HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.01.03. 12:03 jEnci

Argentin steak ház Londonban - Santa Maria Del Sur

Címkék: london bélszín gordon ramsay vörösbor steak sajttorta argentin steak ház ribeye

Néhány hete valamelyik nap rám jött a steak ehetnék. Mondtam is a Zsoltinak: „Úgy ennék most egy jó steak-et!” Erre felcsillant a szeme és azt válaszolta, hogy ő már hónapok óta mondja nekem, hogy menjünk már el abba az argentin steak házba, Londonban. Uh, és tényleg. Állandóan leráztam azzal a szöveggel, hogy „most nincs kedvem annyi húst enni”. És ez így is volt, ahhoz hogy teletömjem magam egy jó steak-kel nekem megfelelő hangulatban kell lenni, egyébként nem bírnám megenni.

Erről a helyről Gordon Ramsay műsorából hallottunk. A steak étterem kategóriát néhány éve ők nyerték meg Angliában. Úgyhogy felkerekedtünk és elmentünk a világvégére, hogy kipróbáljuk. Azért mondom, hogy a világvégére, mert tőlünk odajutni másfél óra volt tömegközlekedéssel. Nagyon nyűgös voltam mire odaértünk több okból: hideg volt és fáztam, majd’ éhen haltam mire odaértünk és rettenetesen sokalltam azt a másfél óra utazást. Szóvá is tettem, hogy anyukám gyerekkoromban ilyen hosszú utazásra már szendvicset pakolt nekem. (Szerintem csak az éhség beszélt belőlem.)

Azért csak sikerült odaérni. Az étlap nem volt hosszú, viszont cserébe helyenként igen megviselten nézett ki. Rendeltünk vizet meg vörösbort első körben. A vörös bor jó nehéz és testes volt, igazi férfias fajta, jól ment a steak-hez.

Kaptunk két langyos mákos zsömlét kéksajtos vajjal. A kéksajtos vaj remek volt!

Előételnek rendeltünk szardellát pirítóson és grillezett provolone sajtot. A szardella fincsi volt a pirított bagetten, normális előétel adag, nagyobb nem is hiányzott volna. A grillezett provolone sajt egy vas edényben érkezett, még sistergett, amikor kihozták az asztalhoz. Nyúlós olvasztott sajt volt sós és átható majoranna ízzel. Szájba véve olyan érzésem volt, mintha sajt ízű Haribo-t rágnék. A végét ott hagytam, mert hagynom kellett még némi helyet a steak-nek.

Főételnek Zsolti bélszínt rendelt, én meg egy ribeye mellett döntöttem. Rettenetesen jól néztek ki, hát még az illatuk milyen volt! A bélszín vaj puha volt, szinte alig kellett rágni.

A ribeye-ra sem lehetett panaszom, de a bélszínhez képest jóval több rágnivaló volt rajta. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy a legjobb steak volt, amit ettem mióta itt lakom.

Mindkettő tökéletesen medium-ra (közepesre) volt sütve, ahogy kértük. Azt hittem, hogy meg fogok tudni küzdeni vele, de a vége kifogott rajtam.

Desszert -  Naná, hogy kértünk desszertet. A desszert lap ugyanolyan leharcolt volt, mint a rendes étlap. Semmi kiemelkedő nem volt rajta, olyan érzésünk volt, mintha csak azért tartanák, mert illik. Zsolti rendelt karamellával (milk toffee) töltött palacsintát én meg sajt tortát. Ő teljesen odáig volt ezért a karamellás palacsintáért, jogosan, ez a milk toffee nagyon finom volt. A sajttorta viszont egy teljes katasztrófa. Borzasztóan nézett ki, a tésztája túl volt sütve, már érezhető volt rajta a kesernyés íz az égett részek miatt, a töltelék meg olyan száraz, hogy ha gyorsan ettem volna, biztosan megfulladok tőle.

A sajt tortákkal nincs szerencsém. Néhány hete egy másik étteremben is szerettem volna enni, meg is rendeltem, aztán a felszolgáló visszajött, hogy sajnos elfogyott. Pech, itt meg… Azt hiszem, hogy csináld magad akció lesz, ha egy normális sajttortát akarok.

A számlához kaptunk cukorkákat. Azt ott hagytuk, de a szándékot értékeljük.

Megérte az odabumlizás, mert a steak-ek eszméletlenül jók voltak, a desszerttel viszont nem volt szerencsém.

Santa Maria Del Sur
Argentine grill
129 Queenstown Rd. London
SW8 3RH
Tel: 020 7622 2088

Látogatás: 2012. január 2. 14:30
 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr643516030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janper 2012.01.03. 21:44:50

A Hawksmoor jobb. Tenyleg.

think different 2012.01.03. 23:01:59

Ez itt van gyalog sem messze, lehet legkozelebb kiprobalom, argentin osztalytarsam ajanlotta:
www.gauchorestaurants.co.uk/restaurants/restaurant.php?id=hampstead

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.01.03. 23:45:09

@janper: megnéztem a honlapot. Brit steak-ek, nem hangzik rosszul. Legközelebb steak ehetnékem lesz, oda fogunk menni.

@think different: megnéztem ezt is, de az étlapja elég vegyes. Nem kifejezetten steak ház, inkább csak tartanak azt is az étlapon.

think different 2012.01.04. 00:47:12

@jEnci: Nem, nem steak haz, argentin etterem, de ugye Argentina = steak:)

ReTeTTeTe 2012.01.04. 01:07:50

Meg lehet kerdezni az arakat?

