HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.09.16. 22:29 jEnci

Rejtett angol "finomságok"

Címkék: sajt szendvics marmite riverside brasserie chip butty branston pickle

Azért írom, hogy rejtett, mert ezek azok a dolgok, amik nem jönnek egy turistával szemben, ha erre jár. De azért mindegyik angol. A finomság részét pedig mindenki döntse el saját maga. :)
Három dologról fogok írni, ez a “Chip Butty”, a “Marmite” és a “Branston Pickle”. Mind a hármat akkor kóstoltam, amikor már több, mint egy éve itt voltam. Az angol kollégák bátran és büszkén ajánlgatták őket, hogy ezek is hagyományos angol ételek és mindenképpen meg kell kóstolnom őket.

“Chip Butty” – Magyarul sült krumpli szendvicsnek lehetne fordítani. A “chip” a “chips” azaz sült krumpli szóból ered, a “butty” pedig a szendvics másik elnevezése.

A Riverside Brasserie-ben dolgoztam, amikor a főszakács felvette, hogy együnk egy “chip butty”-t reggelire. Kérdezte, kérek-e. Mondtam, hogy fogalmam sincs, hogy mi az, úgyhogy ez számukra egy igennel volt egyenlő. Elmagyarázták, hogy ez sültkrumpli kenyérben sok vajjal és ketchuppal. Nem akartam mondani nekik, hogy ez írtó rosszul hangzik, de azért kíváncsian vártam a végeredményt.

Elkészítése: egy rozmaringos fehérkenyeret felszeleteltünk, megkentük a szeleteket rengeteg és még attól is több vajjal, az egyik szeletre ráraktuk a forró háromszor sült krumplikat, telenyomtuk ketchuppal és a tetejét egy másik szelet (vajas) kenyérrel zártuk. A legfontosabb dolog a készítésénél, hogy a burgonya forró legyen, így az megolvasztja a szendvicsben a vajat.

 

IMG_0218.jpg

Evés közben elmesélték, hogy ezt eredetileg fehér toast kenyérből kell csinálni. Itt jöttem rá, hogy a fentebb leírt recept a chip butty puccos kivitelezése volt. Továbbá említették azt is, hogy ez főleg koleszos kaja, mert a diákoknál az a 4 dolog, ami kell hozzá mindig megvan. Az angol fiatalság másnaposan is gyakran fogyasztja.

A felét sikreült nekem is begyűrni, a maradék pedig ment a kukába. Kérdezték, hogy ízlett-e, mire csak udvariasan azt válaszoltam, hogy “Nem lesz a kedvencem, mert elég nehéz étel.” (És a szénhidrát tartalmát még nem is említettem!) Az első és utolsó alkalom volt, hogy ettem.

Marmite – brit termék, amit élesztő kivonatból készítenek. Sűrű, ragacsos barna “krém” nagyon intenzív illattal és erős ízzel, ami egyébként még extrémen sós is. A cég reklámszlogenje az, hogy “Szeresd vagy utáld.” (“Love it or hate it.”)

Még mindig a Brasserie-ben dolgoztam, amikor egy másik reggel a másik kollégám kérdezte meg, hogy van-e kedvem mamite-os pirítóst reggelizni. Megintcsak pislogtam és kérdeztem, hogy mi az a Marmite.

Elkszítés: megpirítottunk egy szelet toast kenyeret (ez valami betegség náluk, hogy mindenhez ezt esznek) megvajaztuk, majd megkentük vékonyan marmite-al.

A kollégám kihagsúlyozta, hogy vékonyan kenjem, mert nagyon tömény.
Nem fejezem ki magam eléggé, ha azt mondom, hogy rettentes volt. Ennek a cuccnak olyan íze van, mintha 10 Maggi húsleves kockát felolvasztanánk 1 dl vízben és azt kéne enni. Egyből megértettem, hogy miért ez a cég szlogenje. Ezt tényleg csak szeretni vagy utálni lehet, kettő közti átmenet nincs. Szomorú vagy sem, de én az utóbbi csoportba tartozom. Azóta sem ettem, és nem is tervezem.

Amúgy használják főzéshez és szószok készítéséhez is. Akkor lehet, hogy finomabb, mert az íze nem olyan koncentráltan van jelen. Ezt eddig még nem próbáltam ki.

Akit bővebben érdekel a történet, gyártás, felhasználás, itt olvashat még róla.

