HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2011.09.28. 22:26 jEnci

Halas lakoma

Címkék: sajt tonhal lakoma fehérbor makréla avokádó kalmár csokitorta fekete kagyló szt. jakab kagyló couscous saláta chilis limeos dresszing

Karen a kolléganőm, ritkán fordul elő, hogy úgy legyen együtt szabadnapunk, hogy mind a ketten ráérünk. A napokban volt. Mondtam neki, hogy csináljunk valamit. Elmenni valahova ebédelni egyikünknek sem volt kedve, de főleg az anyagi vonzata beszélt minket le róla. Úgyhogy mondtam neki, hogy jöjjön át és főzzünk valamit, mert nekem amúgy is van egy kis makréla a fagyasztóban és el kéne már fogyasztani. Tetszett neki az ötlet, mondta ő is, hogy neki meg egy kis garnéla rák van a fagyasztóban és azt is áthozza majd. Előző nap volt egy hosszú szünetünk a két szerviz között, nem voltak sokan. Edzeni nem volt kedvem, úgyhogy sütöttem egy barackos csoki tortát (recept alul), másnapra.

Reggel Karen küldött egy üzenetet, hogy elment a szomszéd faluba a halashoz és vett „egy-két” halat: Szt. Jakab kagylót, fekete kagylót, kalmárt, egy másikfajta kiskagylót (clams) és garnéla rákot. Megkérdezte, hogy szeretnék-e még valamit. Válaszoltam neki, hogy ugye csak viccel? Ugyanis én is vettem tonhalat és sajtokat a boltban. És még a köretekről nem is beszéltünk…

A lakoma:

Egy óra körül átjött, kipakoltunk mindent a pultra és fogtam a fejem, hogy atya ég, ennyi kaját, ennyi finom halat! Ilyenkor egyszerre akarok mindent! Első körben kibontottunk egy üveg fehér bort. Megbeszéltük, hogy a fekete kagylóval és a kalmárral kezdjük.
A fekete kagylókat megmostuk, a kalmárt előkészítettük. A kagylóhoz előszedtem a legnagyobb lábasomat, ami volt, hevítettem benne olajat, dobtam rá egy kis fokhagymát, mogyoróhagymát, szeletelt sárgarépát, amikor egy kicsit összepirult beletettem a kagylókat és felöntöttem az egészet fehérborral, majd egy fedőt tettem a lábasra. Nem kell neki sok idő, néhány perc alatt kész van. A tűzről levéve dobtam bele frissen összevágott petrezselymet és egy kis vajat, összekevertem és tálalásig lefedve a tűzhely mellett a fazékban hagytam.

A kalmárhoz készítettem egy dresszinget: 2 (bird eye) chilit összevágtam apró kockákra, lereszeltem 2 lime-nak a héját, kifacsartam a levüket és ezt az egészet felöntöttem extra szűz olíva olajjal. Friss összevágott mentaleveleket adtam még hozzá a végén. Az egészet egy nagy tálban csináltam és abban is hagytam. A kalmárokat egy forró vas serpenyőben kevés olajon sütöttem, ez is 1-2 perc alatt kész van. Amikor szépen felpöndörödött összevágtam csíkokra és a dresszingbe dobtam, majd megsóztam és jól összekevertem vele. Az asztalunk a nappaliban már terítve volt az előételekhez. Friss kenyérrel ettük. (Ezt is én sütöttem, de a kenyérsütés egy másik fejezet.) A kagyló finom puha volt, akárcsak a kalmár, imádtuk a szaftjukat kitunkolni a friss kenyérrel és meg is állapítottuk, hogy ahogy a kagyló szaftja összekeveredett a chilis mentás kalamáris dresszinggel a tányérunkban még az is ízletes volt. Közben persze ment a csajos csacsogás. A kagylóból maradt valamennyi, azt meghagytuk, de a kalmárt elpusztítottuk, mert mindketten imádjuk.

Főfogásnak ettünk egy-egy makrélát, a Szt. Jakab kagylót és a tonhalat. A köret kenyér és avokádós cous-cous saláta volt.

A couscous salátát még reggel elkészítettem, mert idő kellett neki, amíg kihűl. 250 g nyers couscoust egy nagy tálba helyeztem, majd ráöntöttem 400 ml forrásban lévő vizet, tettem hozzá egy kiskanál sót is. Lefedtem és 5 percig állni hagytam. Utána egy párszor megkevertem, hogy ne tapadjon össze. Meghámoztam egy avokádót és kis kockákra vágtam. Leforráztam 3 paradicsomot, meghámoztam, 4-be vágtam őket, majd a közepét kivágtam mindegyiknek. Így csak a bőr nélküli paradicsomhús maradt meg, amit aztán szintén kis kockákra vágtam (paradicsom concasse). Lereszeltem egy lime héját, kifacsartam a levét, összevágtam finomra mentát és koriandert. Egy kis darab kígyóuborkát kettévágtam, kiszedtem a magos közepét és azt is kis kockákra vágtam. Ezt az egészet összekevertem a couscousszal, megsóztam, adtam hozzá még lime-lét és tálalásig hűtőszekrénybe tettem.

