HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2016.01.09. 21:55 jEnci

Platán Étterem, Tata – Pesti István

Címkék: tata vasárnapi ebéd családi ebéd platán étterem pesti istván

A Platán étterem a környéken a színvonalával mindig kiemelkedett a többi vendéglőtől. Ennek ellenére jellemző volt rá az, hogy tradicionális fogásokat kínált tányérról lelógó adagokkal. Vidéken a sok fogásos fine diningot mindig nehezebb eladni; időnként még Budapesten is. Azzal, hogy az étterem tulajdonosai michelin csillagos szakácsot alkalmaznak konyhafőnökként, egyértelműen letették a voksukat a még minőségibb vendéglátás mellett. Sok helyen olvastam olyan kérdéseket, hogy ez vajon meddig fog tartani? Hogy az emberek vidéken mit fognak szólni az úri stílushoz? Vagy, hogy lesz-e egyáltalán fizetőképes kereslet? Ezek jogos kérdések, de ahogy Encsen meg tud élni az Anyukám Mondta és Balatonszemesen a Kistücsök, ugyanúgy a Platán is megélhet Tatán, hiszen nincs még egy (hasonló sem) ilyen színvonalú étterem a régióban.
Mivel mi a szomszéd faluban lakunk, összeszedtük a családot és átmentünk egy vasárnapi ebédre.

img_2345.jpg

Az étterem a Tatai-tó mellett, a vár lábánál található gyakorlatilag a város szívében.

img_2315.jpg

Az épület előtt lévő 232 éves platánfa 2015-ben második lett az Európa Fája című versenyen.

tatai-nagy-platan.jpgFotó: internetről.

A hideg ellenére sokan sétáltak a tóparton és az étteremben is szinte telt ház volt. Sokan jöttek csak sütizni vagy kávézni, főleg melegedni egy kicsit. A hangulat és a stílus otthonos volt, az étlap egyszerű, mindannyian könnyen tudtunk választani.

img_2319.jpg

img_2320.jpg

Az előételek voltak: gulyásleves csészében és tálban. Utóbbihoz járt kenyér és csípős darált paprika is. Tyúkhúslves csészében, céklaconsommé és sült csontvelő. A legfinomabb gulyásleves volt, amit valaha étteremben ettem, a nagymama odáig volt a tyúkhúslevesért, anya pedig nem győzte dicsérni a céklaconsommét.

A főételek voltak: csirkemell répával, céklával és kelkáposztával; rántott magnalicakaraj pirított burgonyával; kacsacomb káposztás gnocchival és vaddisznó bolognai. Egyszerűnek hangzó ételek, de mindegyikben volt egy kis csavar. A csirkénél a tálalás; a rántott hús nem az a vékony, tenyérnyi amihez hozzá vagyunk szokva; a vaddisznó bolognainál házi tésztával dolgoztak, a hús nem darálva volt, hanem szálakra szedve tálalták a tészta közé és meglepetésnek egy langyos tojássárgája volt középen, ami szétfolyva még krémesebbé tette az ételt. Azt mondanám, hogy a legegyszerűbb fogás ezekből a kacsacomb volt, de ízben az sem okozott csalódást, sőt.

Az étterem félig cukrászdaként is üzemel, nincs desszert lap, a választható sütemények a bárban lévő pultban voltak. Azokat onnan kellett kiválasztani, felírták, majd kihozták az asztalhoz.
Nem haltunk bele, hogy a pultnál kellett választani, de lássuk be, jobban illene az étterem stílusához egy nyomtatott desszertlap.
A sütemények voltak: hagyományos gesztenyepüré, Platán krémes, Eszterházy torta, csokoládés bomba, epres túrótorta.

Nagyon jól éreztük magunkat, én külön értékeltem, hogy a helyi igényeket tiszteletben tartva megtartották a hagyományos ételeket, de ezek mellett a különlegességek is helyet kaptak. Pár éve, amikor szintén itt ebédeltünk családilag, csapnivaló volt a szerviz. Ennek mostanra semmi nyoma, diszkrét és professzionális volt az összes felszolgáló.

