HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.01.17. 21:29 jEnci

Heston's Fantastical Food

Címkék: heston blumenthal tv műsor hula hoops hestons fantastical food

HB megint kijött egy tv sorozattal, amit a Channel 4-on vetítettek az elmúlt hetekben. Ezúttal sem extrém lakomák, sem otthoni receptek nincsenek benne. A show célja, hogy olyan “régi” és “hagyományos” dolgokat elevenítsen fel amikre az embereknek már nincs idejük (angol reggeli) vagy épp kezdenek kimenni a divatból (tea szünet). De ez még nem minden: mindezt úgy akarja elérni, hogy az embereknek az összes gyerekkori emlékét visszahozza, amikor megkóstolják. És ha még ez sem lenne elég, akkor még azzal is rákontrázik, hogy mindenből gigantikus méretűt épít.

A hatalmas méretek miatt az adott gyárakba is ellátogat, beszél érdekességekről, a műsor tele van tűzdelve 20-30 éves reklámokkal és időnként mérnökök segítségét is kéri. Szerintem elég szórakoztató és az sem hagyható figyelmen kívül, hogy úgy van telerakva reklámokkal, hogy az a nézőnek fel sem tűnik, annyira.

1. rész – Heston’s Big Breakfast (Heston nagy reggelije)

 

Ó az a híres angol reggeli. Mi mással kezdődhetne a show? :) Kolbász, gomba, hurka, bab, paradicsom, tojás és a többi. Kis méretben sem szeretem, kétlem, hogy gigantikusban jobban ízlene.
Heston kiment birmingham-i pályaudvarra reggel és megkérte az embereket, hogy reggelizzenek vele egy nagy közös tányérból. De persze mindenki rohant ő meg ki volt akadva, hogy az emberek nem értek rá és miért nem szoktak reggelizni.
Kegyetlen kapitalista világban élünk, ahol a reggel az emberek többségének csak rohanás. (Nekem is!)
Az adás hátralévő részében kibérelt egy vonatot és néhány szerencsés civilnek reggelit készített, hogy bebizonyítsa ez olyan dolog, amit igenis lehet, és kell is élvezni (feltéve, hogy van rá időnk). Ők jól szórakoznak, HB meg hozza a formáját.

 

2. rész – The Sky High ’99 (Az égig érő csavaros fagyi)

 

A csavaros fagyit gyerekkorom óta imádom én is.
Angolul “99 Flakes” a neve és a britek még a Magnumnál is feljebb helyezték a rangsorban. Mivel ez volt az emberek kedvence HB úgy döntött, hogy megépíti több mint 5 méteresre, hogy egy egész városnyi embernek jusson belőle. A gombóc fagyi 1 tonnás volt és 4 hétig fagyasztották. A fagyi tetejére a cukorkákat nagy ováció közepette ágyúkkal lőtték fel.
Az ország legnagyobb fagylaltgyárából kapott segítséget a megépítéshez.

 

3. rész – Blumenthal’s Big Brew (Blumenthal nagy főzete/kotyvaléka) :)

 

Ez az epizód nagyon-nagyon angol volt. Megpróbálta feleleveníteni az 5 órai teaszünetet. Az angolok imádják a kekszet a teába mártogatni és úgy enni, úgyhogy megnézette tudósokkal, hogy miért jobb az a keksz, amit mártogatnak, mint az amit nem. Főzött 500 l teát és megalkotta a világ legnagyobb csomag kekszét, ami a sokadik tunkolásra sem tört szét. Ahhoz, hogy ezt valaki így át tudja élni, angolnak kell lenni. Mindenesetre nem angol szemmel nézve is igen mókás volt.

