HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2016.05.15. 16:30 jEnci

Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Címkék: budapest beszámoló bocuse dor széll tamás

2013-ban Magyarország jelentkezett a Bocuse d’Or 2016-os európai selejtező rendezési jogára. 2014-ben, a stockholmi versenyen hirdették ki, hogy megnyertük a pályázatot. A rendezés joga fontos promóciós lehetőség az ország számára melynek keretein belül Budapest és a magyar gasztronómia bemutatása kiemelt figyelmet kap. A lebonyolítás pénzügyi hátterének biztosítására kormányrendelet volt.
Budapest kapcsán kiadtak egy kis könyvet: “Official culinary guide to Budapest”, amiben csupa jó éttermet és hasznos infót raktak bele a városról. El is raktam későbbre, jól fog jönni, ha külföldi ismerősök ajánlást kérnek rövid budapesti utazások kapcsán.

bloc_marque_europe_bocuse_hongrie_horizontal_gb_q.jpg

Azzal, hogy a 2016-os európai selejtező rendezési jogát megkaptuk órási bizalmat kapott az ország. A kihirdetés pillanatában mindösszesen 3 Bocuse d’Or versenyen vettünk részt. A kelet-európai régióban ez egyedülálló lehetőség. A magyar oldalról úgy éreztem, hogy nagyon meg akartak felelni a feladatnak és ezért sem pénzt sem energiát nem sajnáltak a tökéletes lebonyolítás érdekében. A francia oldalról inkább aggódás volt, hogy ez az egész hogyan fog megvalósulni. Bátran mondhatom azt, hogy mindenki nagyon kellemeset csalódott. Hallottam olyan kommenteket, hogy “te, a franciák el vannak ájulva a szervezéstől”. A sajtósokat még soha sehol nem tartották ennyire jól, mint itt. A bejáratnál egy mini gourmet fesztivál volt néhány magyar étteremmel és borászattal ahol ételeket, borokat, desszerteket árultak mindenkinek. Nem várt minőséget hoztunk, minden flottul ment, a szervezés és a lebonyolítás abszolút nyugat-európai színvonalú volt.

Falatkák a VIP vendégek és a sajtó részére.

 

A versenyen a műsorvezetést a Mautner Zsófi-Jókúti András páros végezte. Kedd és szerda reggel is azzal kezdték, hogy a boxokban dolgozó szakácsokat egyenként bemutatták, majd biztatták a közönséget a szurkolásra. Gyakorlatilag folyamatosan tolták a dumát csupa hasznos infóval. Szuper munkát végeztek.

 

Kedden nem mentünk ki olyan korán a versenyre, akkor a közönség soraiban sem volt tömeg. Inkább csak felmértük a terepet és körbenéztünk a Sirhán. Erről külön posztban írok majd; ez is érdekes volt.

Bocuse d'Or piac és a kiírt titkos alapanyagok.

A magyar csapat szerdára volt beosztva a 8-as boxba: Széll Tamás, szakács; Szabó Kevin, commis; és Vomberg Frigyes, coach.

img_2615.jpg

9.40-kor kezdtek el főzni. Akkora sajtós tömeg volt a box körül, hogy szinte lehetetlenség volt közel férkőzni.

img_2590.jpg

pb8a2903.jpg

A pult előtti fél méteres szürke szőnyeg sáv jelezte volna azt, hogy túl közel van mindenki a csapathoz és azt illett volna szabadon hagyni. Ezzel senki nem foglalkozott. A szervezők azt mondták Fricinek és Tamásnak is, hogy ha zavarja őket a tömeg, akkor szóljanak és kijjebb küldik őket. Ahogy láttam Tamást egyáltalán nem érdekelte az, hogy mi van körülötte. Egész reggel fej lehajtva dolgozott, mint egy gép. Mintha nem is ezen a világon lett volna, úgy. Időnként felnézett a lelátóra, de nagyon kellett figyelni, hogy az ember elkapjon egy olyan pillanatot amikor a feje épp nincs lehajtva és nem Fricivel beszél. Teljes mértékben a munkára koncentrált.

