HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2015.01.02. 08:00 jEnci

Luxus desszert szalon és a világ legjobb koktélbárja

Címkék: szülinap london cukrászda koktél könyvajánló sütemény zsolti william curley artesian

Zsolti szülinapja december közepén, pont a karácsony előtti őrült rohanáskor van. Már rutinosan minden évben még október végén kérek erre legalább 2 szabadnapot, hogy az ünneplés garantált legyen. Tavaly csoki étteremben voltunk, idénre viszont azt találtam ki, hogy mivel tortát úgysem lett volna időm készíteni neki, elviszem a város legjobb cukrászához egy délutáni sütizésre, majd utána pedig koktélozni. Utóbbi mellett azért döntöttem, mert Londonban szombat kora este iszogatni egy menő helyen nagyon hangulatos és az éjszakához képest nyugodt.

William Curley: karrierje során olyan híres séfekkel dolgozott együtt, mint Pierre Koffmann, Raymond Blanc és Marco Pierre White. Nagyon fiatalon, 27 évesen a Savoy főcukrásza lett, majd 2007-ben (és utána még 3 évig) megkapta Britannia legjobb csokoládészakértője díját. Az első cukrászdáját 2004-ben nyitotta feleségével, Suzue-val, aki szintén cukrász. A desszertjeikhez a kiváló Amedei csokit használják. A szalonjaik a mai napig különlegesek, amolyan luxus cukrászdák. A ‘Couture Chocolate Cookery Book’ című könyvük cukrászoknak kötelező, de mindenki másnak is ajánlom, akit érdekelnek a komolyabb éttermi desszertek.

Én Zsoltit a Belgravia szalonba vittem, mert abban minden hétvégén kínálnak egy 6 fogásos desszert kóstoló menüt. A koncepció egyedi és biztos voltam benne, hogy ez Zsoltinak is nagyon tetszene. Asztalt foglalni nem lehetett, de szerencsére érkezés után azonnal lett asztalunk.

small_img_0666.jpg

Kezdésnek kértünk egy-egy forró csokit és mivel ünnepeltünk, természetesen pezsgőt is.

small_img_0661.jpg

Az első fogásunk kökény gin-es granita volt feketeribizli lekvárral. Frissítő kezdés.
Mindegyik tányért az a cukrász hozta ki, aki készítette őket, majd gondosan elmagyarázta azt, hogy mit eszünk majd.

small_img_0663.jpg

A második desszert posírozott körte volt, pirított mandulával, tejcsoki szósszal és vanília fagyival. A körtének alig volt íze, a fagyi pedig a legrosszabb volt, amit valaha étteremben ettem, de szerencsére az eszméletlen csokiszósz megmentette a tányért.

small_img_0664.jpg

A harmadik fogás vajban pirított bagett volt karamellizált almával és fahéj fagyival. Az íz párosítás mindent elsöprő, de a fagyi állaga ismét rettenetes volt.

small_img_0667.jpg

A negyedik fogásunk citromos parfait volt ropogós keksszel és meggy lekvárral. Visszafogott, de nagyon finom desszert, a meggy lekvár pedig azonnal a kedvencünk lett.

small_img_0669.jpg

Az ötödik fogás sós karamelles csokihab volt vérnarancs szorbéval és narancs szósszal. Igazi ízbomba, tömény csoki volt meglepetés karamellel a közepén, amit a kétféle savanykás narancs tökéletesen kiegészített.

small_img_0673.jpg

Az utolsó fogásunk a petit fours-ok voltak, amikhez kértünk egy kávét, majd elcsipegettük őket.

small_img_0674.jpg

Kellemesen eltelt a délutánunk, tetszett a koncepciójuk, de nem értettem, hogy a fagyikat ilyen színvonalon hogyan és leginkább miért tudják ennyire elrontani.

