HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.05.16. 01:27 jEnci

Marco Pierre White – Wheeler’s of St. James’s

Címkék: london steak marco pierre white wheelers of st james

MPW nekem mindig arrogánsnak és önteltnek tűnt, ezért nem is kapálóztam azért, hogy többet megtudjak róla, vagy hogy bármelyik éttermébe is elmenjek enni.

A Wheeler’s-ben is csak azért voltunk, mert Zsolti vett egy kupont a neten egy vacsorára hozzájuk. 60 fontba került 2 főnek, 3 fogás, egy-egy pohár pezsgő és egy üveg fehér vagy vörös bor. Ez szerintem jó ajánlat, úgyhogy foglaltunk egy asztalt április 24-én 18.00-ra.

Belvárosi étterem előkelő helyen, az utcán szinte csak taxikat és méreg drága autókat láttunk. Amikor bementünk, a bejáratnál lévő hölgy elvette a kabátjainkat és odavezetett az asztalhoz, majd mondta, hogy 8-kor szüksége lesz az asztalra megint. Nem gond, valószínűleg amúgy is végeznénk addig.
Az ablak mellett ültünk le, az egész termet beláttuk onnan. A levegő nem volt hideg, de a helynek olyan hűvös érzete volt, amiben az ember egyáltalán nem érzi jól magát. A dekoráció és a plafon vasból volt, az onnan lelógó lámpák szintén. Én a szocializmusra asszociáltam rögtön.

Az étterem koncepciója egyszerű, régi angol ételeket készíteni a lehető legjobb minőségben. Ettől legalább kíváncsi lettem, mert a HH-ben ugyanezt csináljuk.

Mivel kuponosok vagyunk, speciális étlapot kaptunk amiből választhattunk, árak nélkül, mert már amúgy is ki van minden fizetve. Valóban hagyományos angol ételek, de nem egy nagy durranás.

Rendeltünk, majd kérdezték, hogy milyen bort szeretnénk. Mivel főételnek steakeket kértünk, a vörösbor mellett döntöttünk. Néhány perc múlva ki is hozták. Kaptunk egy csavaros üveges bort Ausztráliából. Étteremben még soha nem ittam csavaros üveges bort. A pincér az ital kitöltésénél nem kímélte a fehér abroszt. Megmondom őszintén, hogy én tanuló koromban szebben töltöttem a bort, mint ahogy ő csinálta. Még nézni is rossz volt.

Előételnek én rák koktélt kértem, mert még soha nem ettem. Elsőre meglepődtem a tálaláson. Vissza a múltba érzésem volt. Alul friss jégsaláta levelek voltak, fölötte pedig a főtt rák leöntve valami ezersziget öntetes édes trutyival. Mellete fél citrom, amit aztán bátran használtam, hogy az öntet édességét elnyomjam. Elég nehezen tudtam kienni ebből a pohárból, úgyhogy az alatta lévő tányér a második falat után tele lett saláta levelekkel. Hiába próbáltam szépen enni, sajnos nem sikerült. Amúgy baromi unalmas előétel volt.

Zsolti kacsa rillettes-et kért. Ezzel sok gond nincsen, Franciaországból nagyon jó minőségűeket lehet vásárolni, csak bele kell rakni őket egy edénybe és kacsazsírt tenni a tetejére. A jó minőség nem az étterem érdeme, maximum az, hogy megtalálta a megfelelő szállítót. A kenyér hozzá nagyon finom volt.

Főételnek én sirloin steaket kértem, Zsolti pedig ribeyet. Minketten mediumra. Elvileg ezek is háromszor sült krumplival voltak, de az útszéli “Fish and Chips”-esnél is ilyet lehet kapni. A hh-es háromszor sült krumplival meg össze sem akartam hasonlítani, mert értelmetlen lett volna. Amúgy a steak-ek minősége oké volt, de semmi extra, alattuk zöldbab, aminek a végei nem voltak levágva, mellettük pedig berni mártás, ami teljesen korrekt. Pechemre a sirloin kihúzodott medium wellre. Amúgy is hatalmas adag volt, szóval az egész krumplit meg a hús 1/3-át a tányéron hagytam inkább.

Desszertnek sajtokat kértem. Már nem bírok édességeket enni. Túl sok időt töltöttem a desszert pályán, ezeket meg volt alkalmam amúgy is olyan sokat elkészíteni, hogy azonnal a sajtokat válasszam helyettük. A válogatás csak kemény sajtokat tartalmazott, amikről semmi információt nem kaptam, de ránézésre 3-at ismertem, a 4. pedig nem ízlett, úgyhogy nem kérdezősködtem.