Tamás nemzetközi szinten is rutinos Bocuse d’Or versenyzőnek számított. Lehet, hogy izgult, de ezt egyáltalán nem lehetett észrevenni. Határozottság és elhivatottság sugárzott belőle. Tudta, hogy mit akar, biztos volt magában, nem kapkodott, egyszerűen csak csinálta azt, amit kell és haladt a terv szerint.
A kóstolás elengedhetetlen része volt a munkának.

pb8a3126.jpg

pb8a3158.jpg

A lelátón hatalmas tömeg volt. A legtöbben a magyar csapatnak szurkoltak, a zaj időnként óriási volt, a csapat biztatására még tűzoltózenekar is kivonult!
Néhány perces videó Tamásról és a magyar szurkolókról:

Néhány perces videó a többiekről:

12:00-kor a sajtót kiküldték a placcról, majd elkezdtek a zsűrinek megteríteni. A verseny elnöke Hamvas Zoltán, a tiszteletbeli elnök Rasmus Kofoed, a zsűri elnöke Serge Vieira volt. A nemzetközi zsűribe mind a 20 résztvevő ország prezentált egy tagot. 10 alkotta a hal kóstoló zsűrit, 10 pedig a hús kóstolót. Magyarországot Szulló Szabina (mint egyetlen női tag a zsűriben) képviselte.

A tálalás 13:30-kor kezdődött.
Tamás 14:40-kor tálalta a kecsegét.

Az íze állítólag ugyanolyan jó volt, mint a látványa. Serge Vieira nagyon pozitívan nyilatkozott róla.
Fotó: Bocuse d'Or

hungaria.jpg

Ami a tányéron van:

  • Enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagyma terméssel és barna vajjal
  • Ropogós Szent Jakab kagyló füstölt mangalica szalonnával
  • Uborka saláta zöldfűszerekkel
  • Sült sárga cékla mustármaggal
  • Tartlet karfiolpürével és kaviárral
  • Osztriga-turbolya majonéz
  • Pezsgős kagyló velouté

 
15:15-kor tálalta a szarvast.

A tál gyönyörű és elegáns volt, az összkép fantasztikusan nézett ki a füstölgő hússal.
Fotó: Bocuse d'Or

sze_ll_tama_s_2016.jpg

hungary-dish.jpg

hungaria-3.jpg

Ami a tányéron/tálon van:

  • Faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal, füstölt mangalica szalonnával
  • Szarvasgerinc „mozaik“ kacsazsírral, ropogós articsóka levelekkel
  • Cékla sült kacsamájjal, almával, mustármaggal
  • Sárgarépa és homoktövis pirított tökmaggal
  • Tartlet tavaszi fűszerekkel, spárgával, zöldborsóval, fenyővel
  • Somogyi kiflliburgonypüré nyári szarvasgombával
  • Szarvas jus sózott citrommal, vad fokhagymával, kakukkfűvel
     

img_2619.jpg

Tamás kihangsúlyozta, hogy a munka akkor ér véget, amikor a box ki van takarítva. Erre is külön pontok járnak. A tálalás után olyan információk szivárogtak ki, hogy minden remekül sikerült, mindennel időben voltak és dobogós vagy ahhoz közeli helyezést várnak.

Az eredményhirdetés 18:00-kor kezdődött. Olyan tömeg volt a lelátón, hogy mozdulni is alig lehetett. A zajról nem is beszélve. Óriási hangulat volt.

img_2622.jpg

A díjak átadását a legjobb commis-val kezdték, amit Svédország kapott meg.

pb8a3594.jpg

A legjobb hal díját Izland nyerte meg.

pb8a3606.jpg

A legjobb hús díját Franciaország vihette haza.

pb8a3617.jpg

Harmadik helyen végezett Svédország.

pb8a3638.jpg

Második lett Norvégia.

pb8a3658.jpg

Bocuse aranyát pedig Magyarország nyerte meg.
A pillanat, amikor bejelentették. Fotók: Bocuse d'Or.

_dsc0643.jpg

_dsc0644.jpg

Ez volt az, amit senki nem várt. Mármint jó eredményre számított mindenki, de hogy elsők legyünk? Én egy pillanatra azt hittem, hogy már angolul sem értek. De tényleg megnyertük. Egyik Bocuse d’Or versenyen sem őrjöngött a közönség ennyire.

