HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.11.20. 14:54 jEnci

A konyha nem játszótér

Címkék: stressz kórház munkavédelem égési sérülés indukciós lap activa eb hús hal ragasztó

Hivatalosan minden cégnek kell munkavédelmi oktatásban (health and safety training) részesítenie a dolgozóit. Nálunk minden új belépőnek van egy néhány órás “beiktatása”. Ez amolyan előadás a cég történetéről, az újak találkozhatnak a vezetőséggel, elmondhatják hogy honnan jöttek, mindenki megkapja a papírokat és a “beiktatás” végén megnézetnek velük egy 20 perces munkavédelmi videót. Ezzel az oktatás egy részét letudják.
A film úgy kezdődik, hogy egy csinos szakácslány elmondja, hogy séf helyettes xy étteremben és holnap lesz az esküvője és amúgy mennyire boldog. A következő pillanatban levesz a tűzhelyről egy hatalmas fazék forrásban lévő vizet, az nehéz, ő megcsúszik a padlón és az egészet magára önti. A következő kép az, hogy a kórházban fekszik. Borzasztó volt végignézni.
A videón utána az unalmas rész jön, amin 2 perc alatt el lehet aludni, ha az ember fáradt. De egy konyha veszélyes, balesetek előfordulnak és ezzel nekünk is tisztában kell lennünk, hiszen mi dolgozunk ott nap mint nap.

Az új belépőknek továbbá végig kell csinálniuk egy internetes kurzust is. Mindenki kap egy felhasználónevet és egy jelszót. 10 modulból áll. Mindegyikhez van egy 10-20 perces ismertető, aztán kérdések, majd a 10. modul befejezése után egy összefoglaló vizsga. Nem kell egyszerre végigcsinálni, de elvárják, hogy a három hónapos határidőn belül meglegyen. Én az enyémet addig húztam ameddig csak lehet. Már azt hittem, hogy teljesen elfeljtették, míg egyszer csak kaptam az ejnye-bejnyét, hogy még el sem kezdtem. Eléggé kiakadtam azon, hogy elvárják, hogy a szabadidőmben is ilyenekkel foglalkozzak, de igazából semmit nem tudtam csinálni, úgyhogy egyik nap nekiültem és végigcsináltam egyszerre az egészet. Úgy terveztem, hogy az ismertetőket majd kihagyom aztán csak kitöltöm a modul végén a teszteket. Amúgy is tanultam az összes ilyet a suliban. Sajnos a program kiba..tt velem, mert nem volt olyan opció, hogy továbblépünk a kérdésekre, ráadásul tele volt feladatokkal is, amiket ha nem végeztem el, akkor nem engedett tovább. Szerintem aznap, akinek köze volt ehhez a programhoz, mindenki csuklott, de még az anyukájuk is. 4 órás agyzsibbasztás után végeztem vele és a következő héten kaptam egy papírt is róla: Food safety certificate 97%. Hurrá!

A konyhán leggyakrabban előforduló balesetek az elvágott ujjak és az enyhe égési sérülések. Ha stresszes a légkör és fáradtabbak vagyunk az átlagosnál, ezeknek a száma is megnő. Az elsősegély dobozban folyamatosan van több féle méretű sebtapasz, fertőtlenítő kendő, szemkimosós lötyi és hűsítő zselé égési sebekre.
A sérülésekről jegyzőkönyvet is kell írni. A leírásnak tarlmaznia kell, hogy mikor és hogyan történt a baleset, ki és hogyan kezelte.

Alapanyagoknál a csontvelővel kell nagyon vigyázni. Ezeket úgy kapjuk, hogy a csont hosszában félbe van vágva. Beáztatjuk őket hideg vízbe pár órára, ekkor felpuhul annyira, hogy a velőt egy kanál nyelével ki lehet szedni a csontból. Ez nem mindig jön ki simán, ilyenkor kell egy kis lendület is. Ha ez sok, a kezünk megszalad a csúszós felületen és az éles csont megkarcolja a bőrünket. Ezek nem lesznek mély sebek, de mivel nyers csonttól vannak, azonnal fertőtleníteni kell őket. Volt egy kollégám, aki elvágta az ujját miközben a velőt vágta. Két nap alatt másfélszeresére dagadt a keze, úgyhogy elküldték orvoshoz, majd betegszabadságra.

Egy másik kollégámnak egyszer sikerült csontig bevágnia az ujját. Ebbe még belegondolni is borzongató. Néhány héttel később nevetve mesélte, hogy hogyan kezelte, mielőtt bement a kórházba vele.
Van a konyhán egy úgynevezett Activa EB nevezetű fehér por. Köznevén hús/hal ragasztó. Ízetlen protein, amit a nyers hús/hal szeletekre kell rászórni és összetapasztani (vagy feltekerni) őket. Hagyni kell állni néhány órát, aztán lehet sütni/főzni a dolgokat anélkül, hogy szétesnének. Állítólag a második világháborúra fejlesztették ki, hogy a sebesült katonák nyílt sebeit ezzel ragasszák össze.
A kollégám azt mesélte, hogy ebből a porból szórt az ujjára mielőtt bekötötte. Aztán mutogatta, hogy milyen klasszul összeforrt. Később nekem is ajánlgatta, amikor elvágtam az ujjam, hogy majd gyorsabban begyógyul ha rászórom. Én meg csak bizonygattam, hogy tuti be fog gyógyulni úgy is, ha nem használom.

