HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.10.12. 20:31 jEnci

Sirha és Bocuse d’Or 2015 – Lyon (rövid összefoglaló, hogy mi várható majd)

Címkék: lyon molnár gábor bocuse dor sirha

Mind a kiállítás, mind a verseny igen távolinak tűnik még, de elnézve az esemény hivatalos hírleveleit látszik, hogy a háttérben bizony szorgos munka folyik. Mivel egyetlen egy aktuális cikket sem találtam magyarul a témában, gondoltam összefoglalom a levelek tartalmát, hogy ti is tudjátok, mi történik.

Sirha

A 2 évente rendezett gasztronómiai kiállás január 24-28-a között lesz lebonyolítva és ezúttal nagyobb és modernebb lesz, mint valaha. Több, mint 3000 kiállítóra, 22 regionális és 32 nemzetközi standra számítanak. A vendéglátás apraja-nagyja ott lesz minden szektorból, vagy mint kiállító, és/vagy mint vásárló. Már 2013-ban sem volt könnyű eligazodoni a standok között, úgy tűnik, ez jövőre sem lesz máshogy. A szervezők ezúttal erre is gondoltak, mert decembertől elérhető lesz egy alkalmazás okostelefonokra.
A Sirha keretein belül rendezik meg a három legrangosabb szakmai versenyt, ami a Bocuse d’Or (szakácsverseny), a Coupe du monde de la Patisserie (cukrászverseny) és az International Catering Cup (más jellegű szakács-, cukrászverseny).

Az International Catering Cup döntője január 24-én lesz, ezen nincs magyar induló. A verseny két részből áll, reggel a konyhában az előkészítésből, főzésből, majd a helyszínen a tálalásból ‘az utolsó simításokkal’. Itt a csapatoknak egy komplett büfét kell készíteniük, desszertekkel is, meghatározott idő alatt úgy, hogy a zsűri a látványt, ötletességet és az ízeket is figyelembe veszi a pontozásnál.

A Coupe du monde de la Patisserie döntője január 25-26-án lesz, magyar csapat ezen sem indul. Ez a világ legrangosabb cukrászversenye, egy csapat 3 főből áll, akiből egy cukrász, egy csokoládé specialista és egy fagylalt készítő. 22 ország versenyzik majd a két nap alatt. A 2013-as döntőt Franciaország nyerte meg, így szabály szerint jövőre ők nem indulhatnak. A csapatoknak nem lesz egyszerű dolguk, készíteni fognak: 3 csokis desszertet, 3 fagyos gyümölcs desszertet, 12 desszertet tányéron tálalnak majd, továbbá egy-egy művészi kreációt kell alkotniuk cukorból és csokiból plusz egy jégszobrot.
Utóbbi hármat ki szokták állítani a nagyérdeműnek, úgyhogy ha valaki ott lesz a kiállításon, mindenképpen keresse meg őket, mert még az utolsó helyezett is brutálisan jól fog kinézni.

A Bocuse d’Or január 27-28-án lesz, Magyarországot Molnár Gábor (szakács), Pohner Ádám (commis) és Várvizi Péter (coach) képviseli majd.
Beszámoló a stockholmi elődöntőről itt.
A hús fogás ezúttal gyöngytyúk lesz, amit egészben vagy újrakonstruálva egy nagy tálon kell tálalni, ezt mutatják be a zsűrinek, majd az ottani személyzet fogja tányérokra szervírozni a kóstoláshoz. A pontozáskor figyelembe fogják venni az eredetiséget is.
A hal fajtáját november végén fogják kiírni. Ezt tányérokon tálalják és a fogás 50 %-ának zöldségekből kell állnia, amik a verseny előtti nap lesznek beszerezhetőek a ‘Metro piacon’ csak úgy, mint 2 éve. Újabb nehezítés, hogy ezúttal lesz egy titkos hozzávaló, amit valamilyen formában a versenyzők be fognak építeni a fogásba, és ezt is a verseny előtti nap hozzák nyilvánosságra.
2015-ben a rugalmasság mellett mindennél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kreativitásra és az ötletességre. Most is elvárás, hogy a fogásokban megjelenjen valamilyen az országra jellemző felismerhető sajátosság. A kiírás alapján nekem úgy tűnik, hogy bátorítják a versenyzőket a spontaneitásra, és hogy a korábban megszokott kőbe vésett Bocuse d’Or szabályok követése helyett a saját (országuk) egyéniségét is belefőzzék a kajákba.