Sendmailto 2012.01.04. 03:04:46

sztem a tower brg rd-n vana constanza ..a helyiek szerint az a legjobb.gordon ramsey ettermeit meg nem veletlenul zarjak be+nem veletlen bankrupt a srac...ha jo steaket akartok enni akkor tower brg road a vasuti hid utan ..legjobb.

gemalon 2012.01.04. 03:54:51

Ajanlom a Greedy Cow gourmet burger- es steak ettermet Mile end stationnel, e2-es zona.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.04. 05:26:33

amerikaban ilyen meretu steakekkel ossze sem koszoljak a tanyert.....

baliquez 2012.01.04. 06:30:53

@hagyma: nekem is pont ez jutott eszembe a fotóról. A steak a porternél meg a T-bonenál kezdődik, ilyen kis cafatokat gyerekek esznek ha épp nincs étvágyuk. Szerintem nem előételekre meg desszertre kell költeni steakhouseban hanem steakre, azért vagy ott. Persze ha így akartál megspórolni fejenként 20 fontot akkor gratula.

Ó igen, és javaslom a St.John-t, ott igen malac dolgokat lehet enni. Feltéve ha ilyen fillérbaszó mentalitással beengednek.

retard 2012.01.04. 07:58:58

@baliquez: Érdekes ez az internet, gondolom személyesen is hasonló stílusban fogalmazol.

fogash 2012.01.04. 08:24:40

@baliquez: @hagyma: és a szerzőnek is címezve:

az argentin steak így néz ki és ekkora:
panamericana.blog.hu/2011/12/11/hus_argentinaban

A steak szerintem is egy NAAAGY hús. nem kíván előételt (főleg nem egy ilyen tartalmas olvasztott sajtos cuccot), desszertet is csak nagyon esetlegesen.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.01.04. 08:41:00

@ReTeTTeTe: a honlapon fent vannak, a cikk végén ha rákattintasz a névre, akkor meg tudod nézni a honlapot.

@Sendmailto: @gemalon: köszi, megnézem majd őket.

@baliquez: ha Amerikában akarok steak-et enni, majd oda megyek, itt ekkora volt, ezt írtam le. Előétel meg desszert azért van az étlapon, hogy a vendég költsön még több pénzt. De valóban nem a legjobb választás volt desszertet enni egy steak házban, ezt elismerem. Nem értem, hogy ez a 20 fontot spórolós téma hogyan jött ide?
A St. John-ban már voltunk, tudom, milyen.

@fogash: olvastam azt a cikket. Megint csak azt tudom mondani, hogy a steak itt ekkora volt, és azokban az éttermekben ahol én megfordultam máshol sem volt nagyobb.

fourgee 2012.01.04. 10:27:21

@baliquez: "Szerintem nem előételekre meg desszertre kell költeni steakhouseban hanem steakre, azért vagy ott. Persze ha így akartál megspórolni fejenként 20 fontot akkor gratula."

Ha bemegy egy étterembe és nem tudja hogy mekkora lesz majd a steak, de rendel előételt, akkor valószínűleg nem spórolni megy oda... Ha főételnek steaket rendelt, akkor valószínűleg költött is rá.

Téged Isten is a magyar vendéglátósoknak teremtett, nem a minőség a lényeg, hanem a mennyiség :)))

Mad Mind 2012.01.04. 11:00:15

@fourgee:
Szerintem a minőség mennyiséggel párosulva az igazi. Attól, hogy valami finom, egy fél kanálnyi az nem evés. Ez a méret még egy repülő átlagához mérve is kicsi(és nem turistaosztályról beszélünk).

fourgee 2012.01.04. 11:11:54

@Mad Mind:
Amikor a munkahelyemen megláttam az étlapon lévő árakat, akkor ledöbbentem, és mondtam a főnökeimnek hogy ezért a pénzért hogyhogy csak ekkora adagokat adunk. A válasz az volt, hogy ez egy étterem, ahol nem csak főételt esznek, hanem ott vannak az előételek és a desszertek is. Tehát az az argentin steak ház is "inkább étterem mint steak ház". Ha valaki jár étterembe, az tudhatja, ezért nem értettem az egyik hozzászólót, hogy miért fikázza a post íróját hogy spórol, miközben a spórolós vendégekkel ellentétben rendelt előételt is, meg desszertet is.

A steak méretéért az éttermet kellene fikázni, nem a vendéget. :))))

KundK 2012.01.04. 12:14:16

Nem tisztem védeni az éttermet, de a két steak 10 és 11 unciás volt (28 és 31 dkg). Gondolom, a panaszkodók kubikusok vagy hivatásos szumo birkozók lehetnek, hogy ennyi nem elég nekik.
Én részemről este lefekvéskor még éreztem a gyomromban a végét.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.06. 11:35:09

@KundK: a mérettel azért valami nem stimmelt, az egyik ránézésre kb. duplája a másiknak...
Egyébként meg nem értem, miért ne lenne elég jó sztékből akár a 20 dekás is. A sztékevés az egy fogásban halálra zabálás szinonímája?

KundK 2012.01.06. 12:06:34

@Hepci: Ennek két oka lehet.
1. A bélszín szték a húsból adódóan más formájú mint a ribeye. Kissebb az átmérője, de cserébe sokkal magasabb (kb 5cm). A másik jó tenyérnyi viszont csak újjnyi vastag.
2. Csal a fotó.

"Sajna" ebben a műfajban nem lehet bizonyos méret alá menni. Ha túl vékony a hús, ehetetlen lesz, az alakja meg adott.
Amúgy egyetértek veled. Nekünk nem is a halálra zabálás volt a célunk.