Az elmúlt fél évben sajnos számtalanszor megégettem az alkarjaimat. Szoktak is viccelni vele, hogy ott már nincs szükségem tetoválásra. Ezek egy része fröcsögő forró olajtól volt, a másik része pedig attól, hogy a karom hozzáért a sütőhöz ahogy vettem ki belőle a dolgokat. Szerviz közben még arra sem vettem a fáradtságot, hogy lehűtsem őket, mert nem volt rá időm és nem is fájtak annyira. Szinte mindig másnapra pirosodtak be nagyon, néhány nap múlva lejött róluk a bőr, picit begyulladtak, használtam fertőtlenítős krémet, le kellett ragasztanom őket, aztán meggyógyultak. Nem foglalkoztam velük többet. Néhány hét alatt eszméletlen rutinos lettem az égési sérülések kezelésében.
Azonban mint mindennek, ennek is vannak fokozatai.

Az indukciós tűzhely előnye, hogy nem megy állandóan, mint egy francia rostlap, nincs leadott hő és egy nagy fazék hideg vizet 5 perc alatt felforral. Vitathatatlanul zseniálisak.

Az egyik szombat esti szervizkor (nov. 10.) halas pályán voltam. Az indukciós lapoknak csak az egyik felét használtam, a másik ki volt kapcsolva. A szerviz közepén rámarkoltam egy kis fazékra, ami aztán beleragadt a tenyerembe. Nem kiabáltam, mert abban a pillanatban csak arra koncentráltam, hogy mennyire fáj és hogy HIDEG VIZET, azonnal. Rohantam a csaphoz. Egy perc után meg vissza, mert kerestek hogy hova lettem. Mutattam a sous chefnek, hogy csúnyán megégettem magam, aztán visszaküldött a csaphoz. Közben kaptam egy vödör jeges vizet. Megnézte az üzletvezető is és mondta, hogy ne is gondoljak arra, hogy visszamegyek szervizre, mert be kell mennem a kórházba. Felküldött az irodába, hogy üljek le, felhívták Zsoltit, hogy bejönne-e értem, hogy elvigyen a kórházba. Persze, jött. Várakozás közben eltűnődtem, hogy a kezem úgy néz ki, mint egy blue-re sütött steak. (Hirtelen sütött steak egy-egy oldalon, a maghőmérséklete 33-36 fok)
Már attól majdnem rosszul lettem, hogy ránéztem a tenyeremre és borzasztó szerencsétlennek éreztem magam, de nem sírtam.
A kórházban két és fél óra várakozás után bejutottunk a dokihoz. Megnézte, megtapogatta. Kérdezte, hogy mi történt, elmondtam neki, aztán közölte, hogy ő konzultálna a kollégájával és eltűnt 5 percre. Hát ez haláli, fogalma sem volt róla, hogy mit kezdjen a kezemmel. Adott fájdalom csillapítót, megállapította, hogy az ujjaim másodfokúan, a tenyerem harmadfokúan égett meg és rakott rá egy olyan kötést amitől még én is különbet csináltam volna. És mondta, hogy hétfőn menjek el a házidokimhoz, hogy megnézze, hogy milyen.
A kötést otthon leszedtem, mert még mindig égetett az egész tenyerem és ugyan tudom, hogy eddigre már a jegelésnek sem volt haszna, de többet ért, mint a kórházban kapott fájdalomcsillapító. Szóval éjjel egy zacskó fagyasztott borsóval a tenyeremen aludtam. Legalábbis próbáltam.
A házidokihoz kedd reggel jutottam el, addigra lett a tenyeremen egy hatalmas vízhólyag, amit kilyukasztottam, mert különben csak nagyobb és nagyobb lett és rettenetesen feszített. Az égés helyén lett egy 4 centis nyílt seb. A védőnő bekötözte normálisan és kiírtak egy hétre, hogy így ne dolgozzak. Aztán még kellett járnom kötözésre meg ellenőrzésre.
A többit nem részletezném, de amúgy ocsmányul nézett ki és időnként olyan érzésem volt mintha egy szög lett volna beverve a tenyerembe.

Szóval az indukciós lap. A kis fazék ott volt mellette, nem rajta, mellette, de a nyele félig-meddig rálógott arra lapra, ami be volt kapcsolva. A cucc megérezte, hogy ott fém van és az elektromosság gyakorlatilag néhány perc alatt majdnem izzságig hevítette a nyelet. Én meg peches voltam és rámarkoltam.

Amúgy mindenki azt mondta, hogy nagyon bátor voltam, hogy nem sírtam. Egy hős vagyok. :)
Persze erről is lett jegyzőkönyv, még a kórházban kapott jelentést is hozzácsatolták. Aztán egyszer majd csak meggyógyulok.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr604916521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nash vs. Keynes 2012.11.20. 15:30:03

Annak idején a kalózoknál volt valami fájdalomdíj az elszenvedett sérülések után, pl. fél szem elvesztése 50 arany, fél láb 100.. Nálatok nincs valami ilyesmi? :)

rambo13 2012.11.21. 16:51:29

jobbulást neked és részvétem a csapatnak... most olvastam, szörnyű...
index.hu/kulfold/2012/11/21/peppe_preselte_a_busz_a_sztarsefeket/

vasdinyey 2012.11.22. 07:44:06

ahogy olvasom a hongkongi taxi sem játszótér. RIP

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.11.27. 15:57:07

Jobbulást kívánok, vagyis hogy mostanra már remélem, hogy jól vagy!

A baleset pedig, jesszusmárja! Nagyon-nagyon sajnálom őket... meg a családjukat... meg a csapatukat...