Olyan meleg van Londonban, hogy az ember tényleg úgy érzi, hogy nyár van. Mostanában nem töltök sok időt a konyhában, de nagyon szerettem volna valami olyasmit sütni ami szezonális, illik az időjáráshoz és lehetőleg túrós. Zsolti üknagyanyjának a recept könyvében találtam egy klasszikus túrós lepényt. A könyv szuper recepteket tartalmaz, de a stílusa miatt inkább konyhai haladóknak szól, mint kezdőknek.
Alább az átdolgozott receptet találjátok.
Barackos-túrós lepény
Hozzávalók a tésztához:
- 600g sima lisz
- 150g porcukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 100g puha vaj
- 4 evőkanál tejföl
- 2 tojássárgája
- víz (ha szükséges, hogy a tészta összeálljon)
A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekevertem, majd összemorzsoltam a vajjal.
A tejfölt és a tojássárgájákat is összekevertem és hozzáadtam a száraz összetevőkhöz, majd összegyúrtam a tésztát, csak addig, hogy összeálljon.
A hűtőben pihentettem fél órát.
A kiálló nagy pocak a pult melletti munkát eléggé megnehezítette. Próbáltam óvatos lenni, sajnos nem sok sikerrel.
Hozzávalók a töltelékhez
- 500g szitán áttört túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál gyömbérpor
- 6-8 db puhára aszalt sárgabarack kis kockákra vágva
- 4 tojássárgája
- 8-10 evőkanál porcukor
- 7 tojás keményre vert habja (2 tojásfehérje a tésztából maradt meg, 4 a túró töltelékből, 1 tojássárgája pedig a tészta megkenéséhez kell majd a végén, így a fehérje abból is megmarad)
- 4 db nagy őszibarack
Az őszibarackokat leforráztam, meghámoztam, kiszedtem a magjukat, majd vékony szeletekre vágtam.
Az áttört túrót összekevertem a citromhéjjal, a gyömbérporral és a sárgabarackkal. A tojássárgáját habosra vertem a porcukorral, majd azt is a túróhoz kevertem. A tojásfehérjék kemény habját nagyon óvatosan kevertem bele, hogy ne törjön össze. Ez a túró töltelék inkább hasonlított szufléra, mint töltelékre, olyan könnyű volt.
A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre szedtem. A nagyobbat tepsi méretűre nyújtottam, ez ment alulra. Arra rá az összes töltelék. Erre egy rétegben, egyenletesen felraktam az őszibarack szeleteket. Utána a kisebb tésztát is tepsi méretűre nyújtottam (ez vékonyabb lett) és az egésznek a tetejére ráborítottam. A tészta tetejét megkentem egy tojássárgája és egy evőkanál tejföl keverékével. Villával megszurkáltam a tetejét.
170 fokos sütőben kb. 30 percig sült.
Hagytam kihűlni, kockákra vágtam és meghintettem porcukorral.