HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.03.11. 23:41 jEnci

Mazsolás kalács

Címkék: kalács vaj száraz élesztő mazsolás kalács

Tavaly előtt a Larousse Gastronomique-ben lévő alap kalács receptet elkészítettem hatszor. Mivel még soha nem sütöttem kalácsot meg szerettem volna tanulni, hogy hogyan kell. A lehető legjobbat akartam kihozni belőle, ezért sütöttem meg hatszor.

- Küzdelmeim a kaláccsal
- Küzdelmeim a kaláccsal folytatódnak
- A hatodik fonott kalács és egy lakoma

Akkor el is döntöttem, hogy ha már sikeresnek nyilvánítottam azt az extrém vajtartalmú kalácsot, akkor próbálkozom majd ízesítettekkel vagy másfajta receptekkel. Aztán persze lett ezer más dolgom…
Néhány hete rendezgettem a leveleimet és belebotlottam egy ismerős által küldött receptbe. Akkortájt küldte át, amikor azokkal küzdöttem, hogy hátha érdekel, én meg csak félretettem. Elolvastam megint, persze egyből rámjött a “kalácsehetnék” úgyhogy egyik délután neki is álltam.

Hozzám amúgy csak “Zsófi kalácsreceptje” néven jutott el és a levélíró tanusította, hogy “rém finom”, pedig ő annyira nem is rajong a kalácsokért.
Én egy kicsit eltértem az eredeti recepttől - remélem Zsófi nem haragszik meg érte :) - de most már én is tanusíthatom, hogy valóban eszméletlen.

 

Mazsolás kalács

 

Hozzávalók:

- 500 g fehér kenyérliszt
- 1 egész tojás és 1 tojás sárgája
- 4 g száraz élesztő
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 300 g langyos tej (lehetőleg magas zsírtartalmú)
- 100 g puha vaj (szobahőmérsékletű)
- 50 g barna rum
- 100 g mazsola.

A rumot és a mazsolát feltettem egy lábasban a tűzhelyre. Addig forraltam, amíg a mazsola teljesen megszívta magát és a rum szirupos lett. Ez kb. 5 perc volt, közben gyakran kevergettem, hogy ne égjen oda, én meg hősiesen álltam a felszálló alkoholgőzt. Hűtőbe tettem, hogy langyosra hűljön.

A lisztet, tojásokat, élesztőt, porcukrot, sót egy tálban összekevertem és hozzáadtam a langyos tejet. Ragacsos lágy tésztát kaptam, amit aztán kézzel kidolgoztam. Hozzáadtam a mazsolát és 3 részletben a puha vajat.

Langyos helyen hagytam keleszteni, amíg a duplájára nőtt (kb. 3 óra). Akkor mérlegen lemértem (1150 g) és 3 gombócba szedtem (3 x 383 g). Ezeket összefontam és hagytam további egy órát keleszteni a konyhában. Mivel kalácsformám nincsen, csak tepsiben sütöttem meg, egy kicsit elterült, de így is nagyon magasra feljött.
A sütő aljába tettem egy edény forró vizet, majd 180 fokra előmelegítettem és 25 percig sütöttem, majd további 6 percre bent hagytam 170 fokon. Ez a hőmérséklet azonban túl magas volt, a sütő sem egyenletes, megfordítani nem tudtam, így az egyik fele egy kicsit megégett.
Azt kell mondjam, hogy még így is szuper lett. Én el voltam ájulva, Zsolti ugyanúgy. Néhány naposan, amikor már kicsit kiszáradt, pirítósként vajjal és házi lekvárral is fantasztikus volt!

IMG_1468.jpg

Ma elkészítettem ugyanezt a receptet megint. Az első kelesztésig mindent ugyanúgy csináltam, mint ahogy fent leírtam. A tésztát itt 3 helyett 6 gombócba szedtem, mert úgy terveztem, hogy inkább 2 kalácsot sütök. Gombócoztam, nyújottam, összefontam őket megint.
A kalács tészta szereti a meleget, itt meg csak nem akar jönni a tavasz (magyarul kiba..tt hideg van még mindig), én meg tutira mentem. Az ágyamban van elektromos ágymelegítő (nem nevetni, az angol téli és nyári körülményekre való tekintettel kell), így azt bekapcsoltam és a tepsit a kalácsaimmal ráhelyeztem. Alulról az ágymelegítő tartotta langyosan, oldalról meg a radiátor. Zsolti egyszerűen csak kiröhögött.

A sütőbe megint beraktam a tál meleg vizet majd előmelegítettem 165 fokra. Ezúttal ügyeskedve sikerült megfordítanom őket 15 perc után, így egyenletesen sültek. 20 perc után letekertem a hőmérsékletet 155 fokra és bent hagytam a kalácsokat még 5 percig.
A sütő előtt guggolva néztem őket és vártam, hogy végre elkészüljenek, aztán meg azt, hogy végre langyos legyen és megkóstolhassam.
Csodálatosan gyönyörűséges lett megint, annak ellenére, hogy tojással mind a kétszer elfelejtettem megkenni a tetejét sütés előtt.

IMG_1499.jpg

IMG_1501.jpg

Húsvétra hazamegyünk, ha lesz időm, akkor elkészítem a családnak is kevesebb cukorral és mazsola nélkül. Tuti eszméletlen lesz a sonkához, és anyunak valószínűleg még formája is van otthon.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr445128855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thor vagyok 2013.03.12. 15:38:41

Vaú :) örülök hogy bejött! És tényleg nem vagyok kalácspárti, de ezt az egyet tényleg imádom.

zadig&voltaire 2013.03.27. 14:12:57

ez kevèsbé vajas, mint a Larousse-os? elkészített azt és nekem inkàbb a Franciaországban kapható "briós-kenyér"-re emlékeztet

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.03.28. 09:35:40

@zadig&voltaire: Igen, a Larousse-osban 250 g liszthez jár 175 g vaj, ennél meg 250 g liszthez csak 50 g. Előbbi az extrém vajas kategória.

zadig&voltaire 2013.03.30. 12:12:07

Megcsináltam ezt is, nagyon finom és szèp(!) lett, köszi a receptet.