Videó az eredményhirdetésről:

Tamásék felmentek a dobogóra és meghallgattuk a magyar himnuszt. Az egyetlen dolog, amit nehezményeztem, hogy a közönség túl halkan énekelte. Ilyenkor azért lehetne bennünk annyi nemzeti öntudat, hogy nemcsak akkor üvöltünk, amikor szurkolni kell, hanem akkor is büszkék vagyunk amikor himnuszt énekelünk.

Ezzel az eredménnyel kvalifikáltuk magunkat a 2017-es lyoni döntőre. A többi továbbjutott ország sorrendben: 4) Franciaország, 5) Izland, 6) Finnország, 7) Hollandia, 8) Svájc, 9) Belgium, 10) Dánia, 11) Észtország.

pb8a3775.jpg

img_2623.jpg

Teljes lista

pb8a3784.jpg

A csapat szinte euforikus állapotban volt. Tamás először nem jutott szóhoz, mindenki elérzékenyült. Pár perc elteltével a tömeg Lyonról kezdett beszélni és ott is a dobogót emlegette…

pb8a3812.jpg

 

Magyarország – Kirakatország, avagy amiről nem illik beszélni

 

Nagyon örülök a sikeres szervezésnek a rendezvény kapcsán, hogy várakozásokon felül teljesített az ország mindenhol. Valóban úgy érzem, hogy van okunk a büszkeségre.

pb8a2832.jpg

DE van néhány dolog, ami komolyan elgondolkodtatott:

2013-ban erre a rendezvényre a Bocuse d’Or Akadémia pályázott MBTBD páros aktív részvételével. 2014-ben Várvizi Péter volt a csapat coach-a Stockholmban. 2015-ben ő már nem volt jelen. A mostani versenyen egyikőjüket sem láttam. A Bűvös Szakácson csak egy diszkrét összefoglalót találtam arról, hogy hogyan jutottunk el a 2016-os szervezésig:

Egy kis történelem

A Bocuse d’Oron való magyar részvételt a Magyar Gasztronómiai Egyesület kezdte szervezni tíz évvel ezelőtt, 2006-ban, amikor is azzal a céllal hirdette meg a Hagyomány és Evolúciót, hogy a nyertese képviselheti egyszer majd Magyarországot a Bocuse d’Oron.

A szervezés jogát 2008-ban az MNGSZ vette magához, szerzett versenyszervezési jogaira hivatkozva. Miután az MNGSZ szereplése kudarcos volt, 2013-ban az MGE visszakapta jogot. Ekkor jutott be magyar versenyző először a lyoni döntőbe. 2014-től az MGE tagjaiból alakult Bocuse d’Or Akadémia Egyesület vette át a hazai szervezést.

A leendő versenyzők segítésére az MGE 2013-ban Czifray fordulót hirdetett garnírungok a Bocuse d’Or stílusában feladattal.

2015-ban az MGE Hagyomány és Evolúció versenyének nyertese, Molnár Gábor jutott el Lyonba.

Szintén 2015-ben az MGE videókat forgatott két korábbi commis – Pohner Ádám és Garai Ádám – segítségével, hogy támogassa a Bocuse d’Orra készülő jövőbeli versenyzőket.

Miért érzem azt, hogy ez az összefoglaló nem véletlenül lett megírva így? Miért van az, hogy pont azok az emberek hiányoztak a 2016-os versenyről akik az egész magyar gasztronómia ügyét felkarolták tizensok éve? A távollétüknek van-e valami köze a Pannon Gasztronómiai Akadémia megalakulásához?

Harmath Csaba tagja volt a konyhai zsűrinek. Az ő feladatuk ellenőrizni, hogy a szakácsok tisztán dolgoznak és a veszteség minimális. Tudom, hogy ő minden gasztró eseményen ott van, támogató, szaktanácsadó, de nekem inkább üzletembernek tűnik, mint profi szakácsnak még akkor is, ha ért a gasztronómiához. Sárközi Ákos feladata a verseny alatt az volt, hogy körbehordozza a hústálakat. Magyarul a verseny pontozásába Michelin csillagos szakács létére beleszólása nem volt. Az üzletembernek viszont igen. Hogy is van ez? A nyúl viszi a vadászpuskát?