Sok sikert kívánok az egész csapatnak 2016-ra! Mi pedig valószínűleg el fogunk menni megint, ha otthon leszünk, mert ha ilyen közel a családi fészekhez ilyen jót lehet enni, azt muszáj kihasználni.

Platán Étterem
Kastély tér 6
Tata
2890

Látogatás: 2016. január 3.
Fizettünk: 31 720 Ft - borravalóval / 5 fő (Nincs szervizdíj a számlához hozzászámolva, kártyával lehet fizetni, de borravalót csak készpénzben tudnak elfogadni.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr578256276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.01.09. 23:26:25

Néhány fogás ismerős a Tantiból.
Kíváncsi vagyok, hogy később ezek maradnak dominánsak, vagy előtérbe kerülnek a csúcsgasztronómikusabb jellegű és méretű főételek.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2016.01.10. 10:22:20

@Hepci: A Tantiban mi nem voltunk soha.
Én is kíváncsi vagyok erre, ezért is tervezzük, hogy visszamegyünk legközelebb. Az ismerőseim nagyon pozitívan beszéltek róla, még olyanok is, akik nincsenek benne ebben a gasztró őrületben. Facebookon viszont olvastam negatív véleményeket is a változásról, kicsi adagokról stb. Időbe fog telni, amíg kialakul egy új, stabil vendégkör, aki elfogadja Pesti István ételeit és stílusát, de szerintem nem reménytelen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.01.11. 02:04:20

@jEnci:
A Tantiban keveredtek a fentiekhez hasonló ételek a fine dining felfogású fogásokkal, idővel az utóbbiak domináltak. Hozzáteszem, a jelenlegi Tanti stáb ehhez képest is visszavett a mennyiségből.
Nekem az a gyanúm, ha a Platánban elmennek a hardcore csúcsgasztronómia irányába, akkor fejre fognak állni anyagilag. Ennek ma Budapesten is max. pár száz fő a fogyasztója (azokról most nem szólnék, akik különféle blogokon hörögnek a gyönyörűségtől, ha ilyet látnak, de be soha nem ülnek ilyen helyre).
A Tücsök és az Anyukám valószínűleg azért mennek jól, mert jó ételt adnak normális adagban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2016.01.11. 09:51:49

@Hepci: a 'hardcore csúcsgasztronómiával' egyetértek. Arra biztos, hogy nem lenne kereslet ott, még akkor sem, ha autópályán másfél óra Bp. Ahogy néztem pár hetente változik az étlap és van ebédmenü is. A fentebbi adagokkal nekünk egyáltalán nem volt problémánk. Kivárunk, és meglátjuk hogyan alakulnak a dolgaik. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.01.11. 13:14:22

@jEnci:
A fenti adagokkal nincs semmi baj(om). A Tantiba elég sokat jártam anno, legfeljebb az nem tetszett, hogy keveredtek a tényleg "tantis", 3 fogásos étkezés főételeként jól funkcionáló fogások (mint pl. a kacsa káposztás gnocchival) a 4-5 deka húst és annál is kevesebb köretet tartalmazó "művészkedésekkel". Akkor érzem jól magam egy olyan helyen, ahol lehet (csak) 3 fogást rendelni, ha így értelmezhető méretű főételt kapok.
Az újabb csapattal, illetve a csillag után ez szóba se jön, így a Tanti kiesett a napi étkezés célpontjai közül - 6-8 fogásos menüre kb. minden második évben vágyakozom egyszer.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2016.02.01. 18:24:37

@rambo13: olvastam reggel. Az egyik cikkben írták, hogy rögtön a borkonyhás pop-up-pal kezd majd, amin ott leszünk. Remélem, tudunk majd a csapattal néhány szót váltani.