A Platán étterem a környéken a színvonalával mindig kiemelkedett a többi vendéglőtől. Ennek ellenére jellemző volt rá az, hogy tradicionális fogásokat kínált tányérról lelógó adagokkal. Vidéken a sok fogásos fine diningot mindig nehezebb eladni; időnként még Budapesten is. Azzal, hogy az étterem tulajdonosai michelin csillagos szakácsot alkalmaznak konyhafőnökként, egyértelműen letették a voksukat a még minőségibb vendéglátás mellett. Sok helyen olvastam olyan kérdéseket, hogy ez vajon meddig fog tartani? Hogy az emberek vidéken mit fognak szólni az úri stílushoz? Vagy, hogy lesz-e egyáltalán fizetőképes kereslet? Ezek jogos kérdések, de ahogy Encsen meg tud élni az Anyukám Mondta és Balatonszemesen a Kistücsök, ugyanúgy a Platán is megélhet Tatán, hiszen nincs még egy (hasonló sem) ilyen színvonalú étterem a régióban.
Mivel mi a szomszéd faluban lakunk, összeszedtük a családot és átmentünk egy vasárnapi ebédre.
Az étterem a Tatai-tó mellett, a vár lábánál található gyakorlatilag a város szívében.
Az épület előtt lévő 232 éves platánfa 2015-ben második lett az Európa Fája című versenyen.
Fotó: internetről.
A hideg ellenére sokan sétáltak a tóparton és az étteremben is szinte telt ház volt. Sokan jöttek csak sütizni vagy kávézni, főleg melegedni egy kicsit. A hangulat és a stílus otthonos volt, az étlap egyszerű, mindannyian könnyen tudtunk választani.
Az előételek voltak: gulyásleves csészében és tálban. Utóbbihoz járt kenyér és csípős darált paprika is. Tyúkhúslves csészében, céklaconsommé és sült csontvelő. A legfinomabb gulyásleves volt, amit valaha étteremben ettem, a nagymama odáig volt a tyúkhúslevesért, anya pedig nem győzte dicsérni a céklaconsommét.
A főételek voltak: csirkemell répával, céklával és kelkáposztával; rántott magnalicakaraj pirított burgonyával; kacsacomb káposztás gnocchival és vaddisznó bolognai. Egyszerűnek hangzó ételek, de mindegyikben volt egy kis csavar. A csirkénél a tálalás; a rántott hús nem az a vékony, tenyérnyi amihez hozzá vagyunk szokva; a vaddisznó bolognainál házi tésztával dolgoztak, a hús nem darálva volt, hanem szálakra szedve tálalták a tészta közé és meglepetésnek egy langyos tojássárgája volt középen, ami szétfolyva még krémesebbé tette az ételt. Azt mondanám, hogy a legegyszerűbb fogás ezekből a kacsacomb volt, de ízben az sem okozott csalódást, sőt.
Az étterem félig cukrászdaként is üzemel, nincs desszert lap, a választható sütemények a bárban lévő pultban voltak. Azokat onnan kellett kiválasztani, felírták, majd kihozták az asztalhoz.
Nem haltunk bele, hogy a pultnál kellett választani, de lássuk be, jobban illene az étterem stílusához egy nyomtatott desszertlap.
A sütemények voltak: hagyományos gesztenyepüré, Platán krémes, Eszterházy torta, csokoládés bomba, epres túrótorta.
Nagyon jól éreztük magunkat, én külön értékeltem, hogy a helyi igényeket tiszteletben tartva megtartották a hagyományos ételeket, de ezek mellett a különlegességek is helyet kaptak. Pár éve, amikor szintén itt ebédeltünk családilag, csapnivaló volt a szerviz. Ennek mostanra semmi nyoma, diszkrét és professzionális volt az összes felszolgáló.
Sok sikert kívánok az egész csapatnak 2016-ra! Mi pedig valószínűleg el fogunk menni megint, ha otthon leszünk, mert ha ilyen közel a családi fészekhez ilyen jót lehet enni, azt muszáj kihasználni.
Platán Étterem
Kastély tér 6
Tata
2890
Látogatás: 2016. január 3.
Fizettünk: 31 720 Ft - borravalóval / 5 fő (Nincs szervizdíj a számlához hozzászámolva, kártyával lehet fizetni, de borravalót csak készpénzben tudnak elfogadni.)