Ezzel az eredménnyel tényleg az egész világ rólunk beszél és a fantasztikus gasztronómiánkról, amit kiraktunk a kirakatba. Van fél tucatnyi vidéki étterem az országban akik ha nehezen is de megélnek vidéken, a többi mind Budapesten működik. Vízfejű az egész ország. A csapat győzelme ellenére az ország 90%-ának ez a szintű gasztronómia megfizethetetlen és pont ezért elérhetetlen. A tévés híradások ellenére is elképzelhetetlen számukra, hogy merre halad a magyar gasztronómia egy kis szeglete. Vidéken továbbra is a rántott hús a menő és a a fine dining egy nem megértett és nem elfogadott éttermi stílus. Tudom, mert én magyarországi látogatásaim alatt főleg vidéken vagyok.

A lyoni világdöntő 2017. január 24-25-én lesz.

 

Fotók és videók: Fejér Zsolt
Még több képet a Bocuse d'Or selejtezőről ide kattintva tudtok nézni.

pb8a3765.jpg

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr678716144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Gazsi bácsi lótetű 2016.05.15. 20:33:06

Köszi szépen a beszámolót, nagyon jó lett. A szokásosan magas színvonal. Sajnos nem tudtam kimenni, pedig készültem rá. Fantasztikus Tamásék győzelme, Világevő és Zsófi pedig már nagyon összeszokott páros, kedvelem őket. Kerek volt ez a történet, megérdemelt győzelem, bár erősen meglepő.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.05.16. 00:39:51

A Bűvösön további részletek kiemelése és megfogalmazása (kik milyen szerepet töltöttek be a zsűriből korábban) se lehetett véletlen. A részben ezzel foglalkozó kommentem onnan mára eltűnt... nyilván egyik fél se érezhette eléggé a magáénak (ami jó is így).
Az a helyzet, hogy az egykori szövetségesek között megbomlott a barátság, ez nyilván nagyrészt üzleti érdekek mentén történt.
Engem a csodálatos sikerben egyedül az zavar, hogy rajtad kívül nem olvastam sehol semmi disszonáns elemről. Pedig mást is észre lehetne venni, és ehhez nem kell tipikus magyar fanyalgónak lenni, mint ahogy én se vagyok az, sőt, a főszervezőkkel egyébként határozottan szimpatizálok.

Attilajukkaja 2016.05.16. 16:18:37

Jo beszamolo, jo kepek!
Az asszisztens lany, aki a harmadik a boxban, az o neve miert nem jelenik meg sehol?
Amugy nekem ez a Jokuti egy kicsit tul sok: tulsulyos, tul harsany, tuljatsza a szerepet. Sajnalom, hogy nala jobbat nem talaltak a musorvezeto szerepere.

sellőlány 2016.05.16. 20:43:45

Köszi Enci, jó volt nagyon. Borzongató pillanatok lehettek a bejelentés körüliek. A beszámoló utáni gondolataid jogosak voltak. Ebben az országban sajnos ez így megy. Minden érdekszféra hozzá a sleppjét, most ezek futnak. Én személy szerint kedvelem Andrást és Zsófit is, a tevékenykedéseik okán még valahol érthető is, hogy ők voltak a kommentátorok, de mégis úgy gondolom, hogy egy neutrálisabb személy, aki azért ért a gasztonomiához, kifinomultabb orgánummal/ angollal jobban passzolt volna a feladathoz. Mondjuk azt is el tudom képzelni, hogy ezekben a körökben már elfogadott az egymás közötti jópofáskodás, valahol az ember mégis úgy képzeli, hogy ahol bajnok szakácsok versenyeznek, ott a körítés is hasonló lesz. Gratulálok még egyszer mindenkinek!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.05.17. 09:39:43

@rambo13:
Köszi! Ha jól látom, a szerző (természetesen) kihasználja a lehetőséget némi orbánozásra.
Én egyszerűbb dolgokra (is) gondoltam, például nem szívesen indulnék pontozásos "sportágban" olyan versenyen, ahol az egyik ellenfelem élettársa zsűritag, stb.
Lehetett volna ezt elegánsabban bonyolítani...

rambo13 2016.05.17. 10:11:24

@Hepci: pontozáshoz: a BdOr szabályai alapján a saját ország és a legjobb és legrosszabb pont nem számít. már pontosan nem emlékszem, de úgy rémlik, h az elnökök (a 4 fő aki mindent kóstol és akik közül ugye 3 eléggé"zsebben volt") szava is csak akkor számít, ha nem egyértelmű a helyezés.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2016.05.18. 12:31:40