Branston Pickle: szintén brit termék, a “Branston” a márkanév a “pickle” pedig savanyúságot jelent. A márka ezzel a termékkel vált ismertté, gyakorlatilag egy ropogós zöldséges chutney.

  

IMG_1025.jpg

Már a HH-ben dolgoztam, amikor az ottani kollégáim megkérdezték, hogy ettem-e már ilyet. Mondtam, hogy nem és kérdeztem, hogy mi ez. Erre ők is elkezdték mondani, hogy ez mennyire brit, meg fantaszikus, meg a gyerekkori élmények és a többi… A vége az volt, hogy mondták, hogy minden szupermarketben lehet kapni, úgyhogy vegyek és kóstoljam meg. Erre aztán bológattam és aztán jól el is felejtettem.
Néhány hét múlva jöttek megint, hogy megkóstoltam-e már. Mondtam, hogy nem, mert teljesen elfelejtkeztem róla. A következő héten egyik reggel elém álltak mind a ketten, hogy van valamilyük a számomra. Na fene, még félig aludtam, amikor az öltözőben a kezembe nyomtak egy üveg Branston Pickle-t, hogy most már tényleg kóstoljam meg. :) A szupermarketben amúgy 40 percig keresték, mire megtalálták, aztán ugrálva mentek a kasszához örömükben, akkor meg majdnem elejtették. Egyből mosolyt csaltak az arcomra. :)
Aztán napközben folyamatosan kaptam az étekezési tanácsokat, hogy hogyan kell ezt brit módra enni. Sajtos szendviccsel, pitével, de egyszerűen csak cheddar sajtot bele mártogatni snack-ként is pazar. Elhatároztam, hogy a következő szabadnapomon megkóstolom mindegyikkel, brit módra, ahogy kell.

Vettem hozzá jóféle cheddar sajtot, amit batonokra vágtam, csináltam kétféle sajtos szendvicset, az egyiknél megprítottam azt a rettentes toast kenyeret, a másiknál csupán csak összeraktam a szendvicset és vettem egy pitét is. Ez csirkés volt, mert malac husisat nem találtam sehol. Aztán nekiestem.

 

IMG_1023.jpg

Először megkóstoltam magában. Finom volt, de azért annyira különlegesnek nem éreztem, meglepődtem, amikor éreztem, hogy a zöldségek ropognak benne. A pitével egyáltalán nem ízlett, a sima sajtos szendvicsben utáltam a toast kenyeret, a pirított sajtossal viszont ízlett. Ez az egyetlen módja, hogy ezt a kenyeret meg lehessen enni, a savanyúság pedig jó volt ahhoz, hogy a szendvics ne érződjön olyan száraznak. A végén a sajtokat is belemártogattam, ahogy mondták, de az nem adott nekem akkora ízélményt, mint amit vártam. Inkább csak egyszerű ízeket, de el tudom képzelni, hogy a gyerekeknek uzsannaként ennyi elég. Különben a kollégáim sem hivatkoztak volna azokra a bizonyos gyerekkori emlékekre.

Ahhoz, hogy ezért valaki így rajongjon britnek kell születni és gyerekkortól kell enni. El tudom képzelni, hogy ők ugyanígy éreznének, ha elkezdenék áradozni nekik a gyerekkorombeli párizsis zsömléről, amit a mai napig boldogan tömök a fejembe, ha otthon vagyok.

24 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr14781426

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kürtvár ostroma, vizes blokk sokadik rész 2012.09.17. 12:01:26

Nem véletlen a címbeli utalás, bár az eredetitől annyira eltérő módon zajlott, hogy az már szinte ugyanaz. Na, ez szép és feloldhatatlan ellentét lett itt mindjárt az elején. A lényeg, hogy hidrotikus tevékenységeink során kialakuló helyzetek, lassan t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fourgee 2012.09.16. 22:59:09

A Marmite másik felhasználási módja :)

www.youtube.com/watch?v=_VZTxWTB7W0

kalandfereg 2012.09.17. 12:11:12

És az english breakfast, úgy mindenestül, black puddinggal, paradicsomos babbal, szosziddzsal, jó zsíros tükörtojással, szottyos toasttal? Az se semmi. Különösen reggel broáf, pedig elvileg reggeli.

