HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.04.28. 08:00 jEnci

Angol délutáni teázás – sznobizmus vagy népi tradíció?

Címkék: szülinap london tea sütemény lekvár szendvics scone lemon curd fortnum and mason tea szalon clotted cream

Amikor gyerek voltam, a délutáni teázást az angol filmekből ismertem. Akkor még azt hittem, hogy ez valami arisztokrata hobbi, mert az emberek már jó dolgukban azt sem tudják, hogy mit csináljanak. És amúgy is milyen dolog tejet rakni a teába?
A kiköltözés első néhány hete eltelt a kötelező körök elintézésével, de utána az volt az első dolgom, hogy kiderítsem, hogy az angol nép tényleg annyi teát iszik-e, mint amennyit a filmekben láttam. A felismerés, hogy igen, ez mind valóság, kultúrsokként hatott rám. Egy átlag szupermarketben nagyobb a tea, mint a kávé választék.
Azt vettem észre, hogy minél több időt töltünk itt, annál több teát iszom és már attól sem idegenkedem, hogy tejet tegyek bele. Az a gondolat pedig, hogy elmenjünk egy szalonba teázni és sütizni miközben körbe ugrálnak és finomságokkal kínálgatnak ezüst tálcáról, kifejezetten tetszett.
Már egy ideje mondogattam Zsoltinak, hogy menjünk el, mert szerintem ez tök jó, végül szülinapomra meglepett egy tea délután és színházjegy párossal.

2014-03-17 18.53.43.jpg

 

Az 1830-as évek végén Anna, bedfordi hercegnő, délutánonként rosszullétre panaszkodott. Akkoriban az volt a szokás, hogy az arisztokrácia egy nap kétszer, reggel és este 8 óra körül, étkezik. A hercegnő problémájára a megoldás egy csésze tea és némi könnyű harapnivaló volt, amit a délután folyamán fogyasztott el egyedül a lakosztályában. Vidéki kastélyában erre később néhány barátnőjét is meghívta. Londonba visszatérve már meghívó kártyákat küldött a barátainak teára és parki sétára. Az esemény kedvelt lett és hamar elterjedt így a magán lakosztályból átkerült a ház társalgójába.
A délutáni teázás egy kisebb étkezést jelentett 4 óra körül, hogy csillapítsa az éhséget addig, amíg a vacsorát felszolgálják. Ez eredetileg egy hölgyek által szervezett magán esemény volt.
Viktória királynő ezt formálissá és nagyobbá tette, amit ezentúl ‘tea fogadásnak’ hívtak. Ezeket 4 és 7 óra között tartották és akár 200 fő is részt vehetett rajtuk a lehetőséggel, hogy ebben az időtartamban akkor érkeznek és mennek, amikor szeretnének.
A dolgozó, szegényebb családoknak nem ugyanezek voltak a szokásaik, mert mind az időbeosztásuk, mind az anyagi lehetőségeik mások voltak. Észak-Angliában és Dél-Skóciában, ahol a férfiak nagy része bányákban vagy gyárakban dolgozott, munka után fáradtan értek haza 6 óra körül. Ők egy bögre teát ittak, amihez kenyeret, sajtot, zöldséget és időnként húst is ettek. Ez számukra egy szükséges étkezés volt, amit az angolok egyszerűen csak ‘high tea’-nek (magas tea) hívtak. A név valószínűleg onnan jött, hogy míg a délutáni teát fotelokban, karos székekben, kanapékon egy társalgóban fogyasztották, addig ezt az étkező asztalnál ülve, úgy mintha vacsoráznának. Persze a felsőbb rétegek is kialakították a maguk ‘high tea’ szokásait. Ez számukra egy olyan étkezés volt 6 óra körül, amit az egyszerűsége miatt maguk is fel tudtak tálalni, ha a szolgálók épp nem voltak otthon. A teához ugyanúgy ettek szendvicseket, sütiket, de hozzá még valamilyen pitét, halat, gyümölcsöt vagy pástétomot is felszolgáltak.
Manapság ezek a tea szertartások megmaradtak nyaralásokra, születésnapokra, egyéb különleges alkalmakra és persze az ide látogató turisták kedvelt programjának, akiknek szükségük van egy kis pihenőre két látványosság között. A nevek jelentése annyiban módosult, hogy a kora délután elfogyasztott teát “low tea”-nek hívják, míg a késő délutánit “high tea”-nak.

 

Azért meg kell hagyni, hogy eszméletlenek ezek a britek, hogy még egy egyszerű uzsonnázást is milyen szertartásszerűen képesek végezni nap mint nap. A fentebb leírtak alapján és annak tudatában, hogy egy angol képes napi 7-8 bögre teát elfogyasztani, ez határozottan tradíciónak tekinthető, amit minden turistának ki kéne próbálnia, aki kicsit is közelebbi ismeretségbe akar kerülni a brit kultúrával.