@Hepci: A fanyalgást én sem szeretem, de ezek olyan tények, amiket nehéz lett volna figyelmen kívül hagyni. Kb mintha homokba dugnám a fejem.
Nekem ez a cikk is tetszett:

hvg.hu/elet/20160512_kecsegen_tul_bocuse_dor_szell_tamas

Nem te vagy az egyetlen, akinek Szabina, mint egyetlen női tag a zsűriben, mint Tamás partnere a magánéletben, van jelen. Engem az zavar, hogy Szabinát állandóan Tamás árnyékában emlegetik.
Nekem az is szemet szúrt, hogy a magyarországi Michelin csillagosok közül mindenki ott volt kivéve a Palágyi Esztert.

@Attilajukkaja: ő volt a mosogató, minden csapat kapott egyet. Ez Lyonban is így van, ők nem tagja a hivatalos csapatnak. Tényleg csak kisegítenek a mosogatással a verseny közben.
Szerintem a Jókúti ezt nagyon jól csinálta, egy ilyen helyen muszáj harsánynak lenni, különben nem lesz meg a hangulat.

@sellőlány: az e heti HVG-ben van egy nagyon jó cikk erről. A haverok között ennek a szervezését is leosztották.

rambo13 2016.05.19. 09:22:52

@Ma chi è questo Joker?: @jEnci: @Hepci:
hát igen, sajnos úgy látszik megy majd a sárdobálás, bár megjegyezném, h eddig az MBTBD páros próbált diplomatikusan, de azért a sorok között határozottan kommunikálni,pl:

"Zsidai Roy 2014-ben vállalta az MGE intézeti tervének képviseletét, a megvalósulás felgyorsítását. 2015 decemberében Pannon Gasztronómiai Akadémia néven az MGE-től független új egyesület megalapítását jelentette be az ország legbefolyásosabb étteremtulajdonosaival, egyebek közt az Inforádió adásában"

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lVR3GS9ORHAJ:www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/mge-eves-beszamol+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=hu

(bocs, a cache-ért, de az eredeti verzió jelenleg nem elérhető :) www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/mge-eves-beszamol)

érdekes egy történet ez amúgy, nem tudom pontosan mi lehet a háttérben bár gyaníthatóan van valami alapja Uj Péter cikkének, ő mégis elég közelről ismeri a történeteket. Gondolom elég sok pénzről van itt szó, és gondolom egy feltételhez volt kötve ennek kiosztása,és így lett ez az akadémia, ami akaratlanul is a Fekete György féle MMA-t juttatja eszembe, remélem nem lesz igazam.
és bár már tényleg unalmas az állandó Orbánozás, de azért biztos,h tényleg nem lehet már innen sem a poolitikát kihagyni, pl elég látványos, hapolgári konzervatív beállítottságú MBTBD páros már egy ideje nem ír a Magyar Konyhába, ahol a szerkesztőbizottsági elnöke a miniszterelnök úr felesége.
(az meg, h Schmitt Pál mit keres a BdOr környékén, számomrateljesen érthetetlen és visszás)

Az meg nagyon furcsa a kormányzat részéről, h százmilliókat toltak most ebbe, de ugyanakkor a háttérországot meg valóban látványosan leépítik, lásd képzési rendszer szétverése.

szóval nem kicsik lehetnek az ellentétek, de mivel van egy közös alap (Kulináris Charta elfogadása) azért nem olyan látványos a sárdobálás mint az mge mngsz történetben, de biztos, h jó sok tüske maradt MBTBD párosban. Az Uj Péter cikk és a mai válasz cikk tuti olaj lesz a tűzre, ami sztem nagyon nem tesz jót a mostani helyzetnek, de talán nekünkkívülállóknak is világosabbak lesznek a törésvonalak....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.05.19. 09:58:45

