HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.03.15. 01:56 jEnci

Gasztro könyvajánlók

Címkék: könyvajánló thomas keller anthony bourdain locatelli bisztrókonyha moro

Néhány könyvről röviden, amik a gasztronómia témájú könyvespolcomon laknak.

Szakácsok könyve, 2006. (The Cook’s Book, 2005)

Ezt a könyvet még otthon szereztem be nem sokkal az ide költözésem előtt az akkori kollégáim ajánlásával.

A 24 fejezetből áll, mindegyik részt más-más mesterszakácsok írtak, mint pl.: Marcus Wareing, Ferran Adria, Pierre Hermé. Írnak benne húsról, halról, mártásról, zöldségről és érintőlegesen különböző nemzetek (thai, mexikói, kínai) konyháival is foglalkoznak.

Szerintem attól remek, hogy közérthető alap receptek vannak benne minden bonyolítás nélkül. Minden tészta félénél le van írva, hogy hogyan állítsd össze, majd hogyan dolgozz vele tovább, mindezt képekkel illusztrálva. A húsoknál és halaknál szinte az összes filézési módozatot megmutatják. Az iskolában beállhatna a tankönyvek sorába.

Különösen ajánlom hobbi vagy kezdő szakácsoknak a közérthetősége és az alapokra fektetett hangsúlya miatt.

Giorgio Locatelli: Ízek Itáliája, 2009 (Giorgio Locatelli: Made in Italy, 2006)

Ezt a könyvet is otthon vettem meg. Elsőre belelapozva nagyon tetszett a szerkesztése. Egy kis történet az író életéről, egy kis alapanyag és utána néhány recept. A beszerzése után néhány héttel kiköltöztem és annyi minden történt, hogy esélyem sem volt komolyabban megnézni. Egészen mostanáig.

Locatelli elkezd mesélni az életéről a könyv elején, a családjáról, ismerteti a vidéki olasz konyhát és a hagyományokat, majd elmondja, hogy végül is hogyan, milyen körülmények között lett szakács először Angliában, majd Párizsban majd visszaköltözött Olaszországba utazgatott Spanyolországban és végül Angliába sodorta a sors megint. Az életéről folytatott történetek közben a könyv szét van szedve témákra, mint előételek, leves, rizottó, tészta, hal, hús és desszertek. A fejezetekben egy-egy alapanyagról időnként hosszabban is ír.

Azoknak ajánlom, akik imádják az olasz konyhát, az olasz alapanyagot és úgy általában az olasz mentalitást. Garantáltan nem fognak csalódni.

A könyvben nagyon sokat ír a Locanda Locatelli nevű étterméről. Megnéztem a honlapjukat és az étlapot. Egy Michelin csillagos elegáns olasz hely. Ha egyszer valami oknál fogva odakeverednék, nem fogom azt mondani, hogy nem próbálom ki, de a gasztro listámon egyelőre vannak más éttermek előrébb.

Thomas Keller: Bouchon, 2008. (Thomas Keller: Bochon, 2004)

Az első perctől kezdve imádom ezt a könyvet. Francia bisztró konyha és egyszerű receptek. Én elképzelni sem tudom, hogy van olyan ember, aki nem szereti az egyszerű francia bisztróételeket. Az író ugyanezt gondolja. Azt is tudja, hogy mi szakácsok nem arról vagyunk híresek, hogy rendesen és rendszeresen eszünk. Főleg nem bonyolult kajákat. Az amúgy sincs ebben a könyvben. Miközben lapozgattam egyre több sárga cetlit tűztem bele, hogy mik azok az ételeket, amiket majd valamikor meg szeretnék csinálni.
Cetlit kapott:
- a szalonnás-hagymás quiche,
- a grillezett sonkás-sajtos szendvics tükörtojással és mornay-mártással,
- a burgundi marha (beuf bourguignon),
- a vaníliás macaron és
- a briós (sós kalács) (a brioche franciául általában a kalácstésztából készült dolgokat jelenti).

Amikor a könyvet visszaraktam a polcra persze ezekről a bejelölt receptekről is elfelejtkeztem és még az óta sem csináltam meg őket. De ez gondolom ismerős mindenkinek.

