HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.05.27. 20:43 jEnci

A Hind's Head-ben vacsoráztunk

Címkék: alma pub banán koktél sajt kalács édeskömény tőkehal szendvics rebarbara bray hinds head quaking pudding háromszor sült krumpli scotch egg tengeri keszeg wassailing

Ezúttal a Hind’s Head-ben voltunk vacsorázni vendégként. Na nem azért, mert egyébként nem töltök ott elég időt, hanem, mert az egyik desszertünket Zsolti meg szerette volna kóstolni, mielőtt lecseréljük az étlapról. Én részemről ki voltam éhezve egy normális sajttálra. Bár azt már előre tudtuk, hogy sok esély nincs rá, hogy csak desszerteket együnk, de azért az egyik barátunkkal hármasban csak elmentünk.

A bárban kaptunk asztalt az egyik kandalló mellett. Ugyan egész nap sütött a nap, a levegő mégis hideg volt, úgyhogy jól esett leülni mellé.

Az étlapot próbálják a lehető legegyszerűbben tartani. Egy fehér lapra van kinyomtatva a napi menü. Ez általában ugyanaz, lehetnek apró változtatások, de ha nincs, akkor is minden nap újat nyomtatnak.
Ezúttal eltekintünk a 3 fogástól, mindegyikünk csupán csak kettőt választott és azt is össze-vissza. A rendelések után kaptunk kenyeret és vajat.

Itt azért meg kell említenem, hogy akármennyire is nem szeretnék, akkor is elfogult leszek. Hiszen minden szentnek… No, de mindegy is, inkább csak elmondom, hogy mit ettünk. :)

Zsolti megrendelte mind a három snack-et az étlapról. Ez a fatáblán tőkehal háromféleképpen (olajban sült tőkehal, halmajonéz és ropogós halbőr), scotch egg mustáros majonézzel és “Devils on Horseback” (pancetta-ba tekert alkoholos aszalt szilva mangó chutney-val töltve majd megsütve).

IMG_0751.jpg

A barátunk egy főételt rendelt: tengeri keszeget medvehagymás tört borsóval és fekete kagylóval, a külön rendelt köretek hozzá főtt, pirított édeskömény, és a híres háromszor sült krumpli (utóbbin mind a hárman osztoztunk, le nem maradhatott volna az asztalról!).

IMG_0749.jpg

Én egy előételt rendeltem: rákhúsos szendvics paradicsom krémmel és salátával. A szendvicsben középen el van rejtve egy ropogós kétszersült, ami ellensúlyozza annak puhaságát.

IMG_0750.jpg

Desszertnek Zsolti Wassailing-et kért. Ez a sláger édességünk. Annyira jó, hogy Heston új könyvében is benne lesz. Mielőtt megkapta volna a desszertjét, elé raktak egy papírt a történetével.

A Wassailing régi angol szokás szerint egyfajta aratóünnepség volt januárban, a szó jelentése “jó egészség”. Az az évi almaborból ittak a következő év jó gyümölcstermésére és az aratásra. A hidegre való tekintettel főleg forralt almabort készítettek és azzal ünnepeltek, hozzá pedig énekeltek.

Ugyanez eredetiben:

IMG_0752.jpg

A desszert pedig: almaleves a tányér alján; vaníliás, alkoholos, tojásos tejbe áztatott majd sült és karamellizált kalács; karamellizált almakompót (16 órán keresztül készül 90 fokos vízfürdőben); kristályosított kalács morzsa; nyers almapálcikák; alma fagyi; a fagyin almás karamell és vaníliás só.
Szépnek szép, de egyszerűnek semmiképp nem mondanám, Zsolti kb. 2 perc alatt az egészet betolta. Amúgy nagyon finom.

IMG_0753.jpg

IMG_0754.jpg

Én egy teljes sajt válogatás rendeltem. Ez 6 féle sajt, mogyorós kenyér, zabkeksz, házi birsalmasajt és házi körte chutney. Szerintem ezek a sajtok legalább olyan finomak, mint amiket a Fat Duck-ban és a Waterside Inn-ben árulnak. Az egészet nézve a körettel együtt pedig a környék legjobb sajttálja.

IMG_0755.jpg

A barátunk vaníliás quaking pudingot rendelt karamellizált banánnal (sajtok mögött). Ő is kapott egy kártyát a történetről.

A quaking puding is a középkorból származik, amikor is felfedezték, hogy sós dolgok helyett édes keverékeket is gőzölhetnek rongyban. A magas tojás, cukor, fűszer tartalma miatt csak ünnepnapokon főzték, hiszen rendkívűl drága volt abban az időben. A nevét pedig az állagáról kapta, hiszen remeg és rázkódik.

A desszertek után még sokáig ott beszélgettünk. Már épp menni készültünk, amikor a bárból megkérdezték, hogy küldhetnek-e nekünk egy italt. Ó, hát persze, akkor maradunk még egy körre. Kaptunk rebarbarás pezsgős koktélt és “Regents Punch”-ot.
A pezsgős koktélt azért, mert a báros főnöknek segítettünk a desszert pályán megcsinálni a rebarbarát és rendszeresen kóstolgattuk az általa készített rebarbara kompótlét is, hogy elég édes vagy elég vaníliás-e.
Ez a koktél rettenetesen finom volt! Savanykás édeskés rebarbara íz vaníliával és gyümölcsös pezsgővel. Igazi nyári, csajos, posh ital.
Ennél a pontnál azért nem álltam meg azt, hogy Zsolti orra alá ne dörgöljem, hogy “Látod, látod ilyen az igazi rebarbara íz, és nem olyan, mint amilyet a Laci! Konyha!-ban ettél.” A válasz erre csak az volt, hogy “Ez valóban erősebb rebarbara ízű.”
A Regents Punch-ot is a bárosok készítik. Ez elég erős volt, ital a 19. századból. Ez is nagyon ízlett mindannyiunknak.

IMG_0756.jpg

Vettünk egy pillantást a “Historic Mixology” nevű itallapunkra is. Tarlmaz modernebb koktélokat Hind’s Head stílusban, koktélokat a 19. századból és különböző puncsokat szintén a 19. század környékéről. Ezek is mind házi készítésűek. Egy pillanatra elgondolkodtam azon, hogy a vasárnap esti személyzetis italozásaimat ezek megkóstolásával kellene töltenem…

Az este szuperül sikerült és egészen eddig a pontig nem is tudtam, hogy italfronton is ilyen erősek vagyunk.

Ez volt a harmadik alkalom, hogy a Hind’s Head-ben kajáltunk a Zsoltival. Szerintem ez messze-messze felülmúlta a másik a kettőt.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr34549526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.31. 12:47:25

Dióhéjban összefoglalnád, hogyan készítitek a halmajonézt?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.31. 13:01:05

@HunMoiselle: tojássárgárját, mustárt, fehérbor ecetet, citromlét, sót és cayenne borsot thermomixbe rakunk, összekeverjük, majd elkezdjük hozzácsorgatni az olajat, ha túl sűrű lesz, vizet adunk hozzá, ami egyben fehér színt is ad neki. Ez az alap, a képen lévő majonézhez még édes mustár van hozzákeverve, attól ilyen sárga.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.31. 13:05:56

Nem a simát, a tőkehalast a fatábláról. :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.31. 13:14:53

@HunMoiselle: Jaaa, bocs. :) Abban nem vagyok ennyire biztos, de jövő héten meg tudom kérdezni, most szabadságon vagyok :P

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.31. 13:18:20

Oks, köszi! Addig pedig akkor jó pihenést és miegymást, no meg persze szép időt is!