@rambo13:
Talán letisztulnak a dolgok és mindenki megtalálja a maga helyét/szerepét, ami esetleg kisebb lesz, mint korábban...
Arra gondolok, hogy MBT ("nagyvonalúan" azonosítom az egyesületét vele, de ez a mondandó szemszögéből nagyjából fedi a valóságot) szerepvállalása már túlburjánzott az utóbbi években és a szerepvállalás szegmensei között jócskán akadtak összeférhetetlen elemek. Írtam fentebb Szulló Szabina zsűritagságának szerencsétlen voltáról, az viszont legalább ennyire összeférhetetlen, ha egy gasztrokritikus/blogtulajdonos/kalauzfőszerkesztő rendszeresen műhelymunkát végez egyes séfekkel, szakácsversenyeket rendez, újságot szerkeszt, stb. Ezeknek a korrelációját lehet(ett) is látni G&M pontokban, ha látni akarom. MBT-hez nálam közelebb állóktól azt hallottam, hogy Tamásnak igazából nem volt ambíciója az ekkora extenzivitás, csak egyszerűen mindig úgy adódott, hogy akkor indult meg valami, ha ő is részt vett benne.
A korábbi szövetségesek meg nyilván olyan helyzetbe kerültek a Bocuse-verseny kapcsán, hogy jelentős pénzek sorsát határozhatták meg, ami egészen más helyzet, mint amikor kvázi hobbitevékenységként, időnként alighanem a saját (céges) zsebükbe nyúlva igyekeztek a honi szereplés esélyét előmozdítani. Ráadásul egyre többen vannak itthon, akik láttak már M-csillagos éttermet és Bocuse-versenyt belülről - nincs feltétlen szükségük MBT iránymutatására.
[Hozzáteszem, Molnár B. Tamással a kapcsolatunk mondhatni ambivalens - mint a legutóbbi példa mutatja, manapság is kimoderál a Bűvösről, míg máskor kést vesz tőlem.]

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2016.05.19. 18:48:14

@rambo13: @Hepci:

a Magyar Konyhát én is szoktam venni, ha otthon vagyunk, és nekem is feltűnt, hogy Tamásék már nem írnak bele.

Uj Péter cikke nekem kifejezetten tetszett. Az orbánozást én nem éreztem súlyosnak, inkább tényszerűnek. Nekem azzal szokott problémám lenni, hogy a 'másik oldalnak' az a baja, hogy ha valaki a tényeket leírja őszintén az már nekik nem imponál. Mert hogy van az, hogy ilyen sikereket érünk el, "világhíresek" vagyunk és akkor közben emlékeztetjük őket, hogy az ország 90%-a még mindig tányérról lelógó rántott húst zabál.

Orbán Ráhel szintén mit keres ezeknek a versenyeknek a közelében?

MBT-ra jellemző volt ez a csapongás. Szerintem ezzel nincs baj, ha képes arra, hogy a különböző feladatokat különböző embereknek kiossza és ő csak átlássa az egészet, és a beszámolókat olvassa azoktól akik ténylegesen csinálják. Szóval menedzselje a dolgokat az helyett, hogy ténylegesen ő csinálná. Ahogy érzem az együttműködés ennél a pontnál futott zátonyra.
Azért az számomra meglepő, hogy Tamásnak nem voltak ekkora ambíciói. Ő is szorgalmazta a 2016-os Bocuse d'Or szervezést, amihez még a kormány támogatását, pénzét is megszerezték. Mit várt? Hogy majd a színpad mögött rendezik meg a publikumtól elzárva?

A politikát, függetlenül az adott kormánytól, ezen a szinten már nem lehet kizárni. Ha jól tudom a 2018-as Bocuse d'Or európai selejtezőjének helyszínét (London, Bécs és Lódz között) azért nem hirdették ki, mert egyik pályázat sem tudott megfelelő összegű támogatást felmutatni a pályázattal és így nem merték kiadni senkinek. Magyarország pályázatában az aláírt szerződés a pénzről csatolva volt... Ezen a szinten ez már nem csak gasztronómia hanem üzlet, és sajnos vagy nem politika is.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.05.20. 09:16:31

"minden flottul ment, a szervezés és a lebonyolítás abszolút nyugat-európai színvonalú volt."

Így van, a budapesti BDOR a stockholmi EB-nél is magasabb szintre emelte a mércét. Külön dícséretet érdemel a Mautner-Jókuti páros.

Jók a fotók, az utolsóért, az aranyesősért külön irigyelem a fotósodat.
:-)

rambo13 2016.05.20. 09:19:22

@jEnci, @Hepci:: nekem is nagyon tetszett a Péter cikke, de tény, h kicsit több szakmai kritika is elfért volna benne és túl hangsúlyos lett a politikai, noha egyértelmű, h nem lehet a jelenség mellett elmenni.

