HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.09.25. 18:33 jEnci

Almáspite karamelles krémmel

Címkék: alma menta vaj gránátalma karamell fahéj szegfűszeg szegfűbors fruktóz almáspite omlós tészta almasav malic acid vanília kivonat

Anyukám gyakran készített nekünk almáspitét gyerekkoromban. Néha segítettünk neki almát pucolni és reszelni, majd összekeverni a tölteléket a cukorral és a fahéjjal. Tisztán emlékszem a lakást betöltő édes illatra és a várakozásra, hogy “mikor lesz már kész?”. Anyunak mindig határozottan ránk kellett szólnia, hogy ne vágjuk még meg a sütit, mert túl meleg és megégetjük magunkat. Szinte mindig elfogyott a készítés napján, aztán másnapra csak a morzsák maradtak…

IMG_1082.jpg

Az utóbbi években az alma az egyik kedvenc gyümölcsöm lett nyersen is, és valamilyen formában sütve-főzve is. Anglia pedig maga az “almaparadicsom”. Semmi más nem terem meg a vidéken, csak az alma és erre roppant büszkék. A szupermarketek polcain 4-5 félét lehet kapni egész évben, a zöldségestől pedig nem lehet csak úgy rendelni, hogy “3 kg almát kérek”, mert akkor biztos, hogy meg fogja kérdezni, hogy “Jó, de melyik fajtából?”

Ennek tudatában már rutinosan mentem vásárolni.

 

Almáspite karamelles krémmel

 

Tészta, hozzávalók:

- 250 g vaj
- 400 g finomliszt
- 120 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 15 g sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
- 1 ek vanília kivonat
- 2 ek tejföl

Egy tálban összekevertem a lisztet, az átszitált porcukrot, a reszelt citromhéjat, a sütőport és a sót. Felkockáztam a vajat, majd a szárazanyagokhoz adtam és a tenyerem között elkezdtem összemorzsolni a keverékkel. Akkor volt kész, amikor morzsás lett.

IMG_1072.jpg

Összekevertem a tojás sárgáját, a vanília kivonatot és a tejfölt is, majd a morzsás tésztához adtam és egészet összegyúrtam. Rövid idő alatt összeállt, a tészta édes illatú és puha lett.
Hűtőszekrénybe tettem pihenni, amíg a tölteléket és a karamellet elkészítettem.

Megjegyzés: ennél a tésztánál nagyon fontos, hogy ne dolgozzuk túl. Az eredeti recept szerint hűtőhideg vajat kellene hozzá használni ennek megelőzése érdekében. Ezzel én már többször ráfáztam, ugyanis képtelen voltam összedolgozni a hideg vajat a liszttel, így a tészta egy része morzsás lett, de még mindig voltak benne nagy vajdarabok is, amik a nedves anyagok hozzákeverése után még mindig a tésztában maradtak. Egynemű lett, de nem sült egyenletesen.
Kitaláltam, hogy ha szobahőmérsékletű vajjal készítem, akkor a tésztám tökéletes lesz anélkül, hogy túldolgoznám.
Ugyanez a módszer a kollégáimnál nem működik. Úgyhogy azt tanácsolom, hogy ha “meleg kezűek” vagyunk, dolgozzunk hideg vajjal, ha “hideg kezűek” (mint én), dolgozzunk szobahőmérsékletűvel (max 20 fokos).

Almás karamell, hozzávalók:

- 4 db nagyméretű savanyú alma (én Bramley-t használtam, ez kifejezetten főznivaló)
- 150 g kristály cukor
- 1 g só
- 150 g tejszín (én whipping cream-et használtam, zsírtartalom 39 %)
- 75 g vaj
- 1 csokor menta

Az almákat meghámoztam, ketté vágtam és kiszedtem a magházat belőlük. A cukrot (a sóval) egy lábasban megolvasztottam addig, amíg egy világos karamellet kaptam, hozzáadtam 3 részletben a vajat, majd szintén 3 részletben a tejszínt.
Megvártam, amíg megint felforr, majd beleraktam az almákat és a tetejére a mentát.

