HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.04.15. 08:00 jEnci

R. I. P. Arcade Bistro

Címkék: budapest arcade bistro

IMG_1528 1.jpg

 

 Világevő közzétett egy interjút az Arcade Bistro tulajdonosával néhány hete arról, hogy a hely miért zárt be annak ellenére, hogy színvonalas konyhát vittek, amit a Michelin is értékelt. A cikk persze nagy port kavart a kommentelők körében, előkerült megint a “méregdrága sznobizmus, túl drága a hely minimál adagokkal, ide aztán fel kell öltözni aztán feszengeni kell” és hasonló kommentek.

Március 30-án nyitottak ki utoljára, a csillagok pedig pont úgy álltak, hogy mi is otthon töltöttük a húsvétot, úgyhogy foglaltunk egy asztalt még gyorsan. Saját szememmel akartam látni ezt a sokak szerint túl drága és sznob helyet, amit a Michelin Bib Gourmand-al, és 2 villácskával értékelt. 

IMG_1549.jpg

A környéket ismertük már, még a kiköltözés előtt laktunk ott néhány hetet, meg aztán Zsolti egyből meg is jegyezte, hogy ezt a helyet anno Májas vendéglőnek hívták, ahol a nagypapája törzsvendég volt akkoriban. Kicsi a világ.

Belépéskor nagy sürgés-forgás fogadott minket, telt ház volt. Az egyik felszolgáló elkérte a kabátjainkat és odavezetett az asztalunkhoz, ami a fal mellett középen volt, így be lehetett látni az egész éttermet. Nekem tetszett a dizájn, modern és fiatalos volt különösebb extrák nélkül.
Azt azért hamar megállapítottam, hogy ez az a hely, ami bizony távol áll attól, hogy itt bárki is feszengjen. Tekintve, hogy magassarkúban és FARMERBAN voltam. Az a hely ahova egy normális farmerban be lehet ülni ott semmi ok nincs arra, hogy bárki is kényelmetlenül érezze magát. Meg aztán az egyik szomszéd asztalnál egy nagy testű jól nevelt kutya feküdt a gazdi lábai alatt. Egy sznob helyre max a p..anyaló kutyák mehetnek be, de egy ekkora tuti a tiltólistán lenne.

A terítés nagyon egyszerű volt, akárcsak az étlap. Két oldal, rajta néhány előétel, főétel és desszert. Egy bisztróban az ember nem is vár el ettől többet.

IMG_1527.jpg

Zsolti italnak egy házi limonádét kért, ő volt az áldozat, aki vezetett, de én egy pálinkát azért legyűrtem aperitifnek, az ételekhez pedig egy pohár Váli Kéknyelűt rendeltem.

IMG_1530.jpg

A rendelések után kaptunk egy üdvözlőfalatot, ami libamájjal töltött sós fánk volt. Beindította az ízlelőbimbóinkat, nagyon finom volt.

IMG_1531.jpg

Én előételnek fokhagymás rákot kértem paradicsomos rukkola salátával. Egy igazi klasszikus, amit időről időre én is készítek itthon az egyszerűsége miatt, és azért is mert imádom.

IMG_1532.jpg

Zsolti mézben sült fetát rendelt mustáros salátával. Ez volt a másik előétel, amin gondolkodtam. A feta langyos, krémes és lágy volt, a saláta friss és ropogós, a mustáros dresszing kiválóan harmonizált a sajttal anélkül, hogy annak ízét elnyomta volna. A tányér tetején lévő paprikás szósz, pedig nagyon emlékezetes volt. Nem emlékszem arra, hogy hol ettem utoljára ilyen krémes, tiszta, jó állagú pürét amiben az apró csomócskáknak, amik homokra emlékeztetnek még nyoma sincs.

