HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2015.05.28. 16:46 jEnci

Gourmet Fesztivál 2015 - vasárnap

Címkék: budapest gourmet fesztivál

A csütörtöki Gourmet bemelegítés után úgy döntöttünk, hogy vasárnap megyünk ki megint. Addigra ígértek szép időt és aznap voltak olyan programok a színpadon amik engem érdekeltek.

A kóstolást ezúttal a Bock Bisztró kenyérben sült paprikás csirkéjével kezdtük. A tetején egy fél rák és borsócsíra van.

img_1201.jpg

Folytattuk egy Ráckóczi túróssal a Babeltől. Szerintem az a morzsa nem kellett volna rá. Helyette a sütemény rendes tésztáját is elbírta volna. Itt jöttem rá, hogy itthon még mindig tart a 'morzsaforradalom'.

img_1204.jpg

A Larus Étteremtől megkóstoltuk a BBQ sült marha szendvicset és a kínai pálcikás paprikás csirkét. Szerintem mindkét étel átlag feletti volt és nálam ez a paprikás csirke nyerte meg az első helyet a fesztivál során.

img_1206.jpg

img_1209.jpg

Ettünk egy bodzás zsendicenyalókát is a Chianti Étteremtől (Veszprém). Morzsa mindenekfelett.

img_1211.jpg

Az Arany Kaviár Étterembe régóta szeretnék elmenni, úgy néz ki, hogy idénre is csak ez a két apróság jutott, amit itt kóstoltunk meg. Az egyik a feketekaviár-kóstoló volt pezsgővel, a másik pedig paprikás csirkés pelmenyi. Előbbit pezsgővel kértük, ár-érték arányban ez volt a Gourmet legdrágább fogása. Egyáltalán nem volt rossz, de annyit nem ért meg, amennyit elkértek érte (kb. 2200 Ft-ot).

img_1250.jpg

img_1251.jpg

Kóstoltunk erdélyi csórékolbászt (mics) a Grill 'n' Chill-től. Ők amúgy nagyon finom meggysört is árultak.

img_1252.jpg

Zsolti kíváncsi volt a Dolcissima olasz édességeire is, úgyhogy ettünk egy pisztáciás cannolit. Én az utóbbi időben fenntartással kezelek mindent, amire rárakják az olasz jelzőt, mert attól, hogy olasz nem lesz jó minőségű vagy különleges a termék. De ez egyébként nagyon finom volt.

img_1255.jpg

Ettünk egy kenyérlángost is Tukacs Roland Pékmestertől. Szoktam olvasni a fesztiválokon megjelenő kenyérlángosok körülötti netes vitákat, ezért akartam megkóstolni. Nem szoktam gyakran enni, ez kívül ropogós volt, belül puha, érződött rajta a tejföl és a pirított húsos szalonna íze is, nem tűnt tömegterméknek, én meg voltam elégedve vele.

img_1256.jpg

A nagyszínpadon lévő műsorok közül engem Wolf András és Fekete Antonio bemutatója érdekelt (Salon Étterem). Egy ételt tálaltak ki háromféleképpen három különböző tányérra, majd készítettek kóstolókat is a közönségnek. Ez enyhén füstölt pisztráng volt zöld alma pürével, retekkel és szezonális mini salátalevelekkel.

img_1215.jpg

img_1218.jpg

img_1221.jpg

img_1227.jpg

img_1237.jpg

Utánuk a magyar Bocuse d'Or csapat tartott egy rövid beszámolót arról, hogy milyen volt a versenyre való felkészülés, és hogy egyenként jelenleg merre dolgoznak. Pohner Ádám, aki a commis volt a csapatban, az Olimpia étteremben dolgozik; Vomberg Frigyes, aki a coach szerepét töltötte be, tanít; Molnár Gábor pedig, aki a szakács volt, most is Münchenben dolgozik. Hárman készítettek egy szezonális fogást langyos lazaccal, eperrel, csalán levéllel és fenyőrüggyel, amiből kóstolókat küldtek ki a közönségnek, ahogy korábban a Salon séfjei is, de akkora volt a tolongás a felszolgáló lányok körül, hogy ezt nem tudtuk megkóstolni.