 

4. rész – Heston and the Giant Sweet Factory (Heston és a hatalmas édesség gyár)

 

Időutazást csinált a gyerekkorba felnőtt fejjel. Egy nagy teremben felépített néhány édesség szobát, amiben mindent meg lehetett enni: a fákat, a festményeket, a falon lévő dekorációt stb. Továbbá megalkotta a világ legsavanyúbb cukorkáját és gyártott hatalmas csokipasztillákat is. Látszik rajta, hogy imádta, tisztára, mintha megint gyerek lett volna. Amúgy az egész a Charlie és a csokigyáron alapult.

 

5. rész – The Pub in a Pie (Kocsma a pitében)

 

A pub-ok angliában fontos szereplői a társadalmi életnek. Itt nem ritka, hogy munka után 6-7 óra körül emberek öltönyben vagy kosztümben beülnek egy sörre meg egy burgerre dumálgatni, aztán mennek haza. Péntek esténként meg egyenesen program is lehet. Ezt most főleg a közép korosztályra értem.
Itt is, mint otthon, minden kis falunak megvan a maga helyi pubja. Mert hát nincs falu templom és pub nélkül (+ buszmegálló).
Heston felkeresett egy istenhátamögötti wales-i falut, aminek bezárták a pubját, így a “vendégek” az egyik szomszéd kerti sufnijában voltak kénytelenek iszogatni, ha úgy támadt kedvük. Heston kitalálta, hogy ugyan csak egy napra, de visszaadja nekik a pud-ot ehető formában a park közepén. Gyakorlatilag felépített egy pite alakú kocsmát, amiben a helyiek által készített sört szolgálták fel (ezt még a pap is megáldotta) és ehető volt a biliárd asztal, meg a golyók, meg a fal, meg majdnem minden. Jó kis móka lehetett, a helyiek meg nem is titkolták, hogy mennyire felrázta ezzel az ottani életet. :)

 

6. rész – The Massive Lunch Box (A hatalmas ebédes doboz)

 

A fordítás szerint ez ebéd, de akár tízórai is lehetne. Az iskolák étkeztetési szokásaiban nem vagyok otthon, hülyeséget meg nem akarok írni, de a lényeg az, hogy anyuci pakol a gyereknek szendvicset, gyümölcsöt stb. a tízórais/ebédes dobozba, amit ők kisebb-nagyobb lelkesedéssel aztán elfogyasztanak. Heston célja ennek az unalmas mindennapi rutinnak a felrázása volt mind a szülő (aki készíti) mind a gyerek (aki elfogyasztja) részéről.
Persze sikerült, közben nagyon informált lettem, hogy mik a gyerekek kedvencei és hogy egy rendes angol kajás dobozban mégis mi van: szendvics (azzal a gagyi kenyerükkel), valami műanyag gyümölcslé, friss gyümölcs (ami aztán a kukában végzi), csoki és a szerencséseknél chips. Ezek után nem csodálkoztam, hogy sok az elhízott ember.
Nekem soha nem volt sem chips, sem csoki a tízórais zacskómban, de valahogy nem is hiányzott.
A szülők meg a gyerekek is odáig, meg vissza voltak, hogy mennyire szuper lett minden: hatalmas doboz gyümölcslé, édes és sós szendvics, gigantikus Kit-Kat és masszív chips karika (Hula Hoops).

 

Nekem ez a rész nem tetszett, mert nem vagyok híve annak, hogy 6-8 éves gyerekeket chipsel meg csokival kéne tömni ebédre még akkor sem, ha szeretik. És egyáltalán, én nem adnék ilyen gagyi kenyérből szendvicset a gyerekemnek.
Beszéltem erről a kollégáimmal is, de szerintük ez a rész elég jól sikerült, mert hűen visszaadta a gyerekkori kajás emlékeket. Számukra is elképzelhetetlen volt az ebéd a lapos (gagyi) kenyér – csoki – chips trió nélkül. Itt ismét rájöttem, hogy ez is szokás kérdése, ha valamit elég korán kezdenek rásózni az emberre (mint ezt a kenyeret) akkor az a gyerekkor része lesz. Azt is megfigyeltem, hogy mi magyarok sokkal jobban értékeljük a friss, ropogós kenyeret, mint ők. (Persze kivételek itt is vannak.)

