HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2015.07.23. 23:50 jEnci

Matsalen – Mathias Dahlren két csillagos étterme

Címkék: stockholm mathias dahlgren matsalen green rabbit

Az étterem hátteréről szakács szemmel korábban már részletesen írtam. (Első és második rész.) Ott dolgozni nap mint nap és vendégként ott tölteni egy estét teljesen más. Utóbbi mindig megmutatja a helynek azt az arculatát, amit mindenki más is lát, amiért a személyzet dolgozik és amiért a vendég boldogan ott hagy egy kisebb vagyont.
Zsolti is kíváncsi volt arra, hogy mégis hol dolgozom, én is kíváncsi voltam a másik oldalra, úgyhogy próbáltam asztalt foglalni, egy héttel korábban, arra az egyetlen estére amikor el tudtunk volna menni. Nagy reményeim a viszonylag késői foglalás miatt nem voltak, de szerencsére volt még szabad asztal.

Az étterem a Grand Hotel-ben van, de a szállodától teljesen külön bejárattal.

20150626-img_1435.jpg

A hotel környéke is nagyon szép, mi 15 perccel korábban odamentünk, hogy egy kicsit sétáljunk a parton.

20150626-img_1431.jpg

Ez szemben a királyi palota.

20150626-img_1434.jpg

A recepció közös a Matbaren-nel. Utóbbinál balra kellett menni, a Matselen-hez pedig jobbra, a váróterembe. Pezsgővel a kézben lehetett nézelődni.

20150626-img_1436.jpg

20150626-img_1437.jpg

20150626-img_1438.jpg

Néhány perc várakozás után a főszakács is megérkezett. Udvariasan bemutatkozott és egy rövid csevegés után bevitt minket a konyhára. Az út a mosogató mellett vezetett, majd egy rövid folyosón át a hideg konyha szélére, onnan pedig át a melegre a pulthoz ahonnan már látszódott az étterem. A konyha természetesen patyolattiszta volt és mindenki széles mosollyal köszöntött minket. A pultnál három üdvözlő falatkát kaptunk, amit ők stílusosan ’finger food’-nak hívtak. Kézzel ettük meg mindegyiket, ezért az elnevezés.
Az első csalános krokett volt tejföllel. Ennek semmilyen íze nem volt számomra, de ha lett volna bármi, az is elveszett volna a miniatűr méret miatt. Fél falatnak sem lehetett mondani.

20150626-img_1440.jpg

20150626-img_1439.jpg

A második Szt. Jakab kagyló volt grillezett borsóval és ikrával.

20150626-img_1441.jpg

A harmadik kemencében sült pizza volt, szárított sonkával és frissen reszelt szarvasgombával. Az itteni finger food-ok legjobbja.

20150626-img_1443.jpg

Utána asztalhoz ültettek minket, ahol étlap helyett egy tablet várt minket.

20150626-img_1450.jpg

20150626-img_1451.jpg

Itt is csak degusztációs menüt lehetett enni, viszont a főétel választható volt hús vagy hal között. Nekünk azt mondták, hogy meg fogjuk kapni mind a kettőt. A bor- és italsort is a tableten tudtuk megnézni.

20150626-img_1448.jpg

20150626-img_1453.jpg

20150626-img_1454.jpg

Az amuse bouche sem volt feltüntetve a menüben. Mathias Dahlgren klasszikus fogása: sütőtök püré, mandulás morzsa, égetett vaj, pirított pisztácia, tejhab és reszelt szarvasgomba. Úgy kellett enni, hogy a kanál lemenjen teljesen az aljára, így az összes réteg egyszerre volt a szánkban, mégis külön. Kiegyensúlyozott ízbomba volt.

20150626-img_1455.jpg

20150626-img_1456.jpg

Kenyeret, mint külön fogást szolgáltak fel. Kezdték egy füstölt mini muffinnal, aminek a tetejét tisztított vajjal kenték meg, majd tengeri sót és édeskömény pollent szórtak rá. Ez Mathias első ízekkel kapcsolatos emlékeit szimbolizálta.

20150626-img_1458.jpg

20150626-img_1459.jpg

Utána megkaptunk minden mást: magos, teljes kiörlésű lisztből készült kenyeret, füstölt vajat és füstölt tőkehal ikrát. Utóbbit egészben is megmutatták, hogy tudjuk, mit eszünk.

20150626-img_1460.jpg

20150626-img_1463.jpg

20150626-img_1464.jpg

20150626-img_1465.jpg

A menühöz a hozzájáró bor sort választottuk. Ezekre egyesével már nem emlékszem, sommelier sem vagyok, úgyhogy inkább lefényképeztük a címkéket.
A hivatalos fogásoknak az “étlapon” hosszú címeik voltak, amik alatt apró betűkkel meg volt magyarázva, hogy milyen főbb alkotóelemekből áll. Az első fogásnak ‘A tengerből, a tavaink és a folyóink’ címet adták. Háromféle halat kaptunk, háromféleképpen elkészítve tengeri algákkal, hozzá pedig torma és ikra krémet kínáltak (ebbe lehetett belemártogatni a falatokat). Ezt egy jégtömbön tálalták. A menü legizgalmasabb fogása volt, minden falat máshogy robbant a szánkban.

