HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.01.23. 18:36 jEnci

Illusztris társaságba keveredtem

Címkék: london fehérbor jótékonykodás

A beosztásomban volt egy olyan hét, amikor péntek, szombat lett volna szabadnapom. Előtte megint sok napot dolgoztam egyben, így péntekre főleg alvást terveztem és akkor legalább, mint ember és nem mint zombi, tölthetem a szombati napot Zsoltival, mert már megint nem láttuk egymást egy egész napra hetek óta. Ilyenkor az ember tervez, a főnöke pedig végez.
Phil H. elég sok jótékonysági vacsorát csinál külsős helyszíneken 6-10 főnek. Ezeket általában mi szoktuk előkészíteni, ő bepakol mindent a Maserati-jába aztán megcsinálja őket egyedül.
Azon a bizonyos szombaton vacsorát adott 16 főnek, ami elég sok ahhoz, hogy még egy embert magával akarjon vinni. Fogalmam sincs miért, úgy döntött, hogy ő valakit a cukrászatról szeretne. Ketten voltunk szabadok, én és egy másik srác, de a fiú kb 40 fős utókarácsonyi családi bulira volt hivatalos, én meg amúgy sem csinálok semmit, mert a férjemmel töltött egy egész nap, úgy hogy nem láttam hetek óta, nem számít programnak. Persze mindezt úgy, hogy kedden közölte, hogy neki szombatra kell valaki. Gyakorlatilag más választásom nem volt, mint azt mondani mosolyogva, hogy “persze, nem gond, ráérek”. De a hátam közepére sem kívántam az egészet.

Itt Angliában a jótékonykodásnak óriási hagyománya van. Minden magára valamit adó celeb, politikus, diplomata, bankár jótékonykodik valamilyen alapítványnak a közjó érdekében.
A nagyobb maraton futásokra pedig szinte csak úgy lehet regisztrálni, ha te garantálod, hogy x összeget össze fogsz gyűjteni az adott időpontig, vagy ha az nem sikerül, akkor a bankszámládat terhelik majd vele. Persze lehet indulni nem alapítványokon keresztül is, de arra a legolcsóbb nevezési díjak 80-120 font körül vannak rendezvénytől függően.
A világméretű novemberi bajusznövesztésről pedig nem is beszélve.

Phil H. roppantul örült, amikor mondtam neki, hogy megyek, majd közölte, hogy később megkeres a részletekkel. Annyira igyekezett keresni és elmondani, hogy mi lesz szombaton, hogy péntek éjjel 11-kor küldtem neki egy e-mailt, hogy mégis hol és mikor óhajt velem találkozni, mit kell vinnem és egyáltalán mi lesz a menü. 3 levél váltás után ki is derültek ezek az apró részletek. Az utolsóban leírta, hogy a konyhán minden kész van, nekem csak be kell pakolnom mindent a kocsiba, összeszedni az apróságokat aztán egy felszolgáló és egy sommelier kollégámmal kimenni a helyszínre, ahol majd találkozunk.
Amikor bementem a konyhára, láttam, hogy az a része a menüsornak, amit a cukrászatnak kellett volna előkészítenie, félig volt csak kész. Remek, ennyit arról, hogy minden meg lesz, lehetett kapkodni.
Röpke másfél órás kocsikázás után oda is értünk a helyszínre. Családi házas környék volt, de olyan kacsalábon forgó palotákkal, amilyeneket eddig csak puccos ingatlanos magazinokban láttam. Csengettünk, a tulaj ajtót nyitott, szimpatikus fickó volt, megmutogatta, mi hol van, aztán elkezdtünk kipakolni. Persze Phil H. sehol nem volt, még további 30 percig.
Szóval a ház olyan volt, mintha fényképről vágták volna ki, a konyha maga az álom konyhám: fényes, tágas, hatalmas, eszközökben szerintem jobban volt felszerelve, mint az étterem, és ha ez még mindig nem lenne elég, akkor a szekrényekben kb tucatnyi le creuset edény lapult minden elképzelhető méretben. A ház 3 szintes volt, alul egy kisebb konyha, edzőterem és egy 2000 palackot tartalmazó boros gyűjtemény, a földszinten gardrób a kabátoknak, (álom)konyha, étkező, terasz, egy mosdó, csupa bőr fotelokkal berendezett bordó dohányzó szoba egy likőrös, konyakos szekrénnyel és egy roppant stílusos sakk táblával, az emeleten pedig gondolom a háló- és fürdőszobák voltak. Mindehhez persze tartozott egy csupa fa borítású hatalmas ablakos lépcsőház is. Ja igen, és hogy tökéletes legyen a kép: plusz egy nagyon csinos feleség, két gyerek és egy zabálnivaló kutymák is. A garázst és a családi autókat nem láttam.
Az étkező amúgy olyan hatalmas volt, hogy 16 fő kényelmesen le tudott ülni, úgy hogy a 2 felszolgáló közben körbe tudta járni az asztalt.
Mire felocsúdtam a környezeten, a főnököm is befutott és elkezdtünk előkészíteni és főzni.
Nem szokott velem előfordulni, de megmondom őszintén, hogy igen feszélyezve éreztem magam. Továbbra sem érzem azt, hogy Phil H. étterme a kaotikussága miatt az én stílusom lenne, pont ezért nem is fogom megkapni az év dolgozója díjat a cégnél (na nem mintha lenne ilyen amúgy is), és mivel minden információt úgy kellett kihúzni belőle, az egészet egy kicsit akadozottnak éreztem.
Na mindegy, a vendégek imádták az egészet, persze mindenki öltönyben és kisestélyiben jelent meg; a hat fogásos vacsorától el voltak ájulva, a borokról pedig nem is beszélve. Utóbbiak mind a fickó magán gyűjteményéből kerültek elő és a sommelier meg is jegyezte, hogy bizony komoly darab volt minden felszolgált palack.
Az este végére azért én is megnyugodtam és még arra is maradt idő, hogy a házigazdákkal csevegjünk egy kicsit, akik annyira meg voltak elégedve mindennel, hogy a mosoly gyakorlatilag ráfagyott az arcukra.
Volt egy pont, ahol bizony elgondolkodtam azon, hogy ez tényleg jótékonykodás-e a részünkről. Ezek az emberek mind egy baráti társaság voltak, akik az este folyamán a háziasszony születésnapját ünnepelték, és a beszélgetés során egyáltalán nem esett szó Afrikáról, és ezzel kapcsolatban a jótékonykodásról, vagy az alapítványról, amiről elvileg ez az egész szólt. A kollégáim állították, hogy ez igenis jótékonyság, én pedig nem vitatkoztam.
PH persze a desszert felszolgálása és takarítás után elment. Mi még maradtunk bepakolni mindent a kocsiba és felszolgálni a petit fours-okat.