Jokerpofa 2012.09.17. 12:12:06

őszinte leszek, a Chip Butty-tól a hányás kerülgetett, pedig csak a bejegyzést olvastam. :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.09.17. 12:34:48

Pedig a fentiek közül pont a chip butty nem hangzik annyira durvának. Kipróbálom. A MArmite-ről szag alapján tudom, hogy nem akarom megkóstolni. Persze vannak még ilyen angol borzalmak, például a christmas pudding. Igazi behányás.

A szoszidzsot megvédeném! A teszkós, hányadék legolcsóbb persze tényleg ehetetlen, de középártól felfelé már ízük is van, sőt, egész kellemes, a drágábbak pedig akár húst is tartalmaznak!

@kalandfereg: A fenti tálat, kis konzervgombával kiegészítve toltam le múltkor, (távoli falu kis reggelizdéje) és szaga alapján émelyegtem, de győzött az éhség, és a végére egészen finom volt!

fénycsepp 2012.09.17. 12:52:56

vajon milyen kényszer szülte a chip butty-t?:) már a fotója elég volt, hogy elálljak kóstolási szándéktól...a toast mániját végképp nem értem. a legszarabb kenyér a világon, csak akkor eszem meg, ha nincs más (ld. hostel reggeli:) )

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.09.17. 13:27:42

A Chip Buttyt óriási meccsrészegség után tolták le a torkomon angol haverok és használt. Azóta náluk mindig ezt kérem, nem olyan rossz az :)))

@fénycsepp: Na, a toast az amit én sem értek úgy egyébként, rettenet...

irónika 2012.09.17. 13:30:08

Most mar ertem miert rondak az angol nok!
Gyerekkoruk ota fintorognak, ha enniuk kell!

xylon 2012.09.17. 13:32:06

@csizsikpizsik - pique takarodj!: alapbol a kenyer nagyresze ilyen elorecsomagolt szeletelt vacak, annak meg 'siman' nagyon pudvas az ize, a toastolas kicsit dob rajta.

Marmiteot ha nem ettel az eleted elso 18 honapjaban akkor gyulolni fogod.

Branson Picklet en kifejezetten szeretem.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.09.17. 13:34:33

A chip butty egyébként nem (csak) angol találmány. Például Észak-Franciaországban is eszik pain frites néven: ott félbevágott bagettbe töltik a sültkrumplit, és rengeteg majonézt nyomnak rá. A magyarázata egyébként nagyon egyszerű: a terület lényegében bánya-, illetve iparvidék (volt), ahol a kemény fizikai munkát végzőknek kiadós, szénhidrátban gazdag ételekre van (volt) szükségük, amik ráadásul olcsók is, és ugye mi lenne olcsóbb a kenyérnél meg a krumplinál... A majonézzel meg "sikosították" a dolgot, hogy valahogy lecsússzon.
Aztán afféle "folklórtermékként" megmaradt. Monsiuer Lille-be járt egyetemre, és akkoriban ő is egészen kedvelte, de ahogy az már lenni szokott, ami egyetemista korunkban csúszik, az később nem feltétlen...:-) Amikor először hallottam róla, akkor én is erőteljesen kiakadtam a konstrukción, mondván ennél gusztustalannabbat elképzelni sem tudok. Aztán ahogy múlt a meglepetés ereje, egyre kevésbé viszolyogtam az ötlettől, de attól azért még elég távol állok, hogy meg is kósoljam.:-)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.09.17. 13:39:40

Marmite pedig már vagy 2 hónapja ott lapul a konyhaszekrényben, és azt tervezem, hogy Nigella, vagyis Anna del Conte Marmite-os spagettijében fogom először kipróbálni,csak elddig valahogy mégis valami más lett a vacsora - mindenestre gyűjtögetem a bátorságot, gyűjtögetem...:-)
Az biztos, hogy ízétől függetlenül egy pozitívumot leszögezhetünk róla: kimagaslóan gazdag B-vitaminban. :-))

fénycsepp 2012.09.17. 14:18:25

@HunMoiselle: mindenképpen kérünk ízbeszámolót:)

a 'ronda, angol nők' klisé az agyamra megy:egy hónap Anglia utan kijelenthetem, hogy ott is vannak mindenféle nők: szépek, rondák, fehérek, feketék barnák, tarkák, stb:)

mézescsók 2012.09.17. 14:32:30

Lehet, hogy egyedül maradok,de a chip buttyt kifejezetten szeretem, bár nem ennék mindennap.
A Marmite-t megkóstoltam párszor, hogy ne az előítéletek döntsenek, de nem sikerült megszeretnem.
A kenyereiket pedig szerintem azért pirítják, hogy ehetőek legyenek.

