HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.09.07. 21:50 jEnci

Vacsora a Vacsorában

Címkék: london dinner by hb

IMG_1040.jpg

Néhány hónapja az egyik kollégám kitalálta, hogy ha a konyhai brigádnak is van kedve, menjünk el vacsorázni a Dinner by HB-ba (London) közösen. Az ötlet jó volt, de mivel elég sokan vagyunk a dolog ettől jóval több szervezést igényelt.
Hosszas kérdezősködés után végül meglett a létszám, szóltunk a főnökeinknek is, hogy szeretnénk menni, és végül meglett az időpont is 2 hónappal előre. A senior sous chef jött velünk, úgyhogy az egész foglalást főleg ő intézte, azaz egy asztalt 12 főre szeptember 2-án este 8 órára.

Februárban már voltam ott sztázsolni (első rész, második rész), tudtam, hogy milyen a konyha és a stílus. Elegáns, menő, olyan igazi londoni puccos hely. HB neve pedig csak hab a tortán. Amint meglett az időpont, azonnal azon kezdtem gondolkodni, hogy mit vegyek fel. Büszkén meséltem a kollégáimnak 4 héttel a vacsi előtt, hogy megvan a ruhám. Erre azt mondták, hogy addig még van egy hónap és nem vagyok normális. (Zsolti otthon ugyanezt mondta.) Hozzáteszem, hogy én voltam az egyetlen lány a 12 fős brigádban, úgyhogy ki kellett tennem magamért.

Az időpont előtt 3 nappal a szabadnapomon már nagyon be voltam zsongva, úgyhogy kivasaltam a ruhámat, ami egy bokáig érő sötétlila testhezálló darab volt, a bal lábán comközépig felvágva. A cipőkeresést egy héttel korábban feladtam, mert nem találtam semmit, de aznap amúgy is ki kellett mennem a városba és ha már arra járok, benéztem egy-két üzletbe is, hátha…, bár sok reményt nem fűztem ahhoz, hogy új cipőm is lesz.
De lett. Az egyik üzletben megláttam egy ezüstszínű csillogó tűsarkút. Felpróbáltam, jó volt, megvettem. Azonnal. Hozzá táskát is egy másik üzletben. Gyarló az ember! Egy ilyen vacsora szórakozás és szórakoztatás is az evés mellett, amihez a megjelenés ugyanúgy hozzátartozik, szerintem. :)

IMG_1037.jpg

Vasárnap este épp csak annyi időm volt munka után, hogy elkészüljek, aztán rohantam is a vonathoz. A “rohantam” kifejezés lehet egy kicsit túlzás, mert a lakásból kilépve majdnem hasraestem. Ennyit a tűsarkakról. De az este hátralévő részében a tipegéssel nem volt gond. :)

Pont nyolcra értünk a hotel elé, úgyhogy egy percet sem késtünk, a többiek már a bárban iszogattak és vártak minket. Az asztalunk az étterem különtermében volt. Meglepődtem, hogy oda ültettek le minket, mert az utolsó információm az volt, hogy azért a kaján felül külön kellene fizetnünk és az túl sok lenne. De úgy tűnt, hogy felár nélkül megvacsorázhatunk ott. A teremben egyébként sötétpiros tapéta volt és nem túl erős, de azért hangulatos világítás. Az ajtó szinte mindig csukva volt, az étterem zajából alig hallottunk valamit, mi viszont tudtunk normálisan, ordítozás nélkül beszélgetni.

Az asztal terítését nem vitték túlzásba, szerény, de mégis elegáns volt. Mindannyiunk előtt elhelyeztek egy fekte dobozt, amit örömmel nyitottunk ki, amint lehetett. Ebben volt benne a menünk összetekerve egy fém gyűrűvel összefogatva. (Ezt mindenki hazavihette.)
8 ételt soroltak fel rajta, alattuk röviden a történettel, ebből 4 fogást választhattunk.