"Szóval menedzselje a dolgokat az helyett, hogy ténylegesen ő csinálná. "

nohát éppen ez az, h megpróbált ebbe a szerepbe lépni és kiadta a Zsidainak, h teremtse meg a az intézeti terv kiépítését és megvalósulását (vagyis szerezzen hozzá forrást, gondolom azért ő lett kijelőlve, mert igen jó viszonyt ápol a kormányzattal) aztán az ötletet "lenyúlva" létrehozta a Pannon gasztro akadémiát. persze nem biztos, h a Zsidai a főfelelős, sztem inkább arról volt szó, h feltételhez kötötték a pénzáromot és ennek része volt h kisebb beleszólása legyen az MGE-nek és több szerep jusson a kormányközeli személyeknek.Gondolom elég sok pénzről volt itt szó (abból kiindulva, h mennyit költöttek a BdOr-ra) ezért hát sokan belementek.

Én sem mindenért rajongok amit MBT csinál és sok esetben egyetértek Hapci kritikáival, de vitathatatlan érdemei vannak rengeteg dologban amik hozzájárultak az 5 csillaghoz és a BdOr sikerekhez, azért minimum megköszönhették volna, vagy megemlíthették volna a nevét. Azt se felejtsük el, h amikor az MGE végül megkapta az MNGSZ-től a BdOr által jogosan vagy jogtalanul gyakorolt BdOr jogokat, a szakma egyértelműen Tamást akarta elnöknek, de mivel az csak szakács lehet így lett a Lajos, aki aztán végül átadtda a Hamvasnak, aki hát ugye nem egy sztárszakács (bár dolgozott ilyen minőségben), de remek szervező és jó kapcsolatai vannak. Az ő érkezésével kezdett leválni az Akadémia az MGE-ről (lásd külön selejtező és HE leválása, és ez idő tájt tűnt el MBT a felkészülési fotókról)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.05.20. 10:46:09

@jEnci:
Az ország 90%-a mindig tányérról lelógó rántott húst fog zabálni. :) Ha körülnézek azokban a közeli országokban, ahol viszonylag tájékozott vagyok (Ausztria, Németország, Olaszország), ott is ez a helyzet - a fine dining helyek számosabbak, de az arány hasonló, és hát egy találomra kiválasztott helyen elég jó eséllyel kaphatsz pont olyan vacakot az adott országra jellemző ételből, mint itthon egy héten egyszer elkészített, netán adagokban lefagyasztott pörköltet, a szintén heti egyszer készített nokedlivel és palacsintával.
O. Ráhel Zs. Roy révén került a honi gasztronómia közelébe, s úgy tűnik, továbbra is szeretné rajta tartani a mutatóujját az ütőerén. Zs. Roy esetében meg kapásból tudnék mondani legalább egy okot, hogy miért fontos ez neki. :)

@rambo13:
Mint a házigazda írta, itt már annyi zséről van szó, ami eléri a politika ingerküszöbét. MBT szerintem elérte a fizikai korlátait annak, hogy egy alapvetően írásból élő ember meddig tudja meghatározni az ő tevékenységét részben finanszírozó fajsúlyos üzletemberek mozgását. Amit látunk, az nagyrészt ennek a szimpla ténynek a leképeződése. Nyilván nincs mély szimpátia MBT és a Mautner-Jókuti-Harmath vonal között se.
Szerintem egyébként sokszor és sokan megköszönték MBT tevékenységét, Gerendai is beszélt róla még legutóbb a szervezetük megalakulása kapcsán. Ebben a konkrét eredményben már egyáltalán nem támaszkodtak rá, így a publikus hálálkodás hiányát jóval kevésbé érzem visszásnak, mint a nagy siker körüli egyéb jelenségeket.

Benikuty 2016.05.26. 21:45:02

@rambo13: azért az az "átadás" Bíró és Hamvas közt nem volt olyan sima ügy. Lehet, hogy a jelen helyzetnek több gyökere van, de az egyik ez lehet, illetve Tamás ebben játszott szerepe...

Benikuty 2016.05.26. 21:50:50

@Hepci: kicsit már sajnálom, hogy Tamás bűvszakis cikkének az eredeti változatát valahogy nem mentettem el...No, abban azért nem kellett a sorok közé látni. Sajnálom, de nem fanyalgok.