IMG_1533.jpg

Én főételnek libamájat rendeltem epres salátával. Csajos étel, csajos adag. A libamájat borágó díszítette. A szósz hozzá egy erős édes redukció volt. A máj finom és puha volt, de nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a hőmérséklete a hűvös/langyos között ingadozott. Nem tudtam, hogy ez vajon direkt ilyen-e vagy csak a nagy rohanásban nem volt idő megmelegíteni, mindenestre nem küldtem vissza és nem panaszkodtam, de evés közben végig azt a meleg (nem forró!), olvadós libamájízt vártam. A saláta ismét friss és roppanós volt, az epernek pedig meglepően finom, érett eper íze volt. A fagyos márciusban sikerült valami jó minőségűt beszerezni.

IMG_1534.jpg

Zsolti szarvaspörköltet kért spéclivel amihez járt még fokhagymás uborkasaláta is. A pörkölt korrekt és finom volt, akárcsak a hozzá járó köret. Utóbbi kicsit kevés volt a pörkölthöz képest.

IMG_1535.jpg

IMG_1537.jpg

Desszertnek én ananász tatárt kértem. 3 rétegből állt, az ananász íz robbant benne, de az egész mégis enyhén citromos volt, a tetején lágyan felvert tejszínhab volt, amire ropogós kekszeket helyeztek. Méretében, ízében, arányaiban, ropogósságban is kiváló desszert volt. Ez is valami olyasmi, ami az ananász kapcsán mindig eszembe fog jutni.

IMG_1539.jpg

IMG_1538.jpg

Zsolti Ras el hanout panna cotta-t kért. Finom volt, de a Ras el hanout ízt jól elrejtették benne, maga a puding pedig szerintem kemény volt. Ez a panna cotta-nál erősen ízlés kérdése, én szeretem, ha az állaga olyan, ami épp hogy csak meg van fogva a zselatinnal és elolvad a szájban. Ami már ettől keményebb azt a nyelvvel kell szétnyomni a szájpadláson, hogy elolvadjon. Ez a panna cotta az utóbbi volt. Ízlések és pofonok.

IMG_1540.jpg

A vacsora után kaptunk petit fours-ot is, ami falatnyi omlós sütemény volt.

IMG_1541.jpg

Az Arcade egy korrekt bisztró volt, remek konyhával és figyelmes személyzettel. Az a hely, ahova az ember lazítani megy a barátaival egy könnyű vacsorára, majd irány a budapesti éjszaka. Sem sznob, sem feszengős. Laza és korrekt a maga egyszerűségében.
Az meg, hogy drága-e? Ezt a színvonalat nem lehet olcsóbban adni.

Látogatás: 2013. március 29.
Fizettünk: egy házi limonádéért, egy pálinkáért, egy pohár fehérborért, egy nagy üveg mentes vízért, kétszer 3 fogásért borravalóval kb. 28 000 Ft-ot.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr525213568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.15. 10:09:05

Ebből a szintből ma - kevés kivétellel - valószínűleg nem lehet megélni Magyarországon, legfeljebb akkor, ha a séf a tulajdonos. Egyéb esetben többnyire valaki tolja bele a pénzt hobbiból, presztízsből, vagy egyéb csatornákon jelentkező megtérülés/előnyök érdekében.
Egyébként meglepett a dolog, magamban az Arcade-ot a kevés kivétel közé soroltam, viszont nem voltunk az elmúlt 2 évben, amikor drámaira fordulhatott a helyzet. Kissé csodálkozom, hogy elzárkóztak az ebédmenüzéstől, a közeli La Terrába aránylag sokan járnak (1500/3 fogás, jobb kifőzde szint), egy részük biztos átcsábult volna a 2000-2500 Ft körüli, igényesebb menüre. Vélhetően még mindig jobb, ha van valami bevétel délben, mintha nincs - ha elégséges méretű a stáb ahhoz, hogy azért közben felkészüljenek az esti szervizre.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.04.15. 11:36:59

@Hepci: Igen, tudom. De szerintem egy normális ebédmenüvel (ezzel egyet értek) és több marketinggel ez a hely még élhetett volna tovább is. Amúgy az érdekes az, hogy körülöttünk nagyon sok üzleti társaság volt és külföldiek is. Egy cég adott esetben nem sajnál ennyi pénzt fizetni normális kajára.
Ahogy én látom, ma Magyarországon nem sok hely teheti azt meg, hogy ne tarston korrekt áron 2-3 fogásos ebédmenüt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.15. 12:22:45

