HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.04.12. 20:17 jEnci

Vár: a Speiz

Címkék: budapest vár a speiz

IMG_0656.jpg

Ez az az étterem, ahova nem terveztünk elmenni az itthoni szabadságunk alatt. Azonban az utazásunk előtt néhány nappal olvastam egy cikket a helyről, ami nagyon tetszett. Írtak a Michelin Bib Gourmand-ról meg, hogy van nagyon jó minőségű rántott hús. Azt is megemlítették, hogy a tulaj korábbi étterme a Lou-Lou volt. Ez nálam megadta az utolsó lökést arra, hogy mégis menjünk.
A Lou-Lou volt az első csúcs gasztronómiai élményem, még akkor voltunk ott vacsorázni, amikor suliba jártam. Az egész este alatt el voltam bűvölve. Megkérdeztük a felszolgálókat, hogy lehetséges-e, hogy megnézzem a konyhát belülről, mert szakácsnak tanulok. Mondták, hogy persze, úgyhogy mentem. Az egész vacsora alatt csak még biztosabb voltam benne, hogy ezt akarom majd csinálni.

Szóval mentünk a Speiz-ba, foglaltunk asztalt 2012. április 5-re 15.00-ra. Itt szieszta nincs, déltől egészen estig elérhető a konyha.

Amikor beléptünk udvariasan üdvözöltek minket és felajánlottak két asztalt. Egyet az étteremben egy másikat pedig a bár mellett kihangsúlyozva, hogy az egy picike asztal. A bár mellettit választottuk, mert nem volt kedvünk a megterített étteremben kettesben ücsörögni. A személyzet többször felajánlotta, hogy átülhetünk egy másik, jobb asztalhoz, mert ott a vendégek már amúgy is fizetnek és mennek nem sokára. De mi maradtunk, mert semmi bajunk nem volt azzal az asztallal.

A rendelések után (3 fogást ettünk) kaptunk egy kosárban kenyeret. Ez igazából bagett volt, az a fajta, ami nyersen le van fagyasztva és készre kell sütni 10-15 perc alatt. Nem nagy minőség, ráadásul nem is frissen volt sütve és vaj sem járt hozzá.

Libamájat kértünk előételnek, mondtuk, hogy megosztozunk rajta. A konyha figyelmes volt, mert annak ellenére, hogy nem kértük, ketté tálalták. A gyümölcskenyér, a körtekompót, a kávéhab és a libamáj szépen kiegészítették egymást, nekem nagyon ízlett, remek párosítás. A kávéhab desszertnek is elmenne, az állaga selymes volt; a libamájon pedig egy kis mandula ízt is felfedeztünk.

IMG_0657.jpg

Főételnek én brassóit kértem, ezer éve nem ettem. Felhívták a figyelmemet rá, hogy ez nem egy szokványos brassói. Annál jobb, kíváncsian vártam. Nagyon ötletesen volt tálalva, a hús omlós és puha, tökéletesen volt fűszerezve, a köret hozzá szintén. Az én ízlésemnek lehetett volna kicsit fokhagymásabb, de gondolom nem akarják elijeszteni a turistákat. A pecsenyelé viszont gyanús volt. Túlságosan ragadt és sűrű volt. Megkérdeztem, hogy hogyan készítik, mire csak azt a választ kaptam, hogy “Hát ez egy hosszú folyamat, ahogy készítik és tálaláskor meglocsolják vele a tányért.” Úgy látom, érzékeny témára tapintottam; nem kérdezősködtem tovább.

IMG_0658.jpg

Zsolti bécsi borjúszeletet kért bajor burgonyasalátával. Lássuk milyen az a híres rántott hús! A tányérról lelógott, mosolyogtunk is rajta. A burgonyasalátába rögtön belekóstoltam; remek volt, olyan, amilyennek lennie kell. A hús viszont csalódást okozott. Hajszálvékonyra volt klopfolva, túl volt sütve és száraz volt. Ilyet bármelyik másik étteremben is lehet kapni.