Zsolti Sticky Toffee-t kért (puha piskóta ragacsos karamellel), ami az előző fogásokhoz képest meglepően jól volt elkészítve és az íze sem okozott csalódást. Remek választásnak bizonyult.

A mosdóba ellátogatva felfedeztem egy másik termet, aminek nem volt annyira hűvös érzete, mint annak, amiben mi ültünk. Bár a tetszésemet az sem nyerte el. A mosdók a vaspántos ajtókkal, a piros fénnyel, a falra kirakott erotikus képekkel, a bennük lévő hatalmas terekkel és vas dekorációval inkább emlékeztettek egy szado-mazo swingerklubra, mint egy étterem mellékhelyiségjére.
A mosdóban elgondolkodtam azon, hogy eléggé beleillek ebbe a képbe a fekete tűsarkúmmal, a fekete mini szoknyámmal meg a fehér alapon hatalmas fekete pöttyös simulós felsőmmel. Tudtomon kívűl sikerült a helyhez felöltöznöm.

Az asztaltól felállva Zsoltinak csak annyit mondtam, hogy “Ide sem fogunk visszajönni!”

A wikin rákerestem MPW-ra. Cseppet sem lett szimpatikusabb. Többet, ha nem muszáj, egyik éttermébe sem szeretnék elmenni, még akkor sem, ha olcsó.

Marco Pierre White - Wheeler's of St. James's
72-73 St. James's Street
London
SW1A 1PH

(Utólag megnéztem az étterem honlapját is, és abban a belső teremben a fal szintén tele van erotikus képekkel, ami nekem a látogatásunk alkalmával nem tűnt fel, mivel nem ott kaptunk asztalt. Részemről ezt a stílust sehogy sem tudom összerakni az ételekkel és a tálalással, de főleg a desszertes tányérokkal.)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr194515642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gl 2012.05.16. 14:23:18

Majd egyszer meséld el azt is hogy milyen emlékeid vannak egy szado-mazo swingerklubról:)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.16. 15:51:50

Hm... én az arroganciája ellenére azt gondoltam, hogy a neve garantálja a minőséget, de ezek szerint tévedtem...

Külön jókat mosolyogtam az előételek alá tergetett csipkés papírokon (papírokon?), amiket emlékeim szerint úgy 15-20 éve pakolt minden magyar háziasszony szinte kötelező jelleggel a sütemények alá. :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.16. 15:59:37

@HunMoiselle: először én is ezt hittem. Bár az étterem és a wiki-n írottak alapján már erős kétségeim vannak:

/Marco is seen in adverts for Knorr, stock cubes and stock pots, a Unilever brand, in the UK. In answer to criticisms that he'd 'sold himself out as a chef' by acting as a brand ambassador for such products he said, "by working with companies like Knorr it allows me to stand onto a bigger stage and enrich people's lives... Michelin stars, they're my past."/

Szerintem ezen valóban csak mosolyogni lehet bér én azóta se tudom sehogy összerakni ezt a stílust.

Pétrus 2012.05.17. 15:40:13

Sajtokat ha jól látom az egyik francia Bethmale. Nekem az étterem belső stílusa tetszik, viszont az ételek nagyon egyszerűek. Valószínű ezek csak a Kuponozás miatt nem akarták túl bonyolítani, csak új visszatérő vendégeket szerezni.Nem tudom ez mennyire megy nekik, de inkább elrettentő hatással volt rám.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.18. 01:24:05

@Pétrus: Angol sajt volt mind a 4. :)
Kuponozás vagy sem, több hétre teltházas foglalásaik vannak. Ízlések és pofonok...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.18. 01:49:41

Ez a kuponos csumi MPW-felfogásban... (?)
Egy "rendes" 3 fogásos sor fejenként kerülne ennyibe?

Pétrus 2012.05.18. 22:55:11

@jEnci: Sajt neveket kérek. Már csak azért is kíváncsi vagyok az ízére :D

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.19. 02:00:13

@Hepci: Valószínűleg igen.
Bár szerintem az sem sokkal jobb: http://www.wheelersrestaurant.org/media/pdfs/Wheeler'sALC2.pdf

@Pétrus: fenti link, English Cheeses rész

vakondfos 2014.07.07. 11:45:23

"A Wheeler’s-ben is csak azért voltunk, mert Zsolti vett egy kupont a neten egy vacsorára hozzájuk." A cikk többi része is biztos remek, de ennél tovább nem olvastam.