HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.12.12. 01:25 jEnci

Bock Bisztró Buda

Címkék: budapest bíró lajos bock bisztró buda

A pesti Bock Bisztróban kb. 4 éve voltunk már, de attól nem voltam annyira elájulva. Nem volt rossz, de annyira nem is tetszett, hogy kapálózzak azért, hogy visszamenjünk. Ettől függetlenül mindig nyomon követtem, hogy mi folyik Bíró Lajos háza táján.
Nyáron semmi mást nem lehetett olvasni a gasztro hírekben mint azt, hogy megnyílt a Bock Bisztró Buda és hogy mennyire szuper; van reggeli, az étlap, heti ajánlatok klasszak, a felszolgálás figyelmes, az egész hely mennyire jó és egyáltalán ez a Bíró Lajos egy zseni. Na, az ilyen híreket én mindig fenntartásokkal olvasom, de úgy érzem, hogy ér kételkedni.
Nagyon kíváncsi voltam erre a helyre, úgyhogy egyértelmű volt, hogy elmegyünk majd. Ezúttal négyen voltunk, anyukáink is csatlakoztak hozzánk.

IMG_1199.jpg

Az étterem szinte üres volt még, amikor 18.30-kor megérkeztünk. (Később aztán megtelt.) A táblák alatt kaptunk asztalt, én rögtön körbe is bámészkodtam. Tetszettek a nagy ablakok, a kinti körbe tereasz és az, hogy az asztalok nem “egymás szájában” vannak. A terítést sem vitték túlzásba és az asztalon lévő Fleur De Sel (sóvirág) egyből szemet szúrt (ez még a desszertekhez is ott maradt).

IMG_1198.jpg

Aperitifnek kértem egy pálinkát, aznap reggel 7 óta ügyeket intéztünk és úton voltunk, úgy éreztem, hogy rám fért. Mielőtt megnéztük volna jobban az étlapot és a táblát kértünk egy adag mangalica zsírt kenyérrel és zöldségekkel, hogy legyen mit csipegetni közben. Neki is estünk amint megérkezett és mindannyian elégedettséggel eszegettük.

IMG_1201.jpg

A rendelések után kértünk 3 pohár bort is a főételekhez. Zsolti volt az áldozat, aki vezetett, úgyhogy ő csak gyömbérszörpözött. A felszolgálónk kézségesen segített borokat ajánlani mindannyiunknak, amikben aztán nem is csalódtunk.
Meglepődtünk, hogy ilyen választék mellett nincs hivatalos sommelier-jük.

Zsolti előételnek zöldborsós rizottót evett pirított májjal. Meg volt vele elégedve, a rizottó, akárcsak a máj olyanra volt elkészítve, amilyenre kell.

IMG_1202.jpg

Én malacfület kértem szent jakab kagylóval. Előbbi meg volt főzve és csíkokra vágva, össze volt forgatva almás, enyhén savanykás dresszinggel; az édes kagylóval pedig érdekes párosításnak bizonyult.

IMG_1205.jpg

Az anyuk a vaníliás kacsaleves mellett döntöttek. Ebben volt még főzött lilahagyma és ropogós kacsaszárny. Mindketten megjegyezték, hogy nagyon különleges, de azért ízlett nekik.

IMG_1206.jpg

Főételnek Zsolti dorozsmai harcsa steak-et kért, ehhez volt paprikás mártás és vargányás tészta köretnek. A harcsa és a mártás is remekül volt megsütve, a köret is finom volt, de akkora adag, hogy a felét ott hagyta.

IMG_1213.jpg

Anyukája “szénégető bélszínfejet” rendelt, amire még igény szerint borsot szórtak egy borosüveg alakú borsőrlőből. Ez nagyon jópofán nézett ki. A hús amúgy mediumra sütve érkezett egy szelet kenyéren krumplipürével és sajjtal. Előbbi ízletes és puha volt.

IMG_1212.jpg

Én anyukám nyúlroládot kért laskagombával. Nekem ennek a tálalása tetszett a legjobban. Nyúlrolád, ropogós rántott camembert, ribizlimártás, egy szál borsó csíra, laskagomba; az egész tányér úgy ahogy volt remekül nézett ki. Ízre is nagyon rendben volt.

IMG_1219.jpg

Az én főételem pedig a kemencés gidasült volt. Elég jól hangzott, ezért rendeltem ezt. Amikor elém rakták és megláttam, hogy mekkora adag én azt hittem, hogy csak viccelnek. Nem létezik, hogy én ekkora adag kaját meg bírjak enni, főleg azok után, hogy azt a zsíros kenyeret is elég bátran toltam magamba. Egy kósza pillanatra komolyan kétségbe estem, hogy most mi lesz. Anya csak nevetett rajtam, a felszolgálók pedig csak jó étvágyat kívántak mindenkinek. Én meg elkezdtem bírkózni…
A husi belül omlós volt, kívűl pedig ropogós, és sok-sok fokhagymával volt fűszerevze. Bátran adtam kóstolót belőle mindenkinek, kihoztam magamból a legjobbat, de egy részét még így is ott hagytam.

IMG_1220.jpg

Időközben a mosdókat is meglátogattuk. Itt felhívták a figyelmünket arra, hogy ne ijedjünk meg a kutyától az ajtó mellett. Mondtam, hogy jó, de azért furcsán néztem rájuk, hogy milyen kutyáról beszélnek? Aztán láttam és jót mosolyogtam. :)

IMG_1211.jpg

Ezzel a vacsoránknak még korántsem volt vége, mert mondtuk, hogy megnézzük a desszert lapot is. Na nem mintha bármi szükségem lett volna még egy fogásra, de csak nem fogom kihagyni az édességet, ha már ott vagyok!