IMG_0659.jpg

A desszerteket még az elején megrendeltük. A főételek leszedése után szinte rögtön hozták is őket. Én crème brulée-t kértem, mert izgalmasan hangzott az édesgyökérrel, gyömbérrel, kardamommal. Nem volt túl szép látvány, amikor kihozzák. Egyenetlenül volt karamellizálva a cukor rajta, a közepe égett, a szélén pedig cukornak még nyoma sem volt. Amikor megkóstoltam, semmi fűszeres ízt nem éreztem, csak a vaníliát. Ami nem lett volna baj, de akkor miért úgy volt az étlapon? Az állaga a selymesség helyett darabos volt. Vagy túl magas hőmérsékleten készítették, vagy túlsütötték, vagy mindkettő. Kár volt érte. Az égett cukor tetőt ott hagytam, a többit megettem.

IMG_0661.jpg

Zsolti mákos almatortát kért fagyival. Le voltam döbbenve, hogy a fagyit (ami igazából sorbet) hogyan tálalták. Mármint a formája, és én már a szebbik felét fotóztam. A mákos almatortának jobb volt a hangzása mint az íze. Ha nem lett volna hűtő hideg, kellemesebb íze lett volna. A sorbet viszont pazar volt, leszámítva a tálalást.

IMG_0660.jpg

A szerviz figyelmes volt, a hely kellemes, de nem akkora gasztro élmény, mint amire én számítottam, ráadásul szerintem (ár/érték arányban is) borzasztó drága.

Vár: a Speiz
1014, Budapest
Hess András tér 6.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr384394362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.13. 02:02:40

Városi pletykák és komolyabban vehető információk, valamint ráutaló jelek szerint a Speiz (fő?) tulajdonosa Ted Aprajev, a Dining Guide kritikusa.
Én is kíváncsi vagyok a helyre, eddig független forrásból nem hallottam róla - s itt a képeken se látok - olyat, ami alapján ne lenne meglepő a BG elnyerése.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.04.13. 11:53:57

@Hepci: Én is hallottam erről a pletykáról, még kíváncsibb lettem, ezért is mentünk megnézni, hogy milyen.

retrofjucsorr 2012.04.15. 19:10:45

A városi pletykák sokszor hamisak,a komolyan vehető információk néha komolytalanok !!!
SOHA NEM VOLT !! -ted aprajev a
Várbeli Speiz Étterem tulajdonosa./ 100%/Azt már többektől hallottam hogy Dining Guide kritikusa,de arról is beszélnek hogy az övé.Azért aki ezeket a pletykákat terjeszti az vagy barátja,vagy ellensége ted aprajevnek vagy talán maga ted aprajev ??

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.04.15. 20:48:16

@retrofjucsorr: Nem tudom. Ezért pletyka, én budapesti ismerőseimtől hallottam. Amúgy fogalmam sincs, hogy ki ez a fickó. De ez egyébként sem változtat a véleményünkön a helyről.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.19. 16:17:39

@retrofjucsorr: nagyon felizgathatott a pletyka, ha ezért beregisztráltál eme néven... :D
Se barátja, se ellensége nem vagyok Ted Aprajevnek, sőt, TA se vagyok (én ugyebár Oláh Gábor vagyok), viszont a ráutaló jelet szívesen megmutatom, ha felhívsz: 20-9880587.

retrofjucsorr 2012.04.19. 17:19:19

@Hepci: A felizgulás az más műfaj,csak azért nem tudtam megállni,hogy reagáljak mert személyesen ismerem a tulajdonost (aki nem ta.!!!)és azt is tudom róla,hogy ő maga ezt soha nem fogja cáfolni.Magam részéről lezártnak tekintem a dolgot!Köszönöm a közvetlenséget de biztosan nem foglak zavarni ,ez ügyben .

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.20. 00:48:25

@retrofjucsorr: kb. 5 szavahihető embertől hallottam a "pletykát", míg Ted (Vajda Pierre) nagy elhitető erővel cáfolta, személyesen. Szinte már el is hittem... aztán véletlenül találtam valamit...