Amúgy annyira tetszett ez a könyv, hogy miután végiglapoztam, megnéztem a neten, hogy hol van Thomas Kellernek étterme és keresnek-e szakácsokat. Az USA-ban lévő összes éttermébe volt felvétel.
Anyukám megnyugtatására: nem jelentkeztem és egyelőre nem tervezem az Óperenciás tengeren túlra való költözést. :)

Casa Moro, a spanyol és arab konyha ízei, 2008. (Sam and Sam Clark: Casa Moro, 2004)

Ez az a könyv, amiről teljes mértékben elfelejtkeztem. Ezt még Zsolti vette szintén az előtt, hogy kiköltöztünk volna. (Most jöttem csak rá, hogy akkor mennyi rengeteg szakácskönyvet vásároltunk össze.)

A lényeg az, hogy van Sam(uel) és Sam(antha), házasok. A nászútjukat Spanyolországban töltötték és beleszerettek a spanyol és arab konyha ízeibe. Ez aztán később az éttermük, a Moro stílusát is meghatározta. A könyv az étteremben főzött ételekről szól családias légkörrel áthatva. A könyv fő témái: a kenyerek, levesek, tapasok, saláták, hal, hús, zöldség, gabona és van egy külön fejezet a házi készítményeknek. Ez alatt olyan kincsek elkészítési módjait találjuk, mint a szárított hús, joghurt, sajt vagy a sóval eltett citrom.

Megnéztem a Moro honlapját és étlapját és nagyon tetszett. Ide biztos, hogy el fogunk menni a közeljövőben. Több okból:
1) tetszet a könyv,
2) szerintem itt lehetne normális tapas-okat kapni,
3) számomra vonzó a családias, laza légkör
4) sem az arab sem a spanyol konyhában nem vagyok otthon.

Anthony Bourdain: Francia bisztrókonyha, 2009. (Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook, 2004)

Ennek a fickónak aztán van bőr a képén! Ez már a bevezetőből is kiderül. Még nem voltam New York-ban soha, de biztos vagyok benne, hogy az egyik első utam az éttermébe, a Les Halles-ba vezetne.

A könyv a francia bisztrókonyháról és a Les Halles ételeiről, receptjeiről szól. Nem lehet nem szeretni, de ezt már mondtam. Csak ez olyan bourdain-osan van megírva.

A bevezetőben beszél arról, hogy ha a sok csillagos szakácsoknak csak néhány órájuk lenne hátra az életükből, egytől egyik egyszerű ételeket ennének utolsó vacsorának. Néha megkérdezem a kollégáimat, hogy ők mit ennének ha… Eddig senki nem mondott a rántottánál bonyolultabb ételt. Én friss kenyeret ennék enyhén sózott vajjal és érett piros paradicsommal.

Erről jut eszembe, a blog azért kapta ezt a nevet, mert miközben gondolkodtam rajta, vajas frissen sült kenyeret tömtem a fejembe.

Idézetek a könyvből:

„Ha a profi szakácsokról valaki azt állítja, hogy ’a főzés a vérükben van’, üres szólamokat ereget. Jót zabálni – az van az ember vérében.”

„Szükséged van akaraterőre. Szükséged van ambícióra. Szükséged van elszántságra… szükséged van kitartásra. … Idővel az ízlelőbimbóid, a kezed, de még a füled is tudni fogja, mikor mennek rendben a dolgok… Ne parázz … Szükséged van szenvedélyre, kíváncsiságra és az étvágyak teljes spektrumára. Vágyakoznod kell a dolgok után… Szükséged van szeretetre.”

„A séfek étvágya és lelkesedése, mint azt észrevehetted, általában nemcsak az ételekre terjed ki. Én mindig mély gyanakvással fogadok minden olyan szakácsot, aki nem rajong a szex, a zene, a filmek, az utazás és az ÉLET iránt.”

„Tisztelned kell az alapanyagaidat, …, a vendégeidet, … mert, végső soron, önmagadnak főzöl.”

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr734317606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nash vs. Keynes 2012.03.18. 03:26:37

én egy jó steaket ennék mielőtt feldobom a talpam. Lehetőleg valami Argentin kisvendéglőben.

vasdinney 2012.03.20. 14:16:05

5ből 4 kipipálva :-) Bourdain könyve tényleg élményszámba megy! és a francia hagymalevese alaprecept lett nálam. Az első (önéletrajzi) könyvét is csak ajánlani tudom (A konyhafőnök vallomásai).

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.03.21. 01:01:07

@vasdinney: már rég óta tervezem, hogy beszerzem és elolvasom azt a könyvet is, de valahogy még nem jutottam el odáig.