Anyum mondta, hogy fagyit szeretne enni. A desszert lapon volt kétféle fagyi válogatás, megkérdeztük, hogy mi a különbség köztük. Az egyikben mindenféle különlegesség volt, a másik pedig egy hagyományos válogatás. A felszolgálóval anyut rábeszéltük arra, hogy kóstolja meg ezeket a különlegességeket. Rábeszéltük… hát, ahogy néztem szegénynek nem igazán volt más választása, de kitartóan állta a megpróbáltatást. :)
A legfelső egy vanília fagyi paradicsom lekvárral és pirított szalonnával, a középső dohányos kávéfagyi, a legalsó pedig piros paprikás málnás ropogós baconnel a tetején. Engem erősen emlékeztettek HB stílusára.
Anyunak a dohányos kávéfagyi volt az abszolút kedvence, ennek amúgy borsra emlékeztető íze volt. Nem ízlett neki viszont a paprikás málnás. Szerinte túl sok volt benne a paprika, ami minden mást elnyomott és bántó volt. A mi aboszolút kedvencünk viszont az lett, pont az íze miatt. Ez inkább jeges sorbet volt amúgy, mint fagyi.

IMG_1238.jpg

Én mákos krémest kértem. Megint kifogtam a legnagyobb adagot. Már attól jól laktam, hogy csak ránéztem. Ízre nagyon finom volt, de a tálalása nekem nem tetszett, valahogy túl rusztikusnak találtam, főleg a többihez képest.

IMG_1236.jpg

Zsolti vargabélest kért. Ez viszont nagyon jól nézett ki. A lapok között túrókrém volt tésztával, de összesütés helyett rétegezték. Ötletes, modern és finom volt.

IMG_1241.jpg

Anyukája pedig Fekete Erdőt kért pohárban: csokihab, cseresznye, csokis piskóta, csoki fagyi és tejszínhab voltak egymás felett. Csoki imádóknak szinte kötelező.

IMG_1242.jpg

Mi alapvetően meg voltunk elégedve az ételekkel és a kiszolgálással is. Eltöltöttünk ott egy pazar estét és tényleg mindannyiunk nagyon jól érezte magát.
Az viszont a képeken is látszik, hogy az adagok bizony hatalmasak, itt garantáltan senkinek nem kell félnie attól, hogy éhen marad.

Egy dolog miatt azonban mégis morogtunk. A bejáratnál közvetlenül a rámpa elé beparkolt egy autó, így azt nem lehetett használni. Zsolti anyukája betegség miatt mankóval jár és könnyebben tud rámpán menni, mint lépcsőn. A közvetlenül előtte parkoló autó miatt a rámpát nem tudta használni, mert nem fért el a kocsi mellett. Nem értettük, hogy akkor az egész rámpának mi értelme van, hogy ott legyen, ha használni sem lehet az előtte parkoló járművek miatt.
Csak azért nem szóltunk, hogy legyenek szívesek elállni az autóval, mert anyukája bizonygatta, hogy le tud menni a lépcsőn is, és nem gond, de mi attól még húztuk a szánkat.

Látogatás: 2012. November 23.
Fizettünk: 1 mentes vízért, 1 savas vízért, 2 gyömbérszörpért, 3 pohár vörösborért, 1 pálinkáért, az adag mangalica zsírért és kosár kenyérért, 4 előételért, 4 főételért és 4 desszertért 13 % borravalóval 45 000 Ft-ot.

Bock Bisztró Buda
Szarvas Gábor út 8.
Budapest
1125

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr964960893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.12. 14:00:47

Kíváncsi vagyok, van-e rendszeres telt házat eredményező igény még egy Bockra...
Mi is voltunk, még melegben, az az igazság, hogy édesapámnak nagyjából elment a kedve már az árak megszemlélésekor. Az étel jó volt, de van ebben az árfekvésben - sőt, alatta is - olyan hely, ahová szívesebben megyek.

KundK 2012.12.13. 10:52:11

Nekem egy logikus döntésnek tűnik az új hely. A budai hegyvidéken lakó jobban eleresztett népek nem fognak átjárni pestre, a körútra ahol aztán parkolni sem tudnak.
Az sokkal inkább egy turistákra tervezett étterem, míg a budai, sztem, a helyi tehetősebb rétegre.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.12.15. 11:46:55

@Hepci: mi mindenképpen el szerettünk volna menni, hogy milyen. Az áraktól én meg nem szoktam megijedni. Ha az egész társaság jól érzi magát, akkor nem gondolom azt, hogy kidobott pénz volt az ablakon meg aztán amúgy sem terveztük, hogy minden héten ott eszünk. :)

Ez miatt akkor szoktam csalódott lenni, ha valami nagyon sokba kerül és nem tetszik, vagy nem olyan a szerviz, mint amit elvárnánk az árakhoz képest. Akkor azért én is kiakadok.
Erről jut eszembe, múltkor néztem az Onyx honlapját/étlapját és azért az a felszámított 15 % borravaló nekem bizony nagyon soknak tűnik...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.15. 15:32:51

@jEnci: igen, sok (a Szamos cukrászdában van még 15%...). Mondjuk nem ezért nem járok az Onyxba, hanem egyszerűen azon a szinten már nem érzem (illetve nem érzem fontosnak) azokat az apróságokat, amik egy szimplán jó étteremtől megkülönböztetik, és exponenciálisan emelik az árat.