IMG_1074.jpg

Letakartam egy fedővel és lassú tűzön hagytam, hogy az alma szétfőjön benne. Ez kb. 20 perc volt. Félrehúztam a tűzről és hagytam állni még 10 percet, hogy egy kicsit lehűljön. Leszedtem a tetejéről a már összefonnyadt mentát és az egészet botmixerrel összeturmixoltam selymesre, majd a hűtőszekrénybe tettem, hogy teljesen kihűljön.

Megjegyzés: utólag a pitével összekóstolva ez a karamell nem tűnt elég savanyúnak. Finom volt, illett is hozzá, de lehetett volna kicsit savanyúbb. Ha valaki fel szeretné turbózni egy kicsit, akkor 2 perccel az előtt, hogy levenné a tűzről tehet bele egy késhegynyi almasavat (malic acid). Az adagolással bánjunk óvatosan, ugyanis nagyon intenzíven savanyú.

 

Malic acid (almasav): Az almasav (C4H6O5) savanykás ízű, szerves dikarbonsav, ami számos savanyú ételben megtalálható. Színtelen kristályokat alkot. Jól oldódik vízben és alkoholban. A legelterjedtebb növényi savak közé tartozik. Ez okozza a zöld alma és a szőlő savanyúságát is, de a gyümölcs érése során az almasav tartalom csökken. Megtalálható almában, cseresznyében, eperben, szilvában és barackban is.

Pite töltelék, hozzávalók

- 2,5 kg alma (én Cox-ot használtam)
- fahéj, szegfűszeg, szegfűbors ízlés szerint
- 2 ek vanília kivonat
- 3 púpos ek gyümölcscukor (fruktóz)
- 3 ek kristály cukor

Az almákat meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem őket egy tálba. Alaposan kinyomkodtam a levét, majd ízesítettem. A fűszerezésnél a fahéj dominált, annyira, hogy a tölteléket nyersen megkóstolva éreztem az enyhe csípősségét. Ez sütés után aztán eltűnt.

Megjegyzés: a fruktóz kristály cukorral helyettesíthető. Gyümölcsös desszerteknél azért szeretem használni, mert az édesítés mellett felerősíti azok természetes ízét is.

Ennyi sok előkészület után már nem volt más dolgom csak összeállítani a pitét és megsütni. A tésztát félbe vágtam (2 x 420 g-os gombócok lettek), kinyújtottam az egyiket, közben csak nagyon enyhén liszteztem és a tepsim aljára tettem. Rászórtam egyenletesen a tölteléket, kinyújottam a másik tésztát is és a tetejére helyztem. Megkentem tojással és villával kiszúrkodtam. 170 fokra előmelegített sütőbe tettem 30 percre.

Az illat a lakásban leírhatatlan volt, a pite pedig fantasztikusan nézett ki sütés után. Ismét alig vártam, hogy megvághassuk. Tálaláskor nagy kockákra vágtam és a tetejüket vékonyan meghintettem porcukorral. A krémet habzsákból nyomtam a tényérra, a gránátalma pedig díszítésnek szolgált, de nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a savanykás íze kiválóan kiegészíti a tányért.

IMG_1079.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr444802585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dondared 2012.09.26. 02:12:15

Hát ez valami istenien néz ki, lehet hogy megpróbálom majd :) Arra van valami ötleted, hogy hogyan változik a cukor mennyisége, ha fruktózt használok? Sajnos a cukorbetegségem miatt a hagyományos cukor kiesik a játékból :(

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.09.26. 10:57:03

@dondared: Ebben a témában nem vagyok otthon, hülyeséget meg nem akarok mondani, úgyhogy passz :(

Bartush 2012.09.28. 23:45:15

Utoljára rácsos pite készült, almával és dióval. Ki kellene már próbálni a hagyományosat is.