HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2017.01.21. 09:11 jEnci

Gyümölcskenyér (recept)

Címkék: sütemény aszalt szilva gyümölcskenyér gyors édesség aszalt sárgabarack aszalt datolya

Gyümölcskenyeret már az ókori Rómában is készítettek. Akkor pürésített árpába kevertek bele gránátalma magot, fenyőmagot és mazsolát. Mézet, fűszereket és eltett gyümölcsöket a középkorban kezdtek hozzáadni. Az elkészítési mód az idők során minden országban változott.

img_5233.jpg

Szólj hozzá!

2017.01.14. 16:32 jEnci

Könyvajánló: Romani Gastro

Címkék: könyvajánló romani gastro

Az utóbbi 2 évben már nem követtem olyan rendszerességgel az otthoni dolgokat, mint korábban. Ez alatt értem az új könyv megjelenéseket és az új éttermi nyitásokat.
A karácsonyi időszakban otthon töltöttünk több, mint két hetet. A két ünnep közti időszak eltelt a család látogatássokkal, a január eleje pedig a mindenféle maradék elintéznivalóval. Úgy terveztük, hogy Zsoltival kettesben elmegyünk a Platánba ebédelni, de január első hetében be voltak zárva. Budapesten ezúttal nem terveztünk semmi éttermi látogatást, Marcival most nem lett volna egyszerű. Az egyetlen, nem otthoni, gasztronómiai kényeztetés a könyvesbolt szakácskönyves része volt.

img_5225.jpg

Szólj hozzá!

2016.12.21. 02:04 jEnci

Négy gyors és egyszerű főtt étel időhiány esetén (receptek)

Címkék: dió sütőtök gomba méz sajt fokhagyma tejföl zöldbab cukkini kakukkfű karfiol petrezselyem zellergumó gyors vacsi aszalt datolya

Marci születése óta megtanultam egy főre főzni átlag 20 perc alatt.16 éves korom óta nem töltöttem ennyi időt otthon, de akkor még nem én főztem, pláne nem egy főre.
A gyerek alvás ciklusa kb 40 perc. Ennyi idő alatt megfőzök, megebédelek és elmosogatok. A lentebbi négy étel ebbe az időtartamba belefér. A bónusz, hogy mindegyik gluténmentes. Nem a gluténmentesség volt a célom, csak így alakult. A mennyiségeket pedig csak érzéssel…
3 nap van karácsonyig. Ezekkel a receptekkel gyorsan lehet finomat enni az őrült rohanásban is.

Szólj hozzá!

2016.09.30. 22:03 jEnci

Az angol kórházi kaja

Címkék: terhesség kórház challah

Előzmények itt: Terhesen a konyhán; és itt: Terhesen a konyhán 2.

Hivatalosan augusztus 12-re voltunk kiírva. Nem hivatalosan az Úrfi úgy döntött, hogy még 12 napig bent marad. A terhesség 40 hete gyorsan eltelt ehhez az utolsó 12 naphoz képest. A 41. hét után már kétnaponta kellett vizsgálatra és ellenőrzésre mennem, hogy minden rendben van-e. A kórházi bepakolt cuccomat párszor még leellenőriztem, hogy biztos ami biztos meg van-e minden. Kérdeztem anyutól, hogy szerinte mit rakjak még bele, meg hogy otthon mit szoktak a kórházi táskába pakolni? Erre elkezdi sorolni, hogy: szalvéta, evőeszköz, pohár, konyharuha... Én meg kikerekedett szemekkel néztem rá és annyit mondtam, hogy szülni megyünk, nem pedig piknikezni.

5 komment

2016.07.28. 11:28 jEnci

Barackos-túrós lepény

Címkék: túró sütemény barack régi recept barackos túrós lepény

Olyan meleg van Londonban, hogy az ember tényleg úgy érzi, hogy nyár van. Mostanában nem töltök sok időt a konyhában, de nagyon szerettem volna valami olyasmit sütni ami szezonális, illik az időjáráshoz és lehetőleg túrós. Zsolti üknagyanyjának a recept könyvében találtam egy klasszikus túrós lepényt. A könyv szuper recepteket tartalmaz, de a stílusa miatt inkább konyhai haladóknak szól, mint kezdőknek.
Alább az átdolgozott receptet találjátok.

img_4501.jpg

7 komment

2016.07.20. 13:32 jEnci

KOLLÁZS Brasserie & Bar - Gresham-palota, Budapest

Címkék: budapest kollázs családi ebéd

Idén tavasszal csak pár napra mentünk haza főleg a Bocuse d'Or miatt. Szerencsére össze tudtunk hozni egy napot, amikor anyukáinkkal elmentünk négyesben ebédelni.
A Kollázs éttermet választottuk helyszínnek több okból: lehetett online asztalt foglalni; nem volt probléma, hogy 14:15-re (ebédhez képest elég későn) szólt a foglalás 4 főre; elegáns, de nem feszengős helynek tűnt; azt olvastam róla, hogy jó a konyha és a kaja.

Szólj hozzá!

2016.06.27. 08:00 jEnci

Terhesen a konyhán II/II

Címkék: terhesség london

 

Első rész.