Mielőtt mi is leléptünk volna, a háziúr mindegyikünk kezébe belenyomott egy borítékot ellentmondást nem tűrően, és kirakott a konyhai 7 fokos boros hűtőjéből 3 magnum palackos fehérbort és azokat is mosolyogva nekünk ajándékozta egy rövid történet kíséretében. Szerinte ez egy nagyon finom, különleges, gyümölcsös bor, amiből a világon csupán 1000 palackot készítettek, továbbá neki az egyik kedvence.
Én egészen meghatódtam, amikor pedig megnéztem a boríték tartalmát, egy csapásra úgy éreztem, hogy szombati elmulasztott szabadnap tekintetében kárpótolva vagyok.

IMG_2128.jpg

IMG_2127.jpg

Azt kell mondjam, hogy a körülmények ellenére határozottan klassz és érdekes este volt és továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy ennek a magán szakácskodásnak semmi köze nem volt a jótékonykodáshoz.

Azóta az este óta azon gondolkodom, hogy vajon milyen alkalomnak kell lennie az átlag ember életében, hogy kinyisson egy ilyen bort?
Fritsch & Gottwald Tausendweiss 2008

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr135778653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.01.23. 23:46:50

@Nash vs. Keynes: túlzás lenne ezt mondani. A kiegészítés pontosabb kifejezés rá :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.23. 23:51:49

Csinálhatnál egy könnyű vacsorát (mondjuk doveri nyelvhal vajas kenyérrel) a blogod olvasóinak tavasszal, akkor lenne érdemes felbontani. :)
Ha ez valamiképp elmarad, ne tartogassátok, különösen, ha nem tudjátok ideális körülmények között tárolni. Nehogy úgy járjatok, mint mi az egyik legendás évjáratból származó Ilona cuvée-vel (Királyudvar/Szepsy) - mire végre felbontottuk, teljesen szétesett, pedig remek klímájú tárolónk van a társasház alatt. Ebből okulva egyik este 6 puttonyos aszút ittunk a sajtos-almás melegszendvicshez...

Nash vs. Keynes 2014.01.24. 00:04:56

ó, nem arra gondoltam amit a nagyvonalú idegen csúsztatott oda, hanem arra amit főnöködtől kellene kapnod.
Rám egyébként nagyon rossz hatással volt, amikor először kerültem kapcsolatba jóízlésű nagyon nagyon gazdagékkal. Azt hiszem irigykedtem. :)

Bär Finn 2014.01.24. 10:48:29

Sztem ne tartogasd a bort különleges alkalomra. Ha nem tudod tarolni valszeg hamar "tönkre" is mehet. Csak legyen pl. egy egyszerü szombat este amikor egyébként sem csinalnal semmit, esetleg fözz hozza valamit.
Nekem az a tapasztalatom, hogy amikor valamihez nagy reményt füzök vagy nagy az elvarasom akkor altalaban csalodnom kell. Ezert jobb az ilyen dolgokat ugymond hétköznapi körülmények között kiélvezni. Remlhetöleg annak viszont ezaltal különleges hangulatot varazsol.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.01.24. 12:24:43

@Hepci: erre aztán jól ráéreztél, az ő előételük is doveri nyelvhal terrine volt :)

@Nash vs. Keynes: attól nem félek, hogy adni fog. Én nem voltam irigy, inkább csak "bambultam és tátottam a szám" a luxusra. Korábbi tapasztalat, hogy az ilyen gazdag emberek tudnak borzasztó arrogánsak és lekezelőek is lenni, de ez a társaság nagyon kedves és normális volt.

@Bär Finn:
kösz a tippeket a borra, nem fogjuk sokáig tartogatni

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2014.01.26. 10:32:30

vicces, mert tegnap este en is pont nyelvhalat vacsiztam az egyik budapesti gasztropubban :D

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2014.01.29. 12:33:03

Én nem az alkalomra várnék, azt hiszem, hanem köré építenék egy alkalmat: kinéznék egy szabadnapot, kitalálnék egy hozzá illő menüt, kicsípném magam és a lakást, és a biztonság kedvéért azért vennék még egy-két üveg pezsgőt is mellé, ja és egy sorsjegyet, hátha bejön az ára is... :-)
süti beállítások módosítása