img_1241.jpg

img_1246.jpg

A színpad záró műsora a Bíró-Segal párbaj volt. A téma a répa volt, ebből kellett egy-egy fogást elkészíteniük. Segal Viktor két fogással készült: egy répalevessel szárított passiógyümölccsel és egy répás piskótával kacsamellel. Bíró Lajos egy fogást hozott csak: répa és csicseriborsó fasírtot, amit burgerként tálalt. Viktor fogásai a fine dining vonalat képviselték míg Lajosé a bisztrókonyháét. A verseny természetesen döntetlen lett. Az ételek elkészítése folyamán Lajosnak inkább a szája járt, mint a keze, folyamatosan osztotta Viktort, míg neki főleg a keze járt, a szájával pedig próbálta menteni a menthetőt. A szócsatájukon a közönség sírt a röhögéstől.

img_1258.jpg

img_1270.jpg

img_1261.jpg

img_1281.jpg

Az ételek mellett az ital kínálatot is alaposan szemügyre vettük. Először kóstoltuk a Terra Hungarica által forgalmazott bio borokat. Én nem tudtam, hogy már itthon és Magyarország környékén is vannak olyan borászok akik így készítenek borokat. A most Londonban olyan divatos 'narancsbor' is van a kínálatukban. (Néhány napig héjon hagyják a fehér mustot.) Ezt szerettük volna megkóstolni is, a fiatal lány, aki egyébként nagyon lelkesen beszélt a borokról meg a bio termelésről, udvariasan felhívta a figyelmünket, hogy ennek 1200 Ft / 0,5 dl a ára. Kifizettük volna, de a főnök mondta neki, hogy fél dl miatt nem nyithatja ki az egész palackot, mert vasárnap este lévén nem tudják eladni a többit. Ezt megértjük. Megkérdeztem, hogy mennyibe kerülne az egész üveg, mire a fickó lenézően és bunkón rávágta, hogy NYOLCEZER! Nem vettük volna meg amúgy sem, mert inkább bemegyek majd a boltjukba és megveszem ott, de ez a lenéző és bunkó elutasítás kiverte nálam a biztosítékot.

Visszamentünk a Malackrumpli standjához is. Szuper volt a szendvicsük, de a házi joghurtjuk még jobb. Életemben nem ettem még olyan finom, krémes joghurt ízű joghurtot. :)

 

Személyes véleményem a Gorumet-ról:

 

  • teljesen európai fesztivál, méltó párja a Taste of London-nak, bármelyik külföldi ismerősömnek ajánlanám, mert tényleg megéri elmenni;
  • a termelők, kiállítók megközelíthetőek, bármikor szívesen beszélgettek velünk arról, hogy mit csinálnak, miért, hogyan, mi a filozófiájuk stb;
  • ezen a szinten a magyar gasztronómia végtelenül belterjes. Ugyanez az érzésem volt Lyon-ban és Stockholmban is a Bocuse d'Or kapcsán. Nem lehetetlen bekerülni, mert a Gourmet-n is voltak olyan termelők, akik nincsenek benne ebben a körben;
  • olcsóbb, mint bármelyik másik nemzetközi fesztivál, viszont a magyar átlagfizetéshez képest megfizethetetlen. Sok turistát nem láttam, pedig ha valamit, akkor ezt a fesztivált kellene nemzetközi marketingben tolni. De nem reklámozzák, mert belterjes, aztán csodálkoznak, hogy még ilyen árak mellett is minden kiállító veszteséggel távozik. Értem én, hogy a 'pofavizit' miatt egyes éttermeknek muszáj ott lenni és kiállítani, hogy ez nekik reklám, de ha minden kiállító ilyen feltételekkel van ott és veszteséggel távozik, akkor bizony ebben az üzletágban komoly (alapvető) gazdasági problémák vannak.

 

Látogatás: 2015. május 24.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr297498418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.29. 00:49:01

Látom, rájöttél, hogy a morzsa az új hab.
Isten hozott a magyar fájin dájningban...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.05.29. 10:34:09

"erdélyi csórékolbászt (mics)" :-) Ez jó, mármint az elnevezés. Eredetileg mititei (picurkák) a román neve. Mustárral eszik, szokatlan látvány az a fehér folyós valami :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2015.05.29. 11:49:03

@Hepci: emlékszem, korábbi írásaidban többször beszéltél a morzsa ellen, de azt hittem, hogy ezen már túl vagyunk...

@Hobbiszakács: az egész stand 'erdélyinek' elég szokatlan volt.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2015.05.29. 12:12:40

Kedvet kaptam, és megéheztem - a pisztrángnál pedig egyenesen rágni kezdtem ... a semmit! :-)
Csak bár ne úgy végződött volna! Ez az a fajta mentalitás, ami a korábbi pozitív élmények ellenére is azt eredményezné, hogy keserű szájízzel távozzak...

lordjim 2015.08.28. 23:34:38

szeretem a sztrapacskát. micsinyájjak...
süti beállítások módosítása