HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.08.08. 15:33 jEnci

Két Michelin csillagos pub: The Hand and Flowers

Címkék: pub marlow hand and flowers tom kerridge

A The Hand and Flowers Marlow egyik otthonos pub-ja, melyet 2005-ben nyitott meg a Kerridge házaspár. Tom a konyhát irányította, mint főszakács, Beth pedig a felszolgálókat. Alig egy év alatt sikerült megszerezniük az első Michelin csillagjukat.

tom-beth.jpg

Mi 2011 tavaszán jártunk náluk először. Ebédre már akkor sem volt egyszerű asztalt foglalni, két fogásos menüt lehetett kapni 15, hármat 20 fontért. Mindegyik fogásnál két lehetőségből lehetett választani. (Az étlapos kínálat természetesen borsosabb áron volt).
2011 őszén megkapták a második csillagot is a Michelintől. Ez a hír mind őket, mind a közvéleményt meglepte. Ez volt az első pub, amit a Michelin kitüntetett két csillaggal, úgyhogy akkor még a csapból is ez folyt. Több ismerősöm úgy gondolta, hogy határozottan nem két csillagosak és ez egy kicsit korai volt.
Zsoltival már akkor eldöntöttük, hogy vissza fogunk menni, amint időnk lesz rá.

Ez néhány hete meg is történt.
A konyha nyitvatartása ebédre 12-14.45-ig, vacsorára pedig 18.30-21.45-ig .
1 héttel előre foglaltunk asztalt, ebédre szerettünk volna menni és az egyetlen időpont, amit az adott napra kaptunk az 14.45 volt.
Itt azért megemlíteném, hogy egyes budapesti éttermekbe, ha 14.30-ig van nyitva a konyha, akkor 14.15-re már úgy lehet asztalt foglalni, hogy a személyzet húzza a száját a késői időpontra és amilyen hamar csak lehet próbálják rátolni a kedves vendégre a desszeretet. Erre meg én húzom a szám...

Időben érkeztünk meg, csinosan öltöztünk fel, mert annak ellenére, hogy pub, azért a két csillag az mégiscsak két csillag.
A helység tele van, 2 asztal szabad, amikor megérkezünk, a mienk és a mellettünk lévő, bár az sem sokáig.

IMG_0943.jpg

Az étlapot gyorsan átlapoztuk, Zsolti megint a 3 fogásos ebédmenü mellett döntött, én pedig az étlapról választottam. Előbbinél a 2 lehetőséges választási opció megszűnt.

A rendeléseink után kaptunk meleg kenyeret, vajat, sót, borsot és frissen sült kishalakat az asztalra. Üdvözlőfalatok, ezeket a kishalakat már legutóbb is imádtam; emlékszem, a majonézt már akkor is édesnek találtam, viszont ez az összecsavart újságpapírban tálalás nagyon ötletes. Percek alatt eltűnt előlünk.

IMG_0944.jpg

Én előételnek malacfejet kértem, rebarbarával. A hús lassan készült, majd téglalap alakúra formázták, panírozták és kisütötték olajban. A tetejét maldon sóval szórták. A pálcika rajta ropogós disznóbőr. A rebarbara háromféle formában jelent meg: vörösborosan, ezt szerintem nyersen vörösborba áztatták, puhára főttként, és édes püréként. A tányéron még egy kis darab véres hurka is megbújt, ami az otthoni ízekre emlékezetetett. Mindenképpen emlékezetes előétel.

IMG_0945.jpg

Zsoltinak meleg paradicsomleves érkezett kecskesajt golyóval. Semmi extra, korrekt paradicsomleves (nem édes) és mellé korrekt sajtgolyó.

IMG_0946.jpg

Főételnek én lepényhalat kértem. A tényér elég kesze-kuszának tűnt, mivel sokminden volt rajta: házi mazsola, kiskagyló, zsírszalonna, bacon. A sárga korong úgy nézett ki, mintha a megformázott Nap lenne. Nagyon vékony burgonyalapokból volt összerakva és kisütve. Nagyon ízlett az egész, ötletesnek találtam az ízpárosítást, de nem tudtam elrugaszkodni attól, hogy maga a hal száraz és némi szószt is hányoltam mire az étel végére értem.
Azt mondanám, hogy túl volt sütve, de ez nem állná meg a helyét. El volt készítve rendesen, de én jobban szeretem kicsit kevésbé pirítva több nedvességgel. Szerintem akkor a hal természetes íze is jobban érvényesül.