Zsolti a Fortnum & Mason tea szalonját választotta. Ez olyasmi áruház, mint az 1834-ben alapított Harrods vagy az 1909-ben épült Selfridges, csak ez 1707 óta szolgálja ki a vásárlókat. Az épület 4 emeletes, mindegyiken luxus márkák közül válogathatunk, és az elegáns környezetben lehet vásárolni ételt, italt, alkoholt, édességet, ruhát, parfümöt, de akár a konyhánkat is berendezhetjük innen, ha ahhoz van kedvünk (és persze anyagi keretünk). A királynő jubileumára felújított tea szalon a legfelső emeleten található. A lifttel szemben egy recepciós pult volt, ahol elvették a kabátjainkat, majd oda kísértek az asztalunkhoz.
A falhoz épített párnázott pad olyan kényelmes volt, hogy akár órákat is el lehetett volna üldögélni rajta, és ezt az élményt a díszpárnák csak fokozták.

IMG_2238.jpg

A teríték mellett kaptunk egy menü kártyát is amiről Zsolti a Lapsang Souchong aromás teát válaszotta, én pedig a könnyebb Darjeeling-et. A többi tétel tájékoztató jellegűen fel volt sorolva, de a pincérünk elmondta, hogy mindenből kérhetünk repetát és a menünkhöz hozzá tartozik még az is, hogy a terem közepén álló kocsiról választhatunk torta szeleteket.

IMG_2239.jpg

IMG_2241.jpg

Kaptunk krémsajtos és uborkás szendvicset, koronázási csirkéset, marha húsosat, füstölt lazacosat és sonkás tojásosat. Ezeknek a szendvicseknek a héja le volt vágva, majd stílusosan téglalap alakúra formázták őket. Angolul csak ‘fingers’-ként (ujjak) emlegetik őket.

IMG_2242.jpg

A középső tányéron kétféle ‘scone’, sima és mazsolás, volt. Hozzá kaptunk málna lekvárt, ‘lemon curd’-öt és ‘clotted cream’-et. Ha valaki csak ezt fogyasztja a délutáni teához, akkor azt az angol csak ‘cream tea’-nek (krém tea) hívja.

IMG_2243.jpg

És akkor menjünk sorba, hogy igazából mi micsoda:

  • Scone: sütőporos édes sütemény, amit készíthetnek búza vagy árpa lisztből, de akár zab pehelyből is. A 20. században kezdték el fogyasztani a tea délutánokon is, az állaga tömör, könnyen morzsálódik.
  • Lemon curd: egyfajta citromos krém, amit a legjobban annak a citrom tortának a töltelékéhez tudnék hasonlítani, amit karácsonykor sütöttem, de ez sokkal édesebb és sűrűbb.
  • Clotted cream: tejtermék 55-64 %-os zsírtartalommal. Félúton van a tejszín és a vaj között. Devon és Cornwall a két legnagyobb dél-angliai megye, ahol készítik.

IMG_2246.jpg

Nos, ezek külön-külön is brutálisan finomak, de a hármat együtt elfogyasztva valamiféle földi Paradicsomban érezhetjük magunkat (ha figyelmen kívül hagyjuk a kalória tartalmukat). Devonban a ’cream tea’-t úgy fogyasztják, hogy a scone-t ketté vágják, megkenik clotted cream-mel, majd arra raknak valamilyen lekvárt. Cornwallban is ketté vágják a scone-t, majd ők először lekvárral kenik meg, és csak aztán clotted cream-mel. Itt képesek azon veszekedni, hogy melyik jobb. Én részemről a devoni megoldásra szavazok. Ki hallott már olyat, hogy a lekvár tetejére kenjük a vajat?

A felső tányéron pedig sütikék voltak: egy étcsokis; egy citromos, tejcsokis; rózsavizes; valami macaron szerűség és a fehér kupolás pedig körtés volt.

IMG_2244.jpg

Zsolti úgy gondolta, hogy ő megnézné azt a sütis kocsit is, és kért egy csoki torta szeletet, ami nagyon finom volt, de engem a scone, clotted cream, lemon curd szentháromság kicsinált és max úgy fért volna belém még több cukor és zsír, ha megtömnek.

IMG_2247.jpg

Valahogy azért sikerült feltápászkodni a kényelmes padokról, nekem ez az egész nagyon tetszett, meg is jegyeztem, hogy ha anya legközelebb meglátogat, akkor tuti elcipelem egy ilyen teázásra, mert ez tényleg egy élmény.

2014-03-17 17.53.04.jpg

A színházban pedig a Charlie és a csokigyárat néztük meg. Erről ötletem sem volt, hogy hogyan csinálták meg, mert nem tipikusan színházi környezetben játszódik a történet, de az egyik legjobb darab volt, amit valaha láttam. Úgyhogy, ha erre jártok, ne hagyjátok ki ezt sem!

 

Források:

  • http://www.joepastry.com/2012/the-highs-and-lows-of-tea/
  • http://www.joepastry.com/2012/what-is-english-%E2%80%9Cclotted%E2%80%9D-cream/
  • www.afternoontea.co.uk
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Scone
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Clotted_cream

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr786093492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.04.28. 11:18:12

Ha már ilyen szépen beavattál az angolok teázási szertartásába megkérlek írj egy pár szót arról is hogy mikor kerül a tej a teába és mennyi , vagy olyat is hallottam hogy esetleg egy késhegyni vajat tesznek a teába és itt nem esett szó a híres five o'clock-ról ,kérlek okosíts ki mert ebben a témában még igen tájékozatlan vagyok és hiteles forrásból szeretném az információt!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.04.28. 12:19:28

@Az amatőr hagyományörző: ha bögréből isszák, akkor a filterre ráöntik a forró vizet, kétszer-háromszor megmártogatják benne, aztán kidobják. Épp csak egy kortynyi tejet öntenek bele.
Itt mi a vizet teás kancsóban kaptuk, amiben első osztályú teafű volt. Ehhez kaptunk egy kis ezüst szűrőt is, ami illeszkedett a csészére. A csészékbe mi töltöttük ki a teát a kancsóból a szűrőn keresztül. Ahhoz kaptunk egy külön tartót is. A negyedik képen a jobb oldalon a teás csésze felett látszik is. Utána öntöttünk bele tejet. Tényleg csak egy kortyot egy-egy csészéhez.
A többség még cukrot is rak a teába, de azt én nem szoktam.
Az öt órai tea pedig: erre is igaz a mondás, hogy 'ahány ház, annyi szokás' fél 4-től 7 óráig a délután folyamán akármikor teázhattak, sok háztartásban ez öt órára esett. Vidékenként és háztartásonként a szokások eltérhetnek, amibe bele tartozik az is, hogy pontosan hány órakor fogyasztják el.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.04.28. 12:25:54

@jEnci: Köszönöm a kimerítő választ , igazán nem akarok kukacoskodni de mi a helyzet a teavajjal?

chatte 2014.04.28. 12:27:29

Komolyan orulok ennek a posztnak. Nagy Agatha Christie fan vagyok, es szerintem komoly gasztro elmeny egy-egy konyve. Mar regebben probaltam egy osszefoglalot keresni a teazasrol, mint elmenyrol. Koszonom! Es azt is szeretnem megemliteni, hogy egyre csinosabb vagy a kepeken. Netan ez mar a Square utanu korszak?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.04.28. 12:44:07

@Az amatőr hagyományörző: az angolok nem tesznek vajat a teába, a kínaiak egy része és a tibetiek viszont igen, de ők jak vajat használnak hozzá.

@chatte: örülök, hogy tetszett a cikk és köszönöm! Március 13-án volt az utolsó napom a Square-ben és ez a kép 17-én készült. Szóval nem sokkal utána. :)

A fickó 2014.04.28. 15:55:13

Ááá! Uborkás szendvics, meg persze a többi is jöhet. :) Scone-t is szoktam sütni és Clotted cream-et is kenek rá olyankor. Anno többször javasoltam a Culinarisban, hogy hozzanak. :) Most már régóta folyamatosan kapható devoni egész kis kiszerelésben is. Sőt Double Cream is. A curd-öt sajna nem szeretem, helyette marad a jóféle házi jam. Tényleg van valami tuti scone recepted?
:D Vicces, de szerintem már íze van, ha a lekvárra kened a clotted cream-et, mert először a tejszín ízét érzed a szádban. Kipróbáltam. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.04.28. 15:56:14

Nekem ez volt a londoni csúcs a témában:
vilagevo.blog.hu/2010/11/08/a_legjobb_afternoon_tea_londonban

Amúgy szerintem indokolt uzsonnának fordítani.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.04.28. 16:20:56

@A fickó: Scone receptem (még) nincsen, de már Zsolti is megjegyezte, hogy esetleg süthetnék :)

@világevő: az se lehetett rossz! :) ezen az oldalon amúgy nagyon tutin össze van szedve a téma, ajánlatok, beszámolók, történetek, minden, ami kell www.afternoontea.co.uk/

zadig&voltaire 2014.04.29. 12:17:28

@A fickó: légyszíves szólj már a Culinarisnak, hogy hozzanak Brunost-ot (norvég sajtkülönlegesség) :)))

sellőlány 2014.06.04. 07:29:08

Ez a poszt ihletett meg, hogyha Londonban járok, feltétlenül kipróbáljam a Fortnum&Masont! Ezt a múlt héten sikerült is abszolválni, csodás élmény volt! És mivel hárman voltunk, a Savory verziót is kipróbáltuk, így mégy különlegesebb volt az élmény. Bár a sütis kocsi közvetlen közelében kaptunk helyet, addig már mi sem jutottunk el. Viszont nem jöhettünk el egy-egy üveg lemon curd és doboz tea nélkül, amit a lenti delicatesse-ben vásároltunk meg. Köszönjük a tippet!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.06.05. 00:56:19

@sellőlány: Szívesen! Örülök, hogy ti is jól éreztétek magatokat! :)