HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2011.12.19. 23:40 jEnci

(3 csillagos) Sajtok

Címkék: sajt unicum kövér kacsa

 A Kacsáról írt vacsora beszámolómban panaszkodtam róla, hogy kimaradt a sajttál, mert már sehova nem fért volna be. Borzasztóan sajnáltam. A sztázsolásom alatt néha megbámultam a sajtokat és azt a folyamatot, ahogy a felszolgáló nagy gonddal elrendezgetni őket a márványtáblán. Nagyon jól néztek ki, azt is sajnáltam, hogy abból nem adnak kóstolót.

 

Mindig is imádtam a sajtokat, de komolyabban csak akkor kezdtem el fogyasztani őket, amikor Angliába kiköltöztem és megismerkedtem Karennel. Ő még tőlem is jobban imádta őket és az első beszélgetésünknél elmesélte, hogy nem szereti a desszerteket, de mindig eszik sajtot helyette. Azt szinte minden héten kihangsúlyozta, hogy sajttálat nem oszt meg senkivel. Szinte vicc lett ebből a mondatból. Ha együtt megyünk étterembe, főétel után sajt tál jön a társaságnak, aztán a desszert.
Megmondom őszintén, hogy soha nem tudom, hogy mikor kéne enni őket; a főétel vagy a desszert után. De az igazság az, hogy szeretem a főétel után, mert átvezetés a desszerthez, és az étkezés végén is imádom, mert nagyon sokáig fent lehet hagyni az asztalon és lehet belőle csipegetni és közben beszélgetni.  Ha nem találok semmit a desszert lapon, amit szívesen ennék, akkor sajtot rendelek.

Néha úgy érzem, hogy a sajtok nem kapják meg a nekik járó tiszteletet sem itt, sem Magyarországon. A kollégáim többségének az a véleménye, hogy ez csak egy felesleges plusz, ami fent van a desszert lapon, de abba nem gondolnak bele, hogy mennyire fel tud dobni egy étkezést. Arról nem is beszélve, hogy egy jobb minőségű sajt legalább ugyannyiba kerül, mint a hús. Engem bosszant, ha nem bánnak velük méltóan és nem szobahőmérsékleten szolgálják fel. Az asztalhoz tolt kiskocsi és a szemem előtt adagolás és magyarázás nem elvárás, de nagyon szórakoztató és azt a helyet, ahol így szolgálnak fel sajtokat, megjegyzem. Azt az éttermet viszont nem, ahol csak elém rakják hűtő hidegen, magyarázat nélkül. Nem szép dolog és nem is illő egy rendes étteremhez.

A Kacsában december 18-án volt az utolsó szerviz az évre. Ilyenkor bezárnak 3 hétre, karácsonyi szünet van. A konyha természetesen megpróbálja minimálisra csökkenteni az árurendelést, és az összes bontatlan tejterméket áthozták nekünk a Hind’s Head-be, mert mi úgyis elhasználjuk majd.

December 18-án 19:00-kor az étteremben karácsonyi ajándékozást tartottunk. Titkos Mikulást játszottunk, az ajándékozónak titokban kellett volna maradnia az csomagbontás előtt és után is. Kihangsúlyozták, hogy ezért titkos.
Miután mindenki megérkezett kaptunk néhány ingyen italt és beszélgettünk. Az összes ajándékot a karácsonyfa melletti asztalra kellett lerakni, amit később egy rövid „köszönöm, remek személyzet, mindenkinek minden jót, boldog karácsonyt” beszéd után az üzletvezető, a helyettesek és a head chef ki is osztottak. Voltak kétségeim arról, hogy ez a mini személyzetis buli milyen lesz, de végül tök jó móka volt. Az ajándékozás után kiraktak néhány üveg sört, bort, cidert az asztalokra, ahonnan mindenki kiszolgálhatta magát.

Már az asztalok összerakásánál is felfigyeltem némi kenyérre és nagyon ízlésesen kinéző sajttálakra. Később kiderült, hogy ezek a sajtok a Kacsából áthozott és megmaradt darabok. Ez az! Az elmaradt sajttálam! Ráadásul ingyen. Csak álltam és néztem őket, és megint azt gondoltam, hogy az összeset meg akarom enni egyszerre. De azért udvarias voltam és a többieket is odaengedtem. Megvártam, amíg oszlik egy kicsit a nép, aztán sunyi módon leültem az asztal mellé és szégyen vagy nem, de végig kóstoltam az összeset. (Ezt a személyzet egyes tagjai meg is mosolyogták.) Először kenyérrel, aztán rájöttem, hogy nem is kell nekem a kenyér, úgyhogy a végét már nélküle ettem. Volt egy gyengébb ízű és egy erősebb ízű puha sajt. Általában ezek a kedvenceim. Volt kétféle kemény sajt. Az egyik különösen ízlett, mert a szélén halványan érezni lehetett a „pince ízét”. Ez kicsit értelmetlenül hangzik, de arra gondolok, amikor lemegyünk egy nagyon öreg és hűvös pincébe és az olyan hangulatos, meg van olyan tipikus szaga. Illet hozzá, mert miközben ettem, egy pincében éreztem magam és elképzeltem, ahogy a nagy kerek sajtok a polcokon érlelődnek és csak arra várnak, hogy ha elkészülnek, akkor valaki megegye őket.

A kék sajt a leglágyabb és leghalványabb ízű kéksajt volt, amit valaha ettem, tökéletesen illet a válogatásba, egyáltalán nem volt erős íze. Amolyan elegáns volt. A kecskesajt viszont soha nem tartozott a kedvenceim közé, sajttálra soha nem rendelek, mert nem szeretem. Viszont ha az étteremben, ahol dolgozom, van kecskesajt a desszertlapon, akkor mindig megkóstolom, hogy tudjam, hogy milyen az íze. Ez a fajta nagyon krémes és lágy volt. Sokkal inkább hasonlított egy krémes habra, mint sajtra. Az íze pedig olyan halvány, hogy a kecskesajt tipikus íze csak a második falatnál érződött ki belőle.

Az élmény, hogy három csillagos sajtokat ehettem ingyen, felbecsülhetetlen.

Ez a sajtlakoma erősen megülte a hasamat, úgyhogy itthon ittam rá egy Unicumot. Használt. :)

(Képek: internetről)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr273476924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.