Mind a kiállítás, mind a versenyek nagyon izgalmasnak ígérkeznek, mi Zsoltival biztosan ott leszünk; repülőjegyek, szállás le van foglalva, majd a verseny utáni napon átmegyünk Pic-hez 3 csillagosat vacsorázni és remélhetőleg ünnepelni a csapat sikerét.

Aki teheti, jöjjön szurkolni!

Frissítés -  2014. október 16.

Idén a zsűri tiszteletbeli elnöke Grant Achatz lesz (Alinea, Next), a zsűri nemzetközi elnöke pedig Thibaut Ruggeri, aki 2013-ban a Bocuse d'Or győztese volt.
Megvan a beosztás is, Gábor a második nap (január 28-án) 9.30-kor kezd főzni majd, 14.30-kor kell tálalnia a halat, 15.05-kor pedig a húst.

Tuesday 27 January 2015

Kitchen N° Country Start Fish Meat
Kitchen 1 - Chile - 8.00 - 13.00 - 13.35
Kitchen 2 - Australia - 8.10 - 13.10 - 13.45
Kitchen 3 - Iceland - 8.20 - 13.20 - 13.55
Kitchen 4 - United Kingdom - 8.30 - 13.30 - 14.05
Kitchen 5 - France - 8.40 - 13.40 - 14.15
Kitchen 6 - Guatemala - 8.50 - 13.50 - 14.25
Kitchen 7 - Argentina - 9.00 - 14.00 - 14.35
Kitchen 8 - Spain - 9.10 - 14.10 - 14.45
Kitchen 9 - United States - 9.20 - 14.20 - 14.55
Kitchen 10 - Estonia 9.30 - 14.30 - 15.05
Kitchen 11 - Switzerland - 9.40 - 14.40 - 15.15
Kitchen 12 - Morocco - 9.50 - 14.50 - 15.25

Wednesday 28 January 2015

Kitchen N° - Country - Start - Fish - Meat
Kitchen 1 - Germany - 8.00 - 13.00 - 13.35
Kitchen 2 - Finland - 8.10 - 13.10 - 13.45
Kitchen 3 - Malaysia - 8.20 - 13.20 - 13.55
Kitchen 4 - Norway - 8.30 - 13.30 - 14.05
Kitchen 5 - Canada - 8.40 - 13.40 - 14.15
Kitchen 6 - Japan - 8.50 - 13.50 - 14.25
Kitchen 7 - Denmark - 9.00 - 14.00 - 14.35
Kitchen 8 - Sweden - 9.10 - 14.10 - 14.45
Kitchen 9 - Singapore - 9.20 - 14.20 - 14.55
Kitchen 10 - Hungary - 9.30 - 14.30 - 15.05
Kitchen 11 - The Netherlands - 9.40 - 14.40 - 15.15
Kitchen 12 - South Korea - 9.50 - 14.50 - 15.25

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr926784997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.10.12. 21:09:08

Pic kiváló választás! És nyitott egy egyszerűbb helyet is, ha esetleg már ebédre is odaértek Valence-ba!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.10.12. 22:45:52

@világevő: Igen, azt pont ma láttam, de ennyire részletekbe menően nem terveztük még meg az utazás kaja részét, kivéve a Pic foglalást persze, azt is csak azért, mert egy csomagot vettünk szállással az étteremhez tartozó hotelben.
Lyonba, a versenyre, jössz te is?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.10.12. 23:16:05

@jEnci: egyértelmű, most már hagyomány nekem :)
És Pic-hez is megyek.
süti beállítások módosítása