@jEnci: mi speciel elebédeltünk volna úgy 100 rugót náluk évente, az volt a hozzánk legközelebbi, élvezetes minőségű étterem.
Vacsorázni sajna aránylag ritkán járunk a rengeteg éttermi ebéd mellett/miatt.

embermese 2013.04.19. 23:24:09

@Hepci: Szia Hepci, nem hiszem, hogy a menüztetés megoldás lett volna. Az Arcade ültetési lehetőségei eléggé korlátozottak voltak és azért ne felejtsük el, Zavadszkyék óta mindig egy magasabb szinvonalat vittek.

magas rezsi, viszonylag kis áteresztőképesség, múlt és elvárás... hozzá a vendégkör gazdasági lehetőségeinek romlása ... nehéz megállapítani, mit tudtak volna jobban csinálni.. lehet a marketinget.

Viszont legalább szépen zárt be, a bejelentés után full teltházzal.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.20. 10:37:44

@csanimama: a menüztetés marketing... abból még az olcsóbb fajta, némi azonnali bevétellel is jár...
Azt nem nagyon látom át, hogy a korlátozott férőhely miért akadályozza az ebédmenüt, nyilván nem ezrek ültek volna be mondjuk 2500-ért. A közeli La terrában sincs egyszerre 10-15 embernél több, legalábbis amikor mi enni szoktunk.
Gondolom, különösen az utolsó időszakban szinte üres volt délben az Arcade.
No mindegy, látom a faszbukon, készül a társulat valami újra, máshol.

embermese 2013.04.20. 10:59:06

@Hepci: nem tudom mi lehetett az oka, feltételezem volt egy koherens stílus, amit megbontott volna.. nem tudom. Mivel volt szieszta, az átállás is megoldható lett volna, lehet a törzsközönség összetétele miatt nem lett menüztetés, mert azért a vendégkör nagy része inkább a gazdasági szektorból érkezett. Egy 3000 forintos menü lehet árrésben nem lett volna akkora segítség.., pláne akkor, amikor a költségek , ahogy az egyik tulaj el is mondta, a piachoz képest is nagyon magasak voltak. És itt bizony bejön az áteresztőképesség, mert lehet nem hoz annyit a menüztetés... Persze, ez visszatetsző lehet és sznobizmus, de lehet mérlegelték a színvonalból mennyit hajlandóak leadni.

Azért ne felejtsük el, 13 évig egy trendet vitt a konyha, még ha fejlődött is közben a konyha tudása, mert nem szokás kihangsúlyozni, de nem egy séf teremt egyedül.. ahhoz olyan csapat is kell.

Igen, én is olvastam és új facebook oldal is indult, amin még az utolsó Ikarusban tett vacsora van. Kíváncsian várom a továbblépést.. nem tartom valószínűnek, hogy az Arcade-t abban a formában egy az egyben át lehet vinni, amilyen volt. Valószínűbbnek tartom, hogy felcsillan majd itt-ott és valahol koncentráltabban.

Kicsit a Lou Lou jutott eszembe. Egy korszak most is lezárult, nem túldimenziónálva az Arcade-t, de a mai gasztrópiac meglehetősen egyéni.. speciális, majd kiderül ebbe hogy tud az "arcade" beilleszkedni, ami azért egyenlő távolságot tartott minden tömörüléstől és trendtől...

embermese 2013.04.20. 11:00:38

Ja.. és persze Hepci nagyon tetszett a blogbejegyzésetek, amit írtatok anno az Arcaderól.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.20. 12:05:46

@csanimama: 2010-ben az Arcade-ban ettem a legjobbat...
Olyan nagy konkurencia egyébként nálam ebben a szegmensben nincs, mert kb. itt ér véget, amit még hajlandó vagyok kifizetni. Ami ennél jobb, az már exponenciálisan többe kerül - a 6-8 tételből megkomponált csillagos ételsorok és a velük járó 3-4 órás éttermi üldögélés se vonzanak túlzottan.

embermese 2013.04.20. 13:50:35

@Hepci: hát mi vendéglátós család vagyunk, úgyhogy ez a téma nekem inkább a mindennapom.. ahogy a cipésznek a cipője, úgy személyszerint az éttermek meglátogatása hibádzik:), így csak arra tudok támaszkodni, amit hallok itthon.