Benikuty 2016.05.26. 21:52:07

@jEnci: hogy nem ír, az is egy lényeges momentum...

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2016.05.26. 22:34:17

@Benikuty: sztrájkol vagy meg van kötve a keze?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.05.27. 00:15:00

@Benikuty:
Arra a cikkre gondolsz, ami a győzelemről számol be és eltűnt alóla a hozzászólásom?
Most látom, hogy azóta a cikk tartalma is megváltozott (amikor kimoderáltak, még látható volt az a - személyi kapcsolatokat hangsúlyozó - rész, amihez hozzászóltam).
Ez azért baromi jó. Vajon azért kellett engem kimoderálni, mert ahhoz szóltam, amit utóbb ki akartak venni? Akkor miért nem szedték ki azt a részt a hozzászólásom eltüntetésével azonos időben? Vagy puszta megszokásból (:D) kimoderáltak , aztán elgondolkodtak, hogy ennek a Hepcinek lehet valami igaza (túl feltűnő a megfogalmazás a beavatottaknak), és utóbb átszerkesztették a cikket is? Esetleg egy 3. verzió?
:DDD

Benikuty 2016.05.28. 12:53:19

@Hepci: hja, az élet nagy kérdései... :D

Benikuty 2016.05.28. 12:54:45

@jEnci: ebbe inkább nem kéne belemenni.

Ma chi è questo Joker? 2016.05.31. 18:39:27

@Hepci: ezt kifejtenéd? mert most nem igazán érthető

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.06.01. 01:03:34

@Ma chi è questo Joker?:
Hát, ez már annyira kevéssé közérdekű, hogy nem írnám be ide.
Ha kérdeznél valamit direktben, ide írj: info@interfruit.hu

rambo13 2016.06.01. 08:43:27

@jEnci: köszi!

bevallom sohasem kedveltem ezt a figurát, most is eléggé khmm furán nyilatkozik, gyakorlatilag minden amit célként említ meg, azt az MGE már ugyanígy megfogalmazta, azt is jótékonyan elhallgatja, h a kollegiumi rendszer ami a PGA-ban lesz, szintén az MGE részéről merült fel és, h ZSidai egyszerűen magáévá tette azt...
(a példamondata a libamájjal meg külön hülyére sikerült)

persze az tény, h az MGE-ben viszonylag lassan mentek a dolgok (lásd tankönyv elkészülése, ami már vagy 5 éve tart), és úgy tűnt, h a versenyek/rendezvények jelentősége, száma is kezd csökkeni, de nyilván ennek forrásoldali okai is voltak. Állambácsi gondolom elég sok és gyors pénzt tud majd az akadémiának biztosítani, h hatékonyabb és gördülékenyebb legyen, mint az MGE.

Persze az s igaz, aire már Hapci is utalt, h nem zerencsés, h az egyesület így össze fonódott a GM-mel, mert így a pontozás mindig vitára adhat okot.

Bevallom a PGA tagok névsora itt-ott meglepő, főleg úgy h egyesek között akár személyes ellentétek is lehettek a múltban, de hát van az a pénz...

Benikuty 2016.06.01. 15:06:24

@jEnci: épp Dórával és Tamással beszélgettünk, amikor a válasz-szövegük íródott. :)
Egyébként teljesen igaza van @rambo13: -nak, kiegészítés és pontosítás helyett viszont inkább a kolbászaimmal foglalkozom...

Benikuty 2016.06.01. 15:09:57

@rambo13: a sértődöttség, és a csalódás közös platform, egyeseknél kiegészülve némi sötét múlttal, ami adott esetben pórázt jelenthet...

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2016.06.02. 13:52:20

@rambo13: @Benikuty:

Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia ennek az irányát. Szerintem az nem mindegy, hogy ezt milyen feltételekkel (milyen áron) teszi.

Az interjút olvasva felszaladt egy-két mondat kapcsán a szemöldököm. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a dolog ennyire fekete vagy fehér.
Az is igaz, hogy a témával nem szoktam a hétköznapokban foglalkozni. Arról tudok, ami a médiában megjelenik és az utóbbi pár hétben sok mindenen megakadt a szemem amik aztán elgondolkodtattak.