HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.08.13. 14:09 jEnci

Padlizsánkrém

Címkék: kenyér padlizsán majonéz bbq padlizsánkrém

Tudom, hogy van rá ezermillió recept és ahány ház, annyi szokás, de ezúttal még arrra sem vettem a fáradtságot, hogy megnézzem, hogy mások hogyan készítik. Nekünk nagyon bevált ez a recept, időről időre készítünk egy adagot, ami aztán nem sokáig marad meg a hűtőben.

IMG_0975.jpg

Hozzávalók:

- 3 db padlizsán
- 1 kis fej vöröshagyma
- fél gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tojássárgája
- 1 ek mustár
- citromlé
- annyi étolaj, amennyit a tojássárgája felvesz.

A padlizsánokat ezúttal a kinti grillen sütöttük meg (némi hamburgerek társaságában), amíg a külső héj elszenesedett és a belseje puha lett. Még melegen meghámoztuk, majd egy késsel összevágtuk. Megvártuk, amíg kézmelegre hűlt.

IMG_0972.jpg

Majonézt egy tojássárgájából készítettem. Hozzáadtam egy kanál mustárt, némi citromlét, összekevertem és elkezdtem lassan csorgatni hozzá az étolajat.

Összevágtam a hagymákat finomra. (A fokhagymával bánjunk óvatosan, mert nagyon könnyű túladagolni, de én imádom benne.)

Összekevertem mindent mindennel, majd a só és bors szórót bátran használtam és egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem.
Másnap friss kenyérrel belakmároztunk belőle. Nyami! (Kenyér receptek itt, és itt.)

IMG_0974.jpg

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr214710005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.13. 19:02:20

@Thor vagyok: :) Nem tudtam, amúgy odírtam volna. Arról olvastam korábban, hogy Erdélyből származik, meg hogy elvileg nem is lehetne csak fával hozzáérni, mert a fém nem tesz jót neki. Bár erről erősen megoszlottak a vélemények.
Én akkor kezdtem padlizsánkrémet készíteni, amikor az A38-on dolgoztam, ott is valami hasonló receptet használtunk, a különbség csupán annyi volt, hogy ott lilahagymát tettünk bele vöröshagyma helyett.

Thor vagyok 2012.08.13. 19:13:37

Kés: mostmár jó hozzá bármelyik, a fakés ügylet az a nem-rozsdamantes vasak korából származik. Gyerekkoromban volt otthon hozzá vaskos fakésünk :)

Csak meglepődtem, mert évekkel ezelőtt még az indexen volt egy csörtém arról, hogy ez-e az autentikus és akkor derült ki számomra, hogy egyetlen ismerősöm se így készíti, és az ismeretlenek sem. Legalábbis Magyarországon. (Ott alapvetően a fokhagyma+olívaolaj irányzat hívei.) Ezzel a verzióval leginkább csak a családban találkoztam, de még a család távolabbi tagjai is hajlamosak meggyalázni botmixerrel, még ha az összetevők ugyanazok is.
Amúgy az egyik legjobb hozzászólás a témában azé volt, aki arra panaszkodott, hogy ő nem érti mire a nagy rajongás a padlizsánkrémért, ő mindent beletett: tejfölt, majonézt, mustárt, hagymát, fokhagymát, olajat sőt még ketchupot is, aztán mégsem az igazi. :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.13. 19:19:49

@Thor vagyok: Értem.
Mi az A38-on is hasonlóan csináltuk. Ott a koncertekre ment le szendvicsként, amúgy ott szerettem meg nagyon, előtte nem készítettük.
Azért a ketchup elég bizarran hangzik. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.08.14. 01:51:08

@jEnci: mikor dolgoztál az A 38-on?
Vipler György idején voltam az étteremben párszor, minden jó volt [leszámítva a miniatűr desszerteket, azok lehettek volna nagyobbak :)], de riasztó volt az étterem üressége.