És a Hula Hoops chips…

IMG_1320.jpg

HB ezt a márkát választotta, amit aztán megcsinált nagyban. Mivel még soha nem ettem, bementem a boltba és vettem egy zacskóval. Csak olyat találtam amiben 7 kicsi zacskó volt egy nagyba csomagolva. Tökéletesen illik a “lunch box”-ba. Azt kell, hogy mondjam, hogy valóban elég jó. Nem túl vékony, nem túl vastag, ropogós, de nem törik bele a fogunk és nincs műanyag íze. A kollégáim azt is mesélték, hogy gyerekkorukban felhúzták az ujjaikra és onnan ették le. Állítólag úgy az igazi.

 

7. rész – Heston’s Fantastical Christmas (Heston fantasztikus karácsonya)

 

A műsort úgy időzítették, hogy az utolsó rész vetítése a karácsony előtti héten legyen. Így nem is volt kérdés, hogy befejezésnek HB is karácsonyi kajákkal rukkolt elő. Bemutatta a hagyományokat, Mikulás ruhába öltözött és kitalálta, hogy megépíti/elkészíti a világ legnagyobb karácsonyi pudingját. A karácsonyi lakomához készített ehető karácsonyfa díszeket, hógömböt amiben ehető hó volt, ehető gyertyát, ehető hógolyót likőrrel megtöltve és még sorolhatnám.
Ötletesnek találtam azt, hogy a menü elfogyasztására a sürgősségi egészségügyben dolgozókat (és családjukat) hívta meg, hiszen nekik sincs karácsonyuk az ügyelet miatt.
Ez volt a kedvenc részem és nemcsak azért mert láthattuk HB kétségbeesetten állni a karácsonyi pudingja előtt, mert egy rakás sz.r lett. De versenyt futva az idővel megoldotta és összerakta és végül kész lettek, de aznap éjjel nem aludtak. Ez miatt a baki miatt az egészet teljesnek éreztem, hiszen gyakran előfordul, hogy improvizálni kell, még a családi vacsinál is, nemhogy egy étteremben. :)

 

A műsor alapvetően szórakoztató volt, de nem vagyok benne biztos, hogy akkor is megnéztem volna, ha nem nála dolgozom. Így időnként olyan érzésem volt, mintha csak magát, meg a jól bevált trükkjeit ismételgetné kis csavarokkal.
Az viszont nagyon tetszett, hogy sok régi angol szokás és dolog volt a műsorban, amiről én nem tudtam, mivel nem itt nőttem fel. Segített jobban megismerni a 30 évvel ezelőtti angol szokásokat és bizonyos értelemben a polgári kultúrát is.

Forrás: Channel 4

További ajánlók:

 

  • a BBC 2 készített egy 3 részes sorozatot a Claridge’s Hotel-ról. Egy évig filmezték a dolgozókat, beszélgettek a főnékséggel, és próbálták bemutatni a luxust az átlagembereknek. És persze a (törzs)vendégeket is, aki hagyta. Szerintem remekül sikerült. Inside Claridge’s

  • 2012 karácsonyára a Kövér Kacsa is készült egy karácsonyi menüvel. Akit érdekel erről egy részletes vendég/gasztro újságíró beszámolója, az itt olvashatja.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr515024311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.01.19. 11:27:20

na, ezeket megnézem, nagyon jól hangzanak, amúgy en most akadtam ra Jamie 15 minutes meals-ére, és az sokkal jobban bejon mint anno a 30-as volt

zadig&voltaire 2013.01.30. 16:15:18

Szia!
Te Hestonnál dolgozol?! Mit? Hogy? Mióta? Lègyszi oszd meg velem (moroczdori@yahoo.co.uk)