Koktélozni az Artesian-t választottam, ami idén már harmadik éve kapta meg a világ legjobb koktélbárja címét. Szombat kora este lévén nagy volt a pörgés, szabad asztal egyáltalán nem volt, ennek ellenére felajánlották, hogy a bár pultnál maradhatunk amíg felszabadul egy.

small_img_0678.jpg

A hely sokkal kisebb volt, mint amire mi számítottunk, és a viszonylag kicsi bárban 3 mixer keverte az italokat miközben a pultnál várakozó vendégeket is szórakoztatták. Az egész olyan volt, mint a filmekben.
Én a “hétvégi szerető” nevű koktélt választottam, mert megakadt a szemem a karakteres összetevőkön, főleg az Aquavit-en (Caña Brava – Aquavit – Citrus – Red Bell Pepper – Cedarwood). Igazán kíváncsi lettem rá, hogy ebből mit tudnak kihozni. Az ital rózsaszínes volt, majd egy hatalmas gömb jégre töltötték rá. Amikor a srác letette elém a pultra, elővett egy párna alakú lufit, majd mondta, hogy most akkor képzeljem el, hogy a hétvégén a szeretőmmel romantikázom valahol elbújva kettesben, majd kidurrantotta a párnát és az édes illatot rám fújta, hogy minden sokkal romantikusabbnak tűnjön. Utána kivett a párnából egy üvegcsét, ami parfümnek nézett ki, de igazából némi rum volt benne csak hogy fokozzuk az élményeket. Ez a műsor már amúgy is elérte nálam a ‘WOW faktort’ a koktélt megkóstolva ez pedig csak fokozódott, mert nem volt édes, valahol mélyen érződött benne az Aquavit markánssága, de az egész inkább kiegyensúlyozottan fűszeres volt; az a fajta, ami olyan gyorsan lecsúszik, hogy észre sem vesszük, majd ugyanolyan gyorsan a fejünkbe is száll.

small_img_0679.jpg

Zsolti a ‘varázslót’ választotta, ami ízben sokkal férfiasabb volt, de szintén remek, neki műsor nem járt hozzá, viszont a pohár mellé tűzött sós keményre főzött fácán tojás igen (Becherovka – Cherry – Smoke – Jasmine).

small_img_0680.jpg

Alig szippantottunk egyet az italokból, amikor diszkréten odajött hozzánk egy fickó és mondta, hogy kész az asztalunk, leülhetünk, az italokat pedig majd ő hozza utánunk.
Mondtam, mint a filmekben.
Én részemről egész este el tudtam volna koktélozgatni és álmodozni ott, de a második kör után fizettünk és mentünk. Mondtam Zsoltinak, hogy ide az én szülinapomon is visszajöhetnénk…

William Curley
198 Ebury Street
Belgravia
London
SW1W 8UN

Artesian
1C Portland PLace
London
W1B 1JA

Látogatás: 2014. december 13.
Fizettünk: William Curley-nél £ 70 / 2 fő. Artesian-ban £ 76,5 / 4 koktél.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr227029797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

2015.01.03. 14:46:15

Luxusdesszert-szalon, vagy luxus desszertszalon, attól függően, hogy melyik szónak a jelzője a luxus. De így, mindhárom szót különírva nagyon rosszul néz ki.

Egyébként is borzasztó a helyesírásod, gyakorlatilag minden egybeírandó szó külön van írva, a vesszőkkel pedig nem is foglalkozol már.

De az érzés átjön: "csipegetsz" valami luxust és kiposztolod a proli magyaroknak.

plussbirka 2015.01.03. 17:26:39

A fenti hozzászóló pedig nyilvánvalóan irigykedik. Boldogat Zsoltinak! Engem például a kacsamell sütésével és a hot-dog kiflivel már meggyőztél és egyébként is nagyon élvezem az írásaidat. Borzasztó helyesírásról pedig szó nincs.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2015.01.03. 17:43:25

@retrovírus: áprilisban már felhívtad rá a figyelmemet. Mondtam, hogy ne ezt a blogot olvasd. Minek jöttél vissza?

@plussbirka: köszi! ;)

2015.01.03. 18:55:32

@jEnci: igazad van, utólag eszembe jutott nekem is, hogy egyszer már kiakadtam ezen a blogon, de akkor már késő volt. Egyébként azért, mert címlapos volt, másképp nyilván sose kerültem volna ide. De most már emlékezni fogok, hogy ezt a borzalmas blogot ignorálni kell, ha véletlen címlapra kerül megint. Sorry.

Ma chi è questo Joker? 2015.01.04. 15:17:51

Én nagyon szeretem ezt a blogot, de a helyesírási hibák néha tényleg kicsit zavarók :)

sellőlány 2015.01.09. 23:32:04

Köszi Enci ezt a két fantasztikus tippet!