A halakat sóztam, majd kevés olíva olajon egy forró serpenyőben készre sütöttem őket. Egyik sem tart tovább 2 percnél. Evés előtt csepegtettünk rájuk némi citromlevet is.
A főételek után gyorsan elmosogattunk, és csináltunk némi helyet a sajtoknak az asztalon. Általában ilyenkor 3-4 különböző sajtot veszek, mindig van benne egy kemény, egy puha és egy kék sajt, a 4. féle opcionális. A kenyeret fent hagytuk hozzá a vajjal, volt még hozzá némi keksz és chutney is. Addigra már erősen délután volt, az étteremben meg pont szünet, úgyhogy átjött Phil is besegíteni a desszertekbe, meg egy kicsit dumálni. Karen nem túl édes szájú, úgyhogy ő főleg csak a sajtokat ette, a tortát csak megkóstolta.
Terveztük, hogy nézünk majd valami filmet délután, de annyira csacsogtunk, hogy igazából nem is hiányzott. Phil visszament dolgozni, mi még befejeztük a borunkat Karennel, aztán már 6 óra is lett, úgyhogy ő is mondta, hogy megy haza, mert ezer dolga van. Igazi kellemes csajos délután volt nagyon finom lakomával.


Barackos csokitorta:

Csináltam két piskótát 6 szeletes tortaformában:

Fehér piskóta:
- 3 tojás sárgája
- 3 ek. k. cukor
- 3 ek. sima fehér liszt
- 3 tojás fehérje keményre felverve
-  1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg.

A tojássárgáját összekevertem a fahéjjal és a szegfűszeggel, hozzáadtam a cukrot és kihabosítottam. Hozzáadtam a lisztet, összekevertem, majd a kemény tojásfehérjehabbal lazítottam. Kivajazott, kilisztezett 6 szeletes tortaformába öntöttem, megrázogattam a formát, hogy a tészta mindenhol egyenletes legyen és 170 fokon kb. 15 percig sütöttem. (Tűpróba)

Csokis piskóta:
- 3 tojás sárgája
- 3 ek. k. cukor
- 2 ek. sima fehér liszt
- 1 ek. kakaó por
- 1 mokkáskanál szegfűbors
- két kocka 75 %-os csokoládé összetörve

A tojássárgáját összekevertem a szegfűborssal, hozzáadtam a cukrot és kihabosítottam. Hozzáadtam a lisztet és a kakaóport, összekevertem majd a kemény tojásfehérjehabbal lazítottam, közben hozzákevertem az összetört csokit is. Kivajazott, kikakaózott 6 szeletes tortaformába öntöttem és 170 fokon kb. 15 percig sütöttem. (Tűpróba!)

Amikor a piskóták kihűltek kiszedtem a tortaformából és keresztben félbevágtam őket. Lett 4 fél piskóta lapom. A csokis lapot egy tányérra helyeztem, megkentem baracklekvárral, a tetejére egy fehér piskóta lapot tettem. Azt is megkentem baracklekvárral. Felvágtam őszibarack kompótot vékony szeletekre és azokat a lekváros piskóta tetejére helyeztem egyenletesen körbe, hogy ahol piskóta van ott barack szeletek is legyenek. Ennek a tetejére tettem egy csokis piskótalapot, megkentem baracklekvárral, majd a fehér piskótalappal zártam a sort.

Csoki máz:

Vízfürdőn felolvasztottam 3 kocka csokoládét 10 dkg vajjal, adtam hozzá 1 vagy 1,5 dl kávét, és két kiskanál kakaóport. Megmondom őszintén, ehhez az arányokat csak megtippeltem, de nem mértem ki semmit. A csoki máznak közepesen sűrűnek kell lennie (bevonó képesnek). Ezzel úgy tudunk játszani, hogy lassan adagoljuk a kávét és a kakaóport. A kávéval tudjuk hígítani, a kakaóporral tudjuk sűríteni.

Amikor a csoki máz is elkészült, leöntöttem a tortát vele úgy, hogy egyenletesen fedje a tetejét és a széleit is. A szélekhez ecsetet használtam. Miután elkészült hűtőszekrénybe tettem.



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr423263835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.