Mind a kiállítás, mind a verseny igen távolinak tűnik még, de elnézve az esemény hivatalos hírleveleit látszik, hogy a háttérben bizony szorgos munka folyik. Mivel egyetlen egy aktuális cikket sem találtam magyarul a témában, gondoltam összefoglalom a levelek tartalmát, hogy ti is tudjátok, mi történik.
Sirha
A 2 évente rendezett gasztronómiai kiállás január 24-28-a között lesz lebonyolítva és ezúttal nagyobb és modernebb lesz, mint valaha. Több, mint 3000 kiállítóra, 22 regionális és 32 nemzetközi standra számítanak. A vendéglátás apraja-nagyja ott lesz minden szektorból, vagy mint kiállító, és/vagy mint vásárló. Már 2013-ban sem volt könnyű eligazodoni a standok között, úgy tűnik, ez jövőre sem lesz máshogy. A szervezők ezúttal erre is gondoltak, mert decembertől elérhető lesz egy alkalmazás okostelefonokra.
A Sirha keretein belül rendezik meg a három legrangosabb szakmai versenyt, ami a Bocuse d’Or (szakácsverseny), a Coupe du monde de la Patisserie (cukrászverseny) és az International Catering Cup (más jellegű szakács-, cukrászverseny).
Az International Catering Cup döntője január 24-én lesz, ezen nincs magyar induló. A verseny két részből áll, reggel a konyhában az előkészítésből, főzésből, majd a helyszínen a tálalásból ‘az utolsó simításokkal’. Itt a csapatoknak egy komplett büfét kell készíteniük, desszertekkel is, meghatározott idő alatt úgy, hogy a zsűri a látványt, ötletességet és az ízeket is figyelembe veszi a pontozásnál.
A Coupe du monde de la Patisserie döntője január 25-26-án lesz, magyar csapat ezen sem indul. Ez a világ legrangosabb cukrászversenye, egy csapat 3 főből áll, akiből egy cukrász, egy csokoládé specialista és egy fagylalt készítő. 22 ország versenyzik majd a két nap alatt. A 2013-as döntőt Franciaország nyerte meg, így szabály szerint jövőre ők nem indulhatnak. A csapatoknak nem lesz egyszerű dolguk, készíteni fognak: 3 csokis desszertet, 3 fagyos gyümölcs desszertet, 12 desszertet tányéron tálalnak majd, továbbá egy-egy művészi kreációt kell alkotniuk cukorból és csokiból plusz egy jégszobrot.
Utóbbi hármat ki szokták állítani a nagyérdeműnek, úgyhogy ha valaki ott lesz a kiállításon, mindenképpen keresse meg őket, mert még az utolsó helyezett is brutálisan jól fog kinézni.
A Bocuse d’Or január 27-28-án lesz, Magyarországot Molnár Gábor (szakács), Pohner Ádám (commis) és Várvizi Péter (coach) képviseli majd.
Beszámoló a stockholmi elődöntőről itt.
A hús fogás ezúttal gyöngytyúk lesz, amit egészben vagy újrakonstruálva egy nagy tálon kell tálalni, ezt mutatják be a zsűrinek, majd az ottani személyzet fogja tányérokra szervírozni a kóstoláshoz. A pontozáskor figyelembe fogják venni az eredetiséget is.
A hal fajtáját november végén fogják kiírni. Ezt tányérokon tálalják és a fogás 50 %-ának zöldségekből kell állnia, amik a verseny előtti nap lesznek beszerezhetőek a ‘Metro piacon’ csak úgy, mint 2 éve. Újabb nehezítés, hogy ezúttal lesz egy titkos hozzávaló, amit valamilyen formában a versenyzők be fognak építeni a fogásba, és ezt is a verseny előtti nap hozzák nyilvánosságra.
2015-ben a rugalmasság mellett mindennél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kreativitásra és az ötletességre. Most is elvárás, hogy a fogásokban megjelenjen valamilyen az országra jellemző felismerhető sajátosság. A kiírás alapján nekem úgy tűnik, hogy bátorítják a versenyzőket a spontaneitásra, és hogy a korábban megszokott kőbe vésett Bocuse d’Or szabályok követése helyett a saját (országuk) egyéniségét is belefőzzék a kajákba.
Mind a kiállítás, mind a versenyek nagyon izgalmasnak ígérkeznek, mi Zsoltival biztosan ott leszünk; repülőjegyek, szállás le van foglalva, majd a verseny utáni napon átmegyünk Pic-hez 3 csillagosat vacsorázni és remélhetőleg ünnepelni a csapat sikerét.
Aki teheti, jöjjön szurkolni!
Frissítés - 2014. október 16.
Idén a zsűri tiszteletbeli elnöke Grant Achatz lesz (Alinea, Next), a zsűri nemzetközi elnöke pedig Thibaut Ruggeri, aki 2013-ban a Bocuse d'Or győztese volt.
Megvan a beosztás is, Gábor a második nap (január 28-án) 9.30-kor kezd főzni majd, 14.30-kor kell tálalnia a halat, 15.05-kor pedig a húst.
Tuesday 27 January 2015
Kitchen N° Country Start Fish Meat
Kitchen 1 - Chile - 8.00 - 13.00 - 13.35
Kitchen 2 - Australia - 8.10 - 13.10 - 13.45
Kitchen 3 - Iceland - 8.20 - 13.20 - 13.55
Kitchen 4 - United Kingdom - 8.30 - 13.30 - 14.05
Kitchen 5 - France - 8.40 - 13.40 - 14.15
Kitchen 6 - Guatemala - 8.50 - 13.50 - 14.25
Kitchen 7 - Argentina - 9.00 - 14.00 - 14.35
Kitchen 8 - Spain - 9.10 - 14.10 - 14.45
Kitchen 9 - United States - 9.20 - 14.20 - 14.55
Kitchen 10 - Estonia 9.30 - 14.30 - 15.05
Kitchen 11 - Switzerland - 9.40 - 14.40 - 15.15
Kitchen 12 - Morocco - 9.50 - 14.50 - 15.25
Wednesday 28 January 2015
Kitchen N° - Country - Start - Fish - Meat
Kitchen 1 - Germany - 8.00 - 13.00 - 13.35
Kitchen 2 - Finland - 8.10 - 13.10 - 13.45
Kitchen 3 - Malaysia - 8.20 - 13.20 - 13.55
Kitchen 4 - Norway - 8.30 - 13.30 - 14.05
Kitchen 5 - Canada - 8.40 - 13.40 - 14.15
Kitchen 6 - Japan - 8.50 - 13.50 - 14.25
Kitchen 7 - Denmark - 9.00 - 14.00 - 14.35
Kitchen 8 - Sweden - 9.10 - 14.10 - 14.45
Kitchen 9 - Singapore - 9.20 - 14.20 - 14.55
Kitchen 10 - Hungary - 9.30 - 14.30 - 15.05
Kitchen 11 - The Netherlands - 9.40 - 14.40 - 15.15
Kitchen 12 - South Korea - 9.50 - 14.50 - 15.25