HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.03.07. 21:03 jEnci

Tetedoie

Címkék: lyon tetedoie

Lyoni kirándulásunk utolsó estéjén valami elegáns étteremben szerettünk volna vacsorázni, úgyhogy felütöttem a Michelin kalauzt és elkezdtem nézelődni, hogy ők miket ajánlanak. Ezúttal inkább a modern francia konyhára voltunk kíváncsiak. A kalauzban a Tetedoie-ról azt írták, hogy “hagyományos francia konyha nagyszerű modern csavarral”. Ígéretesnek hangzott, úgyhogy megnéztem a honlapot is, ami már magában eleganciát tükrözött. A képekre kattintva pedig eltátottam a számat. Nagyon menő étterem, egyszerű letisztult design-al a domb oldalában. Az étterem külső fala üveg, amit nyáron teljesen ki lehet nyitni, így az egész olyan érzést kelt, mintha egy teraszon üldögélnénk csodálatos, városra néző kilátással. Ezek mellett az étel fotók és a menü is nagyon tetszettek. Megmutattam Zsoltinak, hogy szerintem ez jó lesz, ő is elégedett volt a választásommal, úgyhogy foglaltunk asztalt. A foglalást visszaigazoló e-mail-ben feltüntették, hogy elegáns öltözékben jelenjünk meg. Na nem mintha a képek után nem abban mentünk volna, de azért ők biztosra mentek.

Az étterem amúgy egy Michelin csillagos és élőben ugyanolyan jól nézett ki, mint a képeken. Mi az ablak mellett kaptunk asztalt, a terítés egyszerű volt, a forgós, formatervezett székekből a kilátás pedig lélegzetelállító. A székeknél kellemes csalódásként ért, hogy mennyire kényelmesek voltak.

Az étlapok nézegetése közben rájöttem, hogy itt is kétféle van. Egy a hölgyeknek, árak nélkül, egy pedig az uraknak árakkal. A rendelésnél nem volt nehéz dolgunk, mindketten menüt kértünk, de ezúttal nem ugyanazt. Zsolti a gourmand mellett döntött én pedig a homárosat válaszottam.

IMG_1425.jpg

Az üdvözlőfalatkákat nem sokkal rendelés után meg is kaptuk. A pálcikára kapros homár tekercs volt szúrva, a tányéron pedig sajtos pogácsa és tormás, lazacos falatka voltak lila virágszirommal diszítve. A csúcsos hegy a B betűs papírral pedig citrusos vaj volt a meleg kenyérhez.

IMG_1419.jpg

Az én első fogásom homár husi volt, torma hóval és opálos tormaropogóssal ami úgy nézett ki, mint a jég. Ennek a teteje rózsaborssal volt megszórva.

IMG_1422.jpg

Zsolti első fogása extra volt. Mivel nem ugyanazt rendeltük a két menüben a fogások száma eltérő volt. Hogy az étkezésünknél a harmónia meglegyen, kiegészítették az övét eggyel. Trükkös, de vitathatatlanul professzionális megoldás.

IMG_1424.jpg

Az én második fogásom homárhusi volt tintahalas tagliatellével, zöldségekkel, édesgyökér emulzióval és ropogóssal. Kifogástalan tányér, sok minden volt rajta, de ízben jól passzoltak egymáshoz.

IMG_1426.jpg

Zsolti második, de igazából első, fogása sült kacsamáj volt, mellette tortává rétegzett marhapörkölt répával, a csontban pedig emulgált pecsenyelét tálaltak. Az este folyamán talán ennek a fogásnak a tálalása tetszett a legjobban. Szerintem nagyon kifinomult.

IMG_1427.jpg

A harmadik fogásom homárolló volt gyöméres, citromfüves homárzselével, édesköményes tölcsérrel benne juharsziruppal. Jól néz ki, izgalmasan is hangzik. A zselé alul meleg volt, de ízében sem a gyömbért, sem a citromfüvet nem hozta, sőt én elég ízetlennek találtam.

IMG_1430.jpg

Zsolti harmadik fogása alacsony hőmérsékleten főtt chorizo-s ördöghalfarok volt zsemlemorzsás bundában, cukorrépa tortával.

IMG_1429.jpg

Az én főételem kétféle homárhusi volt répás, homáros redukcióval. A gombóc a képen főtt borjúfejhús bundázva. A szósznak erős répa és zöldség íze volt, az illata pedig egyértelműen fehér protein volt. Utóbbit habosításra használják és nagyon jellegzetes illata van. Az íze erősen a határán volt annak, hogy minden mást elnyomjon a tányéron.

IMG_1431.jpg

Zsolti főétele Angus rump steak volt dinszelt pofával, pecsenylével és articsókával. A többi tányérhoz képest egészen egyszerű. :) Zsolti megjegyezte, hogy a husi egy kicsit rágós, dehát rump steak-től az ember nem is az puhaságot várja el, úgyhogy ennyi belefért. A fejhús viszont nagyon omlós, zamatos volt.

IMG_1432.jpg

Köztes fogásnak kaptunk enyén savanykás meggyzselét fehércsokihabbal.

IMG_1433.jpg

Az én desszertem körtés-csokis volt. A csokit és a körtét is rétegzve rakták össze minden rétegnél egy kicsit máshogy. Annyira tetszett az egész tányér, hogy nem is akartam tönkretenni a kanállal, de végül csak belemélyesztettem. Az íze legalább olyan jó volt, mint a látványa. Már eddig is nagyon tetszett az egész hely, ízlett a menüsor, de ezzel a desszerttel teljesen levettek a lábamról.

IMG_1434.jpg

IMG_1437.jpg

Zsolti desszertje pedig mandarinos, citrusos csokis volt. Ugyanazokat mondhatom el erről is, mint az előzőről. Neki is nagyon ízlett. Remek zárásai voltak a menüsoroknak.

IMG_1435.jpg

És persze a petit fours sem maradhatott el. Fehércsokis makaron, diós kevert tészta, linzerkosárkában csokis krém és pisztáciás ropogós volt a tálon.

IMG_1439.jpg

A mosdókba menet felfedeztem egy üveggel elkerített részt a bár mellett. Ez volt a dohányzó helység. Ilyet sem láttam még sehol. Bőrkanapékkal és üveg asztalokkal volt berendezve rendes elszívókkal ellátva, amik diszkréten beleolvadtak a plafonba. Ennek ellenére a terasz is a vendégek rendelkezésére állt. Annak a plafonjáról pedig formatervezett hinták lógtak le. Ezeket csupán a kinti hideg idő miatt nem próbáltam ki. :) De akinek még ez sem lenne elég, az az étterem egyik fala mellett kiállított Michelin kalauzokban gyönyörködhet, gyakorlatilag az 1900-as évek elejétől.
A fentebbi menüből és a környezetből pedig egyértelműen látszik, hogy a séf többre vágyik, mint egy csillag. Igazi luxus étterem. Extra jó pont, hogy a személyzet beszélt angolul, míg a 3 csillagos Poul Bocuse-nál egyáltalán nem.

Restaurant Tetedoie
Montée du chermin neuf
69005 Lyon

Látogatás: 2013. Február 1.
Fizettünk: 2 pohár pezsgőért, 1 mentes vízért, a 2 menüért és egy üveg fehérborét szervizdíjjal 252 eurót.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr795122084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.