120904091624_0001.jpg

120904091808_0001.jpg

A menü nézegetése közben üdvözölt minket az üzletvezető hölgy is, majd a fő sommelier is megjelent arról érdeklődve, hogy fehér vagy rosé pezsgőt szeretnénk-e üdvözlésképpen. A SSC elutasítóan közölte, hogy nem akarunk pinket. :) Ez az étterem ajándéka volt. A pezsgő kitöltése közben megérkezett az asztalra a friss kenyér is az enyhén sózott vajjal. Néhány perc múlva azon kaptam magunkat, hogy beszélgetés közben mindannyian vajas kenyeret eszünk hozzá pedig Moet and Chandon pezsgőt kortyolgatunk.
A rendelések után megbeszéltük azt is, hogy ki mit szeretne inni. 7-en boroztunk, a többiek pedig valamilyen más italt választottak kísérőül. Mi rendeltünk egy fehér- és egy vörösbort a menühöz. A fehérből aztán kértünk még egyet, mert úgy éreztük, hogy elfér. :)

Az én első fogásom a “Salamugundy” volt. Ez pirított csirkeosztriga, krémes csontvelő, blansírozott, majd pirított feketegyökér és saláta levelek voltak enyhén tormás szósszal meglocsolva. Az egész tányérnak egyébként enyén balzsamecetes illata volt. Semmi nem lógott ki az ízek közül és semmi nem hiányzott róla.

IMG_1043.jpg

Amikor megkaptuk a tányérokat az egész teremre csend borult. Az evés csendje. (Ez aztán az összes fogást követte.) A tányérjaink kivétel nélkül üresek voltak, annyira, hogy néhányan kenyérrel kitunkolták még azt is, ami rajta maradt volna. :)
A másik előétel a homár volt uborka levessel. Erről nem csináltam képet, nem is kóstoltam meg, de akik ezt ették azt mondták, hogy az ételsor legjobbja volt.

A második fogásom a szénával füstölt makréla volt, savanyított citrommal, és enyhén mustáros dresszinggel az alján. Elegáns fogás, a makréla puha, íze kifinomult, engem egy nagyon jó sushira emlékeztetett. A savanyított citrom pedig Heston egyik kedvence, nálunk is volt étlapon korábban. Ehhez a fogáshoz ettem kenyeret is, szerintem kellett hozzá.

IMG_1045.jpg

A csapat nagy része azonban a “Meat Fruit”-ot (Hús Gyümölcs) választotta. De ezt én már kóstoltam a Kacsában is, nálunk is volt étlapon másmilyen formában és amikor itt sztázsoltam, ettem belőle hármat. Ezúttal gondoltam kipróbálok valami mást. Azt hiszem a Meat Fruit volt az abszolút sláger és én továbbra is fenntartom, hogy a legjobb májkrém, amit valaha ettem.

Főételnek kacsamellett választottam, ami édesköménnyel és szívvel volt tálalva. A tányérnak ánizsos illata volt. Az édeskömény korrekt volt, de semmi extra, a szív teljesen puha, a kacsamell viszont nem hozta az elvárásokat. A zsír nem volt rendesen kipirítva a tetején, ezért egy kicsit rágós volt, és maga a hús is szívósabb volt a kelleténél. Többen voltunk ezen a véleményen, végül megállapítottuk, hogy ez főleg a kacsa minőségének rovására írható fel. Ennek ellenére mindannyian megettük, a hozzá választott vörösbor, pedig segített az elfogyasztásában.

IMG_1047.jpg

A másik főétel a rombuszhal volt, erről csináltam képet, de nem kóstoltam meg. A szomszédom azt mondta, hogy remek volt.

IMG_1048.jpg

A harmadik fogáshoz kaptunk rengeteg extra köretet: (ezek is az étterem ajándékai voltak) párolt répát, sült burgonyát, krumpli pürét, zöldborsót és zöldbabot. Ezekért is odáig voltunk, az utolsó morzsáig mindent elfogyasztottunk. A krumplipüréért pedig midannyian egyenesen odáig voltunk.

És akkor jöttek a desszereteeeeek! :) Én “Tipsy cake”-et kértem (pityókás süti), ami kalácstészta kis gombócokra adagolva, kelesztve, majd egy pizzasütőben kisütve, közben pedig egy rettentő alkoholos szósszal locsolgatva, ami aztán sülés közben redukálódik és eláztatja a tésztát úgy, hogy a belseje krémes, puha és szaftos, míg a teteje ropogós. Hozzá sült ananász jár, amit a látványkonyhán lévő grillen sütnek 6-8 órát, közben füsölt karamellel kenegetik. Meg kell halni ezért a desszertért. Minden nap ettem, amíg ott sztázsoltam, de egyszerűen még mindig nem tudtam betelni vele, annyira jó.