IMG_0948.jpg

Zsoltinak malac császárhús érkezett cikóriával és tarlórépa pürével. Nagyon finom, de megint csak azt kell mondjam, hogy semmi extra. A HH császár husija valamivel puhább ettől. Zsolti azt is megjegyezte, hogy a vége már “elég szalonnás” volt. De ez a húsrész ilyen, aki ezt rendeli az ezzel tisztában kell hogy legyen.

IMG_0949.jpg

Köretnek rendeltünk Hand and Flowers sült krumplit. Legendákat lehetett halladni a környéken erről a chipsről.
A HH-ben mi a burgonyát megpucolva és összevágva kapjuk, úgyhogy csak az a dolgunk, hogy háromszor megfőzzük.
Na, ők a krumplit feldolgozatlanul veszik, ők hámozzák és vágják formára, majd sütik. A formára vágáshoz almacsutka kivágót használnak, ezért lesz kerekféle a formája. Ízre kívűl ropogós, belül krémes, a harmadik után azonban a ropogósság átmegy rágósságba, úgyhogy nem árt, ha jók a fogaink hozzá.

IMG_0951.jpg

Desszertnek pisztáciás piskótát kértem, amit sárgadinnye szorbéval tálaltak. Előbbi inkább kevert tészta. A fagyi íze egyáltalán nem harsány. Az egész rettentesen édes, úgyhogy a szorbét bátran kanalaztam hozzá. A tányéron lévő kockák pedig görög- és sárgadinnyéből voltak kirakva.

IMG_0953.jpg

Zsolti rebarbarás krémhabot evett. Kb. a felénél tartott, amikor mondta, hogy ez hatalmas adag és amúgy semmi extra. Az alját én is megkóstoltam és én is azt gondoltam, hogy ez valóban nem a két csillag kategória, sokkal inkább hamar felejthetős desszert. Az édes tejszínhab ízen kívűl sokminden mást nem vettem ki belőle.

IMG_0954.jpg

Annak ellenére, hogy késői asztalunk volt és a desszerteket megredeltük előre, nem próbáltak siettetni minket. Az éttermet fél 5-kor hagytuk el úgy, hogy a mellettünk lévő asztal még nem evett desszertet. Ez azt jelenti, hogy a konyhának kb. másfél órája van felkészülni az esti szervizre. Rohamtempó van itt is.
Szerintem az azért látszik, hogy az étlapos kínálat mennyivel izgalmasabb, mint az olcsóbb és ezzel egyszerűbb ebédmenü.
Amit még hiányoltam az a petit fours volt a számlánkhoz. Meglepődtem, hogy azt nem kaptunk, azt hittem, hogy ez ilyen szinvonalon már szinte kötelező. De úgy látszik, hogy nem.

Ez volt az első két csillagos hely, ahol ettünk. :)

The Hand and Flowers
126 West Street
Marlow
SL7 2BP

(Az első kép az étterem hivatalos honlapjáról van, link fent.)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr574701939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2012.08.08. 19:26:28

A leírásod alapján valóban kérdés, honnan a második csillag.

ui: tarlórépa helyesen tarórépa

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.08.09. 00:51:27

Ha ez két csillag, akkor a Costes négy...

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.09. 11:59:19

@csite: @Hepci: ezért volt a felháborodás itt is tavaly, hogy erre 2 csillagot kaptak. Rengeteg pletyka terjengett erről, meg terjeng most is.
Én az ebédmenün lepődtem meg a legjobban, 2 csillagaban semmi extra, még ha olcsó akkor is, izé...

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.08.09. 16:15:37

Hááát, az alapján, amit leírtál, nekem ez egy tisztességes gasztro pubnak tűnik...
Mondjuk az én fejemben már alapból nehezen összeegyeztethető a pub a két csillaggal. Azt se tudnám, mit vegyek fel. :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.09. 23:41:42

@HunMoiselle: nekem is egy kicsit fura volt, de úgy döntöttem, hogy csinosban, de nem estélyiben azért :) megyek. aztán az úgy jó volt. de amúgy egy elegánsabb hétköznapi viseletet is elbír a hely, pont azért mert pub és azért, mert a személyzet sincs annyira szabályszerűen öltöztetve. (Pl. nekem ez is furcsa volt, hogy ennyire laza az egyenruhájuk)