Az interjún a főszakács azt mondta, hogy ő biztos benne, hogy engem nem kell megtanítania főzni, viszont azt meg tudják mutatni, hogy a főnökség szintjén hogyan működik egy ekkora étterem.
Ennyi embert és egy ekkora rendszert már vezetni (menedzselni) kell. Elsőre egyszerűnek hangzik, de ezt is meg kell tanulni, hogy hogyan kell jól csinálni. A látszat ellenére nem mindenki képes és alkalmas rá.

A főnökségi csapatban 8-an dolgoztunk, ebben benne van az executive chef, főszakács és a sous chefek három szinten (senior, normál és junor). Előbbi kettőnek és a senior sous chefnek volt saját e-mail címe a céges dolgokhoz, mindenki más viszont a közös konyhai e-mailről intézte a dolgokat. Sem idő, sem hely nem volt arra, hogy ezeket az irodában ülve olvassuk el, így a telefonokra be volt állítva és kinek mikor volt ideje, akkor nézte. Napi szinten kb 30 e-mail jött.
Láttam az egész vezetést belülről, a konyhai e-maileket, rendeléseket, költségvetéseket, elszámolásokat, bruttó-nettó bevételeket, ELÁBÉ-t és minden olyasmit, ami miatt emberek 3-4 évet lehúznak egy vendéglátós főiskolán, hogy megtanulják. Ezek mellett napi szinten pályán is dolgoztam és irányítottam az adott brigádot.

5 komment

2016.06.23. 17:08 jEnci

Terhesen a konyhán I/II

Címkék: terhesség london munkakeresés

Tavaly ősszel és télen ügynökséges szakácsként dolgoztam. Ez arra jó volt, hogy a szakmában maradjak, hogy meglássam, hogy ez a fajta munka a vendéglátásban milyen, de hosszútávon nem akartam csinálni.
Decemberben szóba sem jöhetett, hogy munkát keressek. A karácsonyi (otthoni) szabadságunk le volt foglalva, és nem voltam hajlandó kimerülésig dolgozni előtte. December elején megvoltak a terveim 2016-ra. A munka keresést január közepe, vége felé terveztem elkezdeni; lehetőleg vissza akartam menni michelines étterembe főzni; akartam futni legalább egy félmaratont, és nagyon akartam Thaiföldre menni nyaralni vagy valahova, ahol van tengerpart és még a bikini is rámrohad a melegtől. Hogy is van a mondás, ‘Az ember tervez, az Isten végez’?
December közepén megtudtam, hogy terhes vagyok.

img_4067.jpg

Szólj hozzá!

2016.05.31. 14:46 jEnci

Sirha Budapest - 2016

Címkék: budapest képek kiállítás sirha

Lyonban a Sirha gasztronómiai kiállítás és vásárt két évente rendezik meg a Bocuse d'Or-al párhuzamosan. A rendezvény célja, hogy a termelőt összekösse a vevővel és / vagy a nagykereskedőkkel kapcsolatokat építsen. Stockholmban ugyanezt a célt szolgálta a Gastronord. Ezekre a kiállításokra jellemző, hogy vásárolni nem lehet, kóstolgatni viszont igen.

Meglepődtünk, hogy a budapesti Sirhán a kirakott dolgok egy részét értékesítették. Fizetni csak készpénzben lehetett.

Képes beszámoló

4 komment

2016.05.15. 16:30 jEnci

Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Címkék: budapest beszámoló bocuse dor széll tamás

2013-ban Magyarország jelentkezett a Bocuse d’Or 2016-os európai selejtező rendezési jogára. 2014-ben, a stockholmi versenyen hirdették ki, hogy megnyertük a pályázatot. A rendezés joga fontos promóciós lehetőség az ország számára melynek keretein belül Budapest és a magyar gasztronómia bemutatása kiemelt figyelmet kap. A lebonyolítás pénzügyi hátterének biztosítására kormányrendelet volt.
Budapest kapcsán kiadtak egy kis könyvet: “Official culinary guide to Budapest”, amiben csupa jó éttermet és hasznos infót raktak bele a városról. El is raktam későbbre, jól fog jönni, ha külföldi ismerősök ajánlást kérnek rövid budapesti utazások kapcsán.

bloc_marque_europe_bocuse_hongrie_horizontal_gb_q.jpg

Azzal, hogy a 2016-os európai selejtező rendezési jogát megkaptuk órási bizalmat kapott az ország. A kihirdetés pillanatában mindösszesen 3 Bocuse d’Or versenyen vettünk részt. A kelet-európai régióban ez egyedülálló lehetőség. A magyar oldalról úgy éreztem, hogy nagyon meg akartak felelni a feladatnak és ezért sem pénzt sem energiát nem sajnáltak a tökéletes lebonyolítás érdekében. A francia oldalról inkább aggódás volt, hogy ez az egész hogyan fog megvalósulni. Bátran mondhatom azt, hogy mindenki nagyon kellemeset csalódott. Hallottam olyan kommenteket, hogy “te, a franciák el vannak ájulva a szervezéstől”. A sajtósokat még soha sehol nem tartották ennyire jól, mint itt. A bejáratnál egy mini gourmet fesztivál volt néhány magyar étteremmel és borászattal ahol ételeket, borokat, desszerteket árultak mindenkinek. Nem várt minőséget hoztunk, minden flottul ment, a szervezés és a lebonyolítás abszolút nyugat-európai színvonalú volt.

29 komment