IMG_1050.jpg

A másik desszert a Taffety tart volt. Ezt kétszer ettem a Kacsában. A domináló íz benne a rózsavíz, amiért nem vagyok oda, úgyhogy számomra a választás egyértelmű volt. Az alján egy réteg arlette van (ropogós, karamellizált leveles tészta) majd karamellizált alma, még egy réteg arlette, rózsavizes krém, arlette a tetején, ami aztán megvan szórva karamellizált édesköménymag és ostyalap keverékével. Hozzá jár kandírozott citromhéj, cukrozott rózsalevél, almalébe áztatott édeskömény vékonyra szeletelve és vanília fagyi. Összetett desszert, nagyon finom, de az én kedvencem soha nem lesz a rózsavíz miatt.

IMG_1052.jpg

A desszertek után megnézhettük a konyhákat. Láttuk a tálaló/látványkonyhát, a cukrászatot és a lenti előkészítőt is. Miután visszaértünk az asztalhoz ránéztem az órára és megdöbbentem, hogy már elmúlt 11. És én még azon gondolkodtam, hogy az éjféli vonatot elérem hazafelé. Haha. Itt azért már mások is mentek volna, úgyhogy elmondták, hogy van még egy meglepetésük a számunkra, ami a híres fagyiskocsi lenne. Ezt kihagyni, lehetetlen!

Megkaptuk a petit fours-ot is, ami earl grey csokikrém köménymagos (shortbread) rudacskával. Fantasztikus volt.

IMG_1053.jpg

Itt kértük a számlát, mivel a fagyiskocsi megintcsak az étterem ajándéka volt és néhányan már tényleg mentek volna. Mi még maradtunk, megvárni, hogy milyen lesz a fagyis meglepetés és persze a folyékony nitrogénes show is.
A kocsi így nézett ki, a kis tálkákban 4 féle ropogós van, amit aztán a fagyi tetejére tesznek rá, cukrozott tölcsérek, ezeket szintén ott készítik és egy kézzel hajthatós Kenwood konyhai keverőgép.

IMG_1055.jpg

A dolog úgy nézett ki, hogy a felszolgálónk a tálba beletöltötte a folyékony fagyialapot, elkezdte tekerni a gépet, majd a másik kezével elkezdte beleönteni a folyékony nitrogént. Ez aztán hűvös füsttel betöltötte a termet és lehűtötte a lábunkat.

IMG_1056.jpg

A fagyi már kész is volt, egy adagból kb. 5-6 gombóc jött ki. A tölcsér alján eperkompót volt, majd a vanília fagyi következett, a tetejére pedig én szárított almás/durrogós cukorkás feltétet kértem. A legkrémesebb fagyi volt, amit valaha ettem, az egyetlen bajom az volt az egésszel, hogy nem lehetett repetázni.

IMG_1059.jpg

Sajtokról szó sem lehetett, pedig megbeszéltem a szomszédommal, hogy egy sajttálon megosztozunk majd. Sajnos nem fért bele az időbe, fizettünk aztán rohatunk a vonatokhoz.

Ez a hely maga London, imádtam. Zsoltinak mondtam még aznap este, hogy menjünk majd el együtt is. Akkor biztosan nem fogom kihagyni a sajttálat!

Dinner by Heston Blumenthal
Mandarin Oriental Hyde Park
66 Knightsbridge
London
SW1 X7LA

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr734762079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2012.09.17. 12:02:24

Szia, tipsy cake receptet nem tudnál adni? Nagyon klassznak tűnik!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.09.17. 23:20:44

@Cpt. Flint: sajna nincs pontos receptem hozzá, de a lényeg a kalácstészta golyózva és kelesztve, az alkoholos szósz, amivel locsolgatják és a megfelelő hőtartó forma és pizzasütő.
Ebben a formában nem az a desszert, aminek az ember csak úgy nekiáll otthon.
(Fonott kalács receptet tudok adni, ha mégis szeretnél próbálkozni vele.)