gambas 2012.08.14. 05:43:30

jEnci,
milyen mustárt használtál hozzá?
köszi előre is
gambas

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.14. 10:31:35

@Hepci: 2008 augusztustól novemberig dolgoztam ott, Vipler György idején :) Suli után felköltöztünk Bp-re és ott kaptam munkát először. Nagyon zöldfülű voltam, dehát valahol el kellett kezdeni. :) Voltam a konyhán is egy kicsit de főleg előétel-desszert pályán dolgoztam (az adagok nagysága nem rajtam múlt :) ).
Jó lett volna az elv, amit a séf képviselni akart, de ezt a vezetés hosszú távon megfolytotta. Állandóan ment a balhé a pénzeken, ki hány órát dolgozik, miért olyan a menü amilyen, foglalkozzunk többet a hajós személyzetis kajával (naponta kellett főzni nekik 100 főre!!!), plusz az étterem inkább üres volt, mint tele.
Utólag már látom, hogy hiába volt jó a konyha, a vezetés hozta a formáját és azt csinálták, amire azt lehetett mondani, hogy "a kiábrándító magyar valóság" és az ismerősök ismerőseiről még nem is beszéltem... Úgyhogy inkább tovább álltam.
Tavaly megnéztem az étterem honlapját és láttam, hogy "új" séf van. De ezen kívűl semmit nem tudok a helyről már.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.14. 10:35:16

@gambas: sima mustárt. (Heinz márkájút, de szerintem használhatsz bármilyen más hagyományos mustárt is)

Attilajukkaja 2012.08.20. 22:41:12

@jEnci:
"A fokhagymával bánjunk óvatosan, mert nagyon könnyű túladagolni, de én imádom benne."
Fe'l gerezd fokhagymat meg sem lehet erezni egy ekkora adagban!!!! :o)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.20. 22:52:41

@Attilajukkaja: Nem a maró fokahgyma íz kell, csak annyi, hogy jelen legyen, de ne domináljon. Amúgy is nagy gerezd volt :P :)

Attilajukkaja 2012.08.21. 16:23:55

@jEnci:
Bocsanat, de nalunk a fe'l gerezd fokhagyma fogalma nem is letezik. :o) Foleg nem a kinai fokhagymabol,....marpedig a fokhagyma felhozatal megdobbentoen nagy resze onnan szarmazik. Meg nalunk is,...de foleg Angliaban.
A "maró fokhagyma íz" Magyarorszagon szerintem nem itt kezdodik. De elfogadom az ervelesedet.
Off. Multkor a padlizsankremet la'gy kecskesajttal turboztam fel. Ne tudd meg!!! :o)) Aaaaah!
Ha csak brahibol is, egyszer probald ki! Megtisztelnel vele.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.21. 16:53:40

@Attilajukkaja: régen én is több fokhagymát használtam mindenhez, de amióta itt vagyunk valahogy nagyon módjával teszek csak mindenbe. Az angolok nem szeretik annyira és ezért nem is eszik úgy, főleg nem nyersen.
A kecskesajt érdekesen hangzik vele, én mondjuk nem vagyok oda érte annyira, de szinte az összes barátunk szereti. A legközelebbi BBQ alkalmával lehet meglepem őket vele :)

Attilajukkaja 2012.08.21. 19:27:21

@jEnci:
Koszonom, hogy valaszoltal.
Ez mindig jolesik! :o)
A kecskesajtot erlelt juhsajttal is kivalthatod. Vagy barmivel, aminek eros ize van (jofele chedar!). En fetaval is probalkoztam.
A lenyeg, hogy a viszonylag semleges, semmitmondo padlizsanak valami izt adjon az ember. En magabam is imadom a padlizsant, de a csaladomnak sajnos muszaj neha felturboznom a cuccost.
Cak annyit mondtam, hogy probald ki egyszer. Ha nem, hat nem.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.22. 01:13:11

@Attilajukkaja: /Cak annyit mondtam, hogy probald ki egyszer. Ha nem, hat nem./ - ezt azért jól megbeszélted magaddal :-)
Nem rajongok sem a bárányért, sem a kecskesajtért, de mindkettőt mindig megkóstolom, ha valahogy elém kerül. De magamnak soha nem rendelek sehol.
Ezt is megkóstolnám ha elkészíteném és ki tudja, lehet hogy ízlene? :-) Amúgy a feta sajtosról már olvastam valahol korábban.
Azért kösz a tippeket. :-)