Eleve, hogy mi a bisztrókonyha, itt MO-n elég nehéz téma, mert közben a "gasztróforradalom" is ráteszi a maga bélyegét a hazai "piacra"

Egyébként valós probléma, hogy nagyon nehéz hazai alapanyagot találni jó minőségben, vagy ha van, akkor azt mind külföldre viszik és onnan jön vissza..., ezért gondolom, hogy a klaszikus értelemben vett bisztrókonyha lehet nehezebben tud itt kialakulni, ami helyi adottságokra és termékekre, korszerű elkészítésre épül. Itt valamiféle mutáns bisztrókonyha létezik...nagyon messze vagyunk még, persze szerintem...

Tehát mivel nem látogatom, hanem élem ezt a részét a világnak, az szembetűnő, hogy a minőségi alapanyag, pláne mivel euros beszerzési forrású, nagyon nagyon drága és helyi termékkel szinte lehetetlenség pótolni, ami például a mezgőgazdaságban dolgozó termelők szemlélete miatt is van. Így magasabb árkategória jön létre...

Ahogy minden másra, úgy erre is rányomja a gazdasági helyzet, a bélyegét.. de nagyon őszintén, szinte az összes ma kiblogolt konyhafőnök egy alomból származik, maximum tologatva vannak egyik helyről a másikra.. nem látom a piac sokszínűségét és az eltartó képességét sem, minőségibb fining rendszernek... annyinak meg pláne nem, mint ami csak Budapesten található, azonos célközönséggel.

Csalogányban is jól főznek, de persze nyilván Pethő és Fazekas is máshogy főz... de szerintem ott azért jó ár-érték arány van, bár nem tudom, megy még , vagy sem a menüztetés...

nekem kicsit hiányérzetem van, az ösztönös fejlődés tárgyában, felülről irányítottnak érzem... de ez persze a magánvéleményem és tán azé, hogy 18 éve élek vendéglátóssal és én emlékszem, hogy lehetett eljutni a barssóitól, mondjuk a lazactatárig.

Visszatérve az Arcade-ra A La Terra talán nem egészen jó példa rá... se a gyökerek, se az alapanyagok kérdésében... valami miatt úgy gondolom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.20. 14:45:50

@csanimama: amíg akad elegendő felesleges pénzzel rendelkező hobbivendéglős/milliomos, szaporodnak a jónak nevezhető helyek - ehhez a piacnak nincs sok köze. A közelben pár éve bedőlt Café Ertében is láttam mocorgást minap, valaki tán újra sok pénzt készül veszteni benne.
A Terra ebédjéről említettem fent, hogy jobb kifőzde szint. A közelsége miatt hoztam fel, hiszen ott a feláras tételt választva 2200 Ft 3 fogás, annál kicsit többért pedig lehetett volna akár igazán jót is adni a Kiss J. altbgy. utcában...
A Csalogányban megy az ebéd, 2500 pénz/3 fogás. Elég jó és elég kevés.

embermese 2013.04.20. 15:57:37

@Hepci: Erte jó helyen van... jó régóta bezárt.

Mondjuk 2500 Ft-t volument nem is lehet adni, egy bizonyos nyersanyag minőségnél.

Hát kíváncsian követem, mi történik az "Arcade Népével", logikusan, hamarosan valaminek elő kell állni, de egyelőre nagy csend van. Mindenestre a bezárása elegáns módon zajlott. Az idő meg nem áll meg.