HUN_Sector 2012.09.17. 14:34:37

Túl sok a szénhidrát, ez öngyilkosság (fehér kenyér sült krumpival... egyenes út a cukorbetegséghez, elhízáshoz)

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.09.17. 14:47:00

Ha valaki ennyi idő elteltével is még vár bármi is az édes(!), előre csomagolt, négyzetes toastkenyerektől, az vagy mazochista vagy nem találta meg a nagytecsókban a pékséget, ahol isteni sós-borsos bagetteket lehet vételezni, no meg olívás kenyeret... ;)

A chutney-kkal én is próbálkoztam, de nem és nem... A jófajta lengyel import savanyúságok (külön polcon egész sokféle kapható), a savanyú uborkától a vegyes vágottig, viszonylag hasonló ízvilággal, vagy a német sauerkraut, mindegyik kapható, és máris nem kell az ilyen gyanús cuccokkal kísérletezni... :P

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.09.17. 14:51:45

@kalandfereg: "És az english breakfast, úgy mindenestül"

Ha kihagyod belőle a puddingot meg a szerintem rémes sausage-okat, máris egy igen finom kaját kapsz, és ha fél-egész nap kint kell lenned a trutyi időben, akkor vétek kihagyni.

Melegít belülről ugyanúgy, mint a meleg custard-ral lelocsolt rebarbarás pite, kibéleli a gyomrodat.... Nálunk a traditional English Breakfast legalábbis rendszeres reggeliként szerepel. Szigorúan bagettel. :P

Bartush 2012.09.17. 22:17:15

Én eddig csak vegemite-ot ettem, egy kedves ausztrál barátom lepett meg vele. Nekem kimondottan ízlett, szegény férjem még a szagát sem bírja, ha pirítósra kenem. Azért nem kell vastagon kenni az tény.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.09.17. 23:09:23

@kalandfereg: szerintem az megérne egy másik cikket, a trifle-el együtt.

@HunMoiselle: B-vitamin ide vagy oda attól még nem ízlett :) de a beszámolót a vacsoráról tényleg kérjük majd, ha elkészül :)

@Agicza: én az angol reggeliért nem vagyok annyira oda. Ha elmegyünk B and B -s helyekre mindig mondom, hogy nem azt kérek, és akkor utána megkérdezik, hogy vegetáriánus vagyok-e. Nem, de nekem nehezemre esik "babfőzeléket kolbásszal meg tojással" enni reggelire :) Ha fizikai munkát végeznék egész nap azt mondom ok, de ilyen helyen turistáskodunk meg pihenünk ahhoz meg nekem sok. De Zsolti kéri minden alkalommal rendszeresen :)

KundK 2012.09.18. 13:54:20

@Eltévelyedés: A karácsonyi pudingot nem hagyom bántani! Az isteni! Igaz, egy kanál elég a hiperglikémiás sokkhoz.

Én a jobb fajta itteni kolbászokat is szeretem. Nem hiszem, hogy a minősége rosszabb lenne mint egy átlagos cserkész kolbásznak vagy debreceninek. Persze az ízvilága különbözik. De abból meg tucatnyit lehet itt kapni, nem csak a paprikás-fokhagymás vonulat van.

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.09.18. 17:27:20

@jEnci: Ja, vegytisztán pihenéshez tényleg egy kicsit kalóriadús lenne. :P Ha viszont fél-egy napot odakint kell lenned, mert a környéket járod vagy mert verseny van, akkor alapfeltétel a belülről melegítő kaja.

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.09.18. 17:31:04

@fénycsepp: "a 'ronda, angol nők' klisé az agyamra megy:egy hónap Anglia utan kijelenthetem"

Hadd tippeljek: az egy hónap Anglia az egy hónap London v. nagyváros, igaz? ;)

Először is, London és környéke nem mérvadó ilyen szempontból, mert ott alig élnek igazi angolok.

Mi három éve élünk az igazi vidéki Angliában, ez alatt kb. egy tucat szép nőt láttunk: ebből 7 indiai v. pakisztáni felmenőkkel rendelkezett, 3 címlaplány óriásplakáton és 2 eltévedt turista volt... :D

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.09.18. 17:34:51

@KundK: Ááá... Na és a gyümölcskenyér, mint túlédesség... :)) Azt hiszem, az bátran mehet a Xmas pudding mellé, mint napi öt grammonként adagolandó kaja... :P