20150626-img_1466.jpg

20150626-img_1468.jpg

20150626-img_1469.jpg

A következő fogás a ‘Gasztronómia DNS-ünk’ nevet viselte. Halas fogás volt, annak nem tudom a magyar nevét (angolul: arctic char), amit fokhagymával és egyéb hagymákkal tálaltak. Különlegessége az volt, hogy ezt a fajta halat nehezen lehet beszerezni, a különböző hagymákat mind különböző módon készítették el és a fogáshoz olyan bort adtak, aminek szezámmagra emlékeztető íze volt.

20150626-img_1470_1.jpg

20150626-img_1471.jpg

20150626-img_1473.jpg

Ezt követte ‘Az étel a földünkből’, ami óriás királyrák volt csalánnal és vajszósszal. A menü leggyengébb pontja, ez az északon annyira divatos norvég óriás királyrák nekem amúgy sem jön be, a csalánt pedig nem sikerült élvezhetőre elkészíteniük.

20150626-img_1476.jpg

20150626-img_1474.jpg

20150626-img_1475.jpg

Negyedik fogásként a főétel következett, számunkra abból is a halas, ami a ‘A halásztól’ címet viselte. Ez sült Szt. Jakab kagyló volt karfiollal, chili szósszal, zöldcitrommal és fokhagymával. A tányér és a tálalás is nagyon tetszett; utóbbira én azt mondanám, hogy klasszikus, mert bármelyik francia fine dining étteremben megállná a helyét. Az ízeket remekül kiegészítette a hozzá kínált enyhén kesernyés narancsbor.

20150626-img_1476.jpg

20150626-img_1478.jpg

20150626-img_1479.jpg

20150626-img_1480.jpg

Ez után megkaptuk a húsos főételt: ‘A földművestől’, ami grillezett borjúszív volt, pitával, sárgaborsóval, joghurttal és savanyított zöldségekkel. A személyzet ezt egymást közt csak kebabnak hívta.

20150626-img_1481.jpg

20150626-img_1484.jpg

20150626-img_1485.jpg

20150626-img_1486.jpg

Végül is az volt.

20150626-img_1487.jpg

Néhány perccel az után, hogy elvitték a tányérokat kaptunk egy kis csészét benne egy tablettával. Furcsán néztünk, mert nem rendeltünk teát, de ha rendeltünk volna is, nem a menüsor közepén. A zavarunkat a felszolgáló is láthatta, mert gyorsan közölte, hogy ez kéztörő lesz, ha vízzel felönti.

20150626-img_1488.jpg

20150626-img_1492.jpg

Az elődesszert tejföl fagyi volt, citrom verbénával, édeskömény olajjal és édesköménymagos morzsával. Igazi frissítő.

20150626-img_1493.jpg

A desszert rebarbara volt különböző formákban elkészítve, joghurt habbal és vaníliával. Inkább frissítő, mint édes és számomra jobban hasonlított egy nagyobb elődesszertre. Ennek nem volt fantázia neve, a bort pedig elfelejtettük lefényképezni.

20150626-img_1497.jpg

A petit fours-ot Svédországban gyakran ‘Fika’-nak hívják. Ez kávét és sütit jelent és egy olyan hagyomány, ami kezd feledésbe merülni. Ezt szeretné MD életben tartani. Csokis, égetett vajas süteményt kaptunk enyhén felvert tejszínhabbal. Az élmény kedvéért kértünk hozzá kávét is.

20150626-img_1500.jpg

Az étteremre azt mondanám, hogy rendkívül formális. Zsoltival nem vagyunk feszülősek, de ezt a helyet valami nagyon-nagyon különleges alkalom megünneplésére ajánlanám.

A vacsora végén mindenki beszélgetett velünk egy kicsit és persze el is búcsúztak. A számlához minden vendégnek csomagoltak abból a kenyérből, amit korábban felszolgáltak. MD saját pékségében, a Green Rabbit-ban (Zöld Nyúl) süti őket minden nap frissen a péknő. Róla azt mondták, hogy ő és a péksége a legjobb a városban.

20150626-img_1483.jpg

20150626-img_1503.jpg

A környék nem csak napfényben, de este is szép. Júliusban gyakorlatilag egész éjjel kékóra van.

20150626-img_1506.jpg

20150626-img_1509.jpg

Mathias Dahlgren
Grand Hotel Stockholm
Södra Blasieholmshammen 6
P.O. BOX 16424
SE-103 27 Stockholm

Látogatás: 2015. június 26.
Fizettünk: 5800 koronát / 2 fő + borravaló

Green Rabbit
Ragbrödsbageriet Tegnérgatan
17 111 40
Stockholm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr567650800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása