HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.09.21. 23:28 jEnci

Észak felé félúton

Címkék: képek liverpool kirándulás fagyi sziksófű sea herbs

Idén nyáron Zsoltival annyira el voltunk havazva munkával és az életünkkel, hogy Londonon kívülre szinte nem is mentünk. Klassz ez a város, de pihenni itt nem lehet, mert akkora a pörgés és a zaj állandóan.
Júniusban egyik barátunk mondta, hogy ha Észak felé még nem voltunk, akkor egy hosszú hétvégére elmehetnénk hozzájuk ősszel. Szeptember elejére sikerült összehoznunk egy olyan hétvégét, amikor mind a négyen ráértünk. Csütörtök este felszálltunk a gyorsvonatra, aztán suhantunk két és fél órát Liverpool-ig. Felhívták a figyelmünket arra, hogy Londonból nézve már ez is északnak számít, de ne felejtsük el, hogy még így is csak félúton vagyunk. Egy másik vonattal átmentünk Wallasey-ba, ahol az állomásról kilépve éreztük a friss levegőt, hogy közel van a tenger és az is feltűnt, hogy a városhoz képest az utcák feltűnően szélesek. A fülledt, túlzsúfolt és zajos Londonhoz képest ez üdítő változatosságot nyújtott.

Azon a héten a barátaink is Londonban voltak, de arra már nem jutott idő, hogy eljöjjenek kajálni hozzánk, így vittünk egy fehér és egy vörösbort ajándékba. A megérkezés örömére a vöröset gyorsan ki is bontottuk. Direkt könnyű borokat választottam, amik jók az ilyen éjszakába nyúló beszélgetésekhez (Domaine Giachino Gamay, Rousette de Savoie). Minél többet iszom bio borokat egyre inkább az a meggyőződésem, hogy igenis van különbség biodinamikus és nem biodinamikus bor között az előbbi javára.

Másnap egyikünk sem volt korai madár, így kb délben indult a nap. Fagyi tesztelést terveztünk, nem messze tőlünk volt egy farm ahol a világon az ötödik legjobb fagyikat készítik. Ennek a kipróbálására nem tudtunk nemet mondani. Útközben körbekocsikáztuk a szigetet és a környéket is, az egész vidék olyan volt, mintha odarajzolták volna. Tátott szájjal bámultunk ki a kocsi ablakon.
Az első állomásunk a 75 éves Nicholls fagyizó volt, a szűk környék legjobbja és szinte az összes helyi lakosnak fűződnek hozzá gyerekkori emlékei.

IMG_5601.jpg

A bolttal szemben mocsaras sík vidék volt, amíg a szem ellátott. G azt mesélte, hogy ez eredetileg a Dee folyó torkolata, valaha itt víz folyt, de az évek alatt feltöltődött otthont adva a madaraknak. A természet közel van, ez pedig akár Springwatch forgatási helyszín is lehetne jövőre.

A másik fagyizó, Snugburys, a “semmi közepén” egy farmon volt, legalább két tucatnyi különböző fagyi kínálattal, muskátlis, virágos vidéki portával. Külön kiemelném, hogy diabetikus fagyit is készítenek, amit én a UK-ban sehol nem láttam korábban.

IMG_2794.jpg

IMG_2795.jpg

Itt már nem tudtam ellenállni és muszáj volt háromféle ízt kérnem. Kézbe véve már komoly súlyt nyomott, de fagyiról volt szó, szóval kegyelmet nem ismerve, lelkiismeret furdalás nélkül betoltam az egészet. A banános karamelltől eldobtam az agyam, de a többiek a szilvás kökény ginesre (damson and sloe gin) esküdtek.

IMG_2800.jpg

Evés közben meg lehetett nézni a szabadon tartott disznókat és kecskéket is, akik nagylelkűen engedték, hogy a népek megvakarják a fejüket.

IMG_5612.jpg

Idén a szántóföld közepén pedig egy Dalek (Dr. Who sorozat) volt felépítve szalmából. A szalma építmény évente változik.

2014-09-05 16.42.28.jpg

Innen a Peckforton kastélyhoz mentünk. Ez azért különleges, mert a 19. században építették, úgyhogy életkorát tekintve nagyon fiatal. Szállodaként üzemel, de van benne két étterem és fürdő is. Megközelíteni a körülötte lévő sűrű erdőn keresztül lehet, így az egésznek megvan az a varázslatos mesebeli hangulata.

IMG_5614.jpg

Este a helyi thai étterembe mentünk vacsorázni. V többször volt Thaiföldön és azt mondta, hogy az angol thai éttermek átlagához képest itt jól főznek. Hittünk neki, tényleg jót vacsiztunk, és még a thai zöldségfaragós trendeket is követték.

IMG_2803.jpg

Szombaton egész napos kirándulást terveztünk Hilbre szigetre. Ez szintén a Dee folyó torkolatában van, de itt a folyó- és tengervíz már keveredik. Gyalog a szigetet csak apálykor lehet megközelíteni, majd visszafelé úgy kell időzíteni, hogy dagály előtt vissza lehessen érni a partra. A barátaink azt javasolták, hogy mezítláb menjünk, mert a homok nem mindenhol száraz. A mezitlábazás mellett szólt az is, hogy a homok valahol puhább, valahol keményebb, valahol iszapos volt, így a néhány órás egészséges talpmasszás is megvolt tök ingyen. Ehhez még pedikűr is járt, mert elszórva voltak bokáig érő pocsolyák amikben pici halak úszkáltak és ha megálltunk türelmesen egy helyben, akkor a lábfej szépségápolása is biztosított volt. Hátunk mögött hagytuk Anglia partját, majd elindultunk. Kabát, sapka, sál csak azért volt rajtam, mert ugyan sütött a nap, az erős tengeri szél nem hazudtolta meg magát a sík terepen.

IMG_0007.jpg

IMG_0040.jpg

A szigetet aztán körbesétáltuk, és mivel én még mindig mezítláb voltam, félig a földet is bámultam, hogy ne lépjek bele semmibe, így fedeztem fel, hogy azok a tengerparti növények, amikért a főszakácsunk vagyonokat fizet Londonban, ott nőttek a földön szabadon, az emberek pedig elsétáltak mellettük. Nyersen is meg lehet enni őket; lédús, roppanós, enyhén sós zöld levélkék, de forró serpenyőben vajon átforgatva tökéletes köret lehet bármelyik halételhez. V-nek fel is csillant a szeme, azt mondta, ha legközelebb jön, hoz ollót és szed otthonra.

Angolul az ilyen partokon vagy sziklákon növő ehető zöld növényeket összefoglalóan “sea herb”-nek (tengeri fűszer) nevezik. Én hirtelen ‘sea beet’-et és ‘sea purslane’-t láttam, de ebbe a gyűjtőnévbe tartozik a ‘sea aster’, ‘sea kale’ (tengeri káposzta) és a ‘samphire’ is. Utóbbi magyarul sziksófű, itt írtam róla, de a többinek nem tudom a megfelelőjét.

A sziget két része között végül visszavettem a cipőmet, kagylóhéjakon és éles apró kavicsokon már annyira nem volt nagy élmény sétálni.

IMG_5638.jpg

Aztán még arra is jutott idő, hogy lazuljunk a napsütésben. Órákig el tudtam volna lenni így.

IMG_0076.jpg

Ahogy mi, úgy a fókák is élvezték a meleg napsugarakat a homokos parton (háttérben a wales-i dombokkal). Sajnos túl messze voltak tőlünk, hogy jobb képet csináljunk róluk.

IMG_5620.jpg

Zsolti kicsit később észrevett egy fókapárt ahogy vadásztak a vízben, de nekik is csak az orruk lógott ki időnként.

IMG_5678.jpg

Visszafelé sétálni legalább olyan klassz volt, mint odafelé. A kocsiba beülve pedig hirtelen nagyon fáradtnak éreztem magam, de ennek inkább a jó tengeri levegő volt az oka. Kora este lévén innen vacsizni mentünk az egyik környékbeli étterembe (The Manor), de erről majd külön fogok írni.

Hazafelé menet ismét megálltunk a tengerparton, de ezúttal naplementét nézni. Oké, elhiszem, hogy ez giccsesen hangzik, de ez az amit egyszerűen nem lehet megunni soha, mert minden alkalommal pazar.

IMG_2809.jpg

Fáradtság ide vagy oda, a szombat esti helyi pubokat ki nem hagytuk volna. Ez vidéken mindig más, mint egy nagyvárosban. Ott van közösség, élet, mindenki ismer mindenkit, ott mennek a pletykák és minden hely eredeti a maga történelmével. Londonban zsúfolt pubok vannak néhány klikkel, akik esténként többször cserélődnek, nagyon részeg turistákkal és díszpicsákkal, ezekben egy közösség van, akik kortól függetlenül összejönnek egy héten egyszer társadalmi életet élni és iszogatni. Üdítő változatosság volt csatlakozni hozzájuk, még ha csak egy estére is.

Mivel másnap csak este ment a vonatunk vissza Londonba, a vasárnapot Liverpool-ban töltöttük. Elsőnek felsétáltunk a bidston-i szélmalomhoz ahonnan gyönyörű kilátás volt egyik oldalról a tengerre, másik oldalról pedig a városra.

IMG_0123.jpg

Utána a Speke Hall-ba mentünk. Egy Tudor korabeli (16. század) házat és a hozzá tartozó kertet néztük meg. Hihetetlen, hogy a viharos történelmi évek alatt az egész ház ilyen formában megmaradt.

IMG_2814_1.jpg

IMG_0156.jpg

A konyha egymagában akkora volt, mint egy mai átlagos lakás és ehhez még külön tejfeldolgozó is tartozott. A képek főleg a konyhából nyíló helyiségekről készültek.

IMG_2816_1.jpg

IMG_0149.jpg

IMG_0150.jpg

IMG_0147.jpg

IMG_0146.jpg

Szerencsére maradt egy óránk a vonatig, így tudtunk még egy kicsit sétálni és bámészkodni a városban.

IMG_0167.jpg

IMG_0178.jpg

IMG_0170.jpg

Szuper hétvége volt, én örültem, hogy kicsit kiszabadultunk Londonból, hogy friss levegőt szívtunk, hogy közel volt a tenger, hogy nem volt minden négyzetcenti túlzsúfolva és annak, hogy úgy éreztem, hogy feltöltődtem. Még egyszer köszönjük V-nek és G-nek a vendéglátást! :)
A fotók nagy részét Zsolti készítette.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr486718159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása