én is sokszor inkább nemet mondok indai kajára az igen helyett. Azt meg tudtam, hogy az "indiai kaja" inkább egy gyűjtőnév, meglepett volna, ha az egész országban mindenhol ugyanazt eszik. :) Meg aztán Kína összes ételére is azt mondjuk, hogy kínai. Ez is kb ennyire rossz szokás.
Nekem meg sajna fogalmam sincs róla, hogy a fentebb leírtak melyik tartomány szokásait tükrözik. Az étteremben rébebben néha készítettek curry-t személyzetis kajaként. Az összes annyira borzasztó volt, hogy képtelen voltam megenni, aztán egy idő után feladtam és már meg sem kóstoltam. Ha ez volt az ebéd vagy vacsora, tuti nem ettem, mert annyira utáltam. Bár ez nem a legjobb példa.
Londonban tudom, hogy van egy Michelin csillagos indai étterem. Ott tuti, hogy nem vackot adnak. :)
süti beállítások módosítása