HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.02.16. 23:56 jEnci

How to cook like Heston - HB at home

Címkék: könyvajánló heston blumenthal tv műsor háromszor sült krumpli

Még decemberben írtam arról, hogy Heston új tv műsorát 2012 első heteiben fogják vetíteni. Mostanra sikerült megnéznem az összes részt és végre az új könyvét, HB at home, is sikerült átlapoznom.

A műsor 6 részes volt, mindegyikben egy-egy alapanyagot helyezett előtérbe, mint a marha, tojás, csoki, csirke, sajt és a burgonya. Nekem már a bevezető is nagyon tetszett. Tökéletesen megmutatta, hogy Heston munkásságát mi veszi körül: Bray, a Fat Duck, a főzés és a tudomány.

Érdekesség: amikor Heston a Fat Duck bejárata előtt sétál a bevezetőben és a háttérben egy szürke autó látható, akkor a Kacsába kb. 20 ember volt „beszorulva”. A jelenet forgatásakor még ott sztázsoltam, délelőtt 11:30 körül vették fel, még szerviz előtt. Áthordtuk az összes cuccot a konyhára, és a személyzetis kaján is túl voltunk, már mentünk volna vissza az előkészítő házba, amikor mondták, hogy várjunk pár percet forgatás miatt és maradjunk csöndben. Rendben, mi türelmesen vártunk, Jocky viszont nem, mert mókázásból, amikor Heston az ajtó előtt sétált, rányitotta az ajtót. :) Neki lehet, mi meg vártunk tovább, mert újra vették az egészet. :)

A műsor angolja szerintem elég jól érthető, Heston nem kertel, tényleg csak a lényegre törekszik a lehető legszükségesebb információkkal. Egy hobbi szakács / háziasszony rengeteg trükköt elleshet tőle, ami semmi extra befektetésbe és költségbe nem kerül. Én minden rész végén éhes voltam és borzasztóan szerettem volna megkóstolni azokat az ételeket, amiket épp készített. Már amelyiket még nem kóstoltam.
Nagyon sok az ott elkészült ételek közül szerepel a Hind’s Head étlapján:
- vörösboros jégkása,
- ökörfarok és vese puding (ezt mindenképpen érdemes kipróbálni, nincs szó rá, hogy mennyire tökéletes; nyáron nem ajánlom, mert nagyon nehéz),
- háromszor sült krumpli (szerintem ennek szerepelnie kéne azok között az ételek között, amit mindenkinek meg kell kóstolnia, mielőtt meghal),
-  scotch egg (mi fürj tojással készítjük, megunhatatlan).

Égek a vágytól, hogy kipróbáljam azt a másfél órán keresztül 90 fokon sütött tökéletes csirkét.

Ha szeretnénk elkészíteni a receptjeit otthon, akkor hagyjunk magunknak elég időt rá, nem az a fajta ember, aki kapkod a főzéssel. A kedvenc konyhai eszközei a maghőmérő, a gázos sárkány (blowtorch) és a kukta.
A műsorból kiderül, hogy Heston imádja a durrogós cukorkát, és le sem tagadhatná azt a tényt, hogy nem tud betelni a száraz jég okozta csodákkal és látvánnyal. :) Minden részben kihangsúlyozza, hogy internetről lehet rendelni és hogy olcsó. A rendelés egyszerű, az meg hogy olcsó vagy sem… viszonyítás kérdése. :)
Nem, a műsorban nincs szó a sous-vide-ről. Ez csak azért meglepő, mert Hestonról van szó. De akkor sincs benne ilyesmi. Ez a műsor mindenkinek szól, nemcsak a profi szakácsoknak.

HB tv szerepléseinek következtében a Hind’s Head forgalma jelentősen megnőtt. Főleg azok az ételek iránt nőtt meg a kereslet, amik a műsorban szerepeltek. Szintén a műsor miatt a Crown eldöntötte, hogy az étlapjukat egy kicsit szezonálisabbá teszik és néhány kaját a műsorból fel fognak tenni néhány hétre.

Ezek után a könyvről azért nem szeretnék hosszasan írni, mert csak magamat ismételném. A tv műsor olyan volt, mintha a könyvet elevenítené meg. Mindenki számára érthető, és otthon is elkészíthető receptek vannak benne. A lényeg minden körítés nélkül. Remek gyűjtemény, ha puccos vendégeim lennének egy házibulira biztos, hogy ebből a könyvből főznék nekik.

Képek: internetről.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr124121255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gl 2012.02.18. 15:18:47

Ezt a 3x sült krumplit megoszthatnád Velünk!

csongormeister 2012.02.19. 17:51:30

A recept a 2. részben szerepel.
magnet:?xt=urn:btih:b5074c5bf62517f5cb0361414d7a942b8b602553&dn=How%20to%20cook%20like%20Heston

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.02.19. 21:09:30

@gl: utánanéztem a Heston könyvekben a receptnek. Érdekes, hogy szinte mindegyikben ír róla, rettentően büszke rá. :) A The Fat Duck Cookbook-ban a 355. oldalon van róla recept, történet az 51. oldalon. A HB at home-ban a 257. oldalt kapta meg, őszintén remélem, hogy ezt a könyvet amilyen hamar csak lehet le fogják fordítani magyarra. És a jó hír az, hogy a Tökéletesség Nyomában is van háromszor sült krumpli recept, ez már egy ideje megjelent magyarul is. Ott a 229. oldalon van (Fish and Chips).
A videót róla megpróbálhatod megnézni a neten a Channel 4-es oldalán (nem vagyok benne biztos, hogy le fogja játszani külföldön is, ennek nem néztem utána)

@csongormeister: a TCC a 6. (krumplis) részben volt. Nekem ez a link nem működik.

gl 2012.02.21. 12:31:55

@jEnci: az megvan. olvastam is. de ott azt írja, hogy ez a recept csak azzal a fajta krumplival tökéletes. ezért meg sem próbáltam.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.02.22. 23:43:02

@gl: Igen, ő nagyon belement ebbe a burgonya témába, azért mondja, hogy tökéletes. De szerintem egy hasonló keményítő tartalmú krumplival lehetne kísérleteket tenni,ha nagyon elszánt vagy, de kérdés hogy ezt hol mérik otthon és egy "nem tökéletes" HSK megéri-e a fáradságot...

gl 2012.02.24. 18:01:02

A halat egyébként megcsináltam. Annyira jó volt, hogy étlapra is tettem a nyáron. Hatalmas sikerrel. A kisebbik lányomnak azóta is az egyik kedvence.

gl 2012.02.27. 17:51:36

@jEnci: vidéki versenyző vagyok d-ny m.o-n:)