Még november közepén voltunk itt enni. Zsolti erre jár munkába, úgyhogy az étterem előtt nap mint nap elsétál és felvetette, hogy egyszer már bemehetnénk enni, mert kívülről annyira jól néz ki.
Hagytam magam rábeszélni a dologra, mert a koreai konyhát amúgy sem ismerem, úgyhogy épp itt volt az ideje kipróbálni.
Kimchee: a koreaiak nemzeti étele, alapja a kínai kel, retek és a hagyma. Leggyakrabban sóval, gyömbérrel és őrölt chilivel fűszerezik. A zöldségek rétegezése és a fűszerezés után több hónapig hordókban érlelik (fermentálják). Több, mint 100 féle elkészítési módot tartanak számon belőle. A kimchee fajtája függ a benne lévő zöldségektől és a fűszerezéstől is.
Az étteremben asztal foglalás nincs, úgyhogy mi az esti nyitás körül érkeztünk. A hely belülről is jól néz ki, a berendezés stílusos és modern, a konyha pedig teljesen nyitott, egy pult választja el az étteremtől.
Mi az ablakban ültünk le, háttal mindennek, úgyhogy az üzleti kirakat része lettünk.
Az italokat aránylag gyorsan megrendeltük, én meleg zöld teát kértem, Zsolti pedig a “Green dream” nevű gyümölcslét, ami nagyon finom volt, de ötletünk sem volt arról, hogy mit tartalmazott.
Az ételekhez kértünk szilva bort is.
Az ételeknél szerencsére az eredeti nevek alatt angol magyarázat is volt, hogy mi micsoda így az, aki nem beszéli a nyelvet is tudta, hogy mit rendelt. Feltűnően sok volt a vegetáriánus opció is. Mivel az ételek többsége nem nagy adag volt, mi úgy döntöttünk, hogy sok apróságot rendelünk, mindenen osztozva, így több lehetőségünk lesz mindenfélét megkóstolni.
Minden fogás úgy került az asztalra, ahogy a konyhában elkészültek vele, így szinte minden 5 percben hoztak valamit.
Rendeltünk egy adag kimchee-t is, ha már itt vagyunk. Igazából ez egy tömény chilis savanyú káposzta. Zsoltinak nem ízlett, szerintem nem volt rossz, de én is részemről maradnék a hagyományos savanyú káposztánál. Aztán az is lehet, hogy ez csak egy gyengébben sikerült verzió volt.
Ez pácolt, édes chili szószos csirke volt, rizses chipsben tálalva. Ez mindkettőnknek nagyon ízlett.
Kértünk grillezett malac császárhúst is. Ez nagyon vékonyra volt leszeletelve, majd hirtelen füstös grillen megsütve. Salátával, sült fokhagymával és kétféle szósszal érkezett, rizst külön kértünk hozzá. Itt a szószoknál szintén fogalmunk sem volt arról, hogy milyen összetevőkből készültek, de az tény, hogy igen jól illettek ahhoz a husihoz.
Ennek a szezámmagos portobello gombának nem tudtam ellenállni, túl jól hangzott ahhoz, hogy ne rendeljem meg. Citromos szósszal volt leöntve, odáig voltam érte.
És azért, hogy az étlap halas része se maradjon ki a szórásból rendeltünk egy makrélát, ami eszméletlen fűszeres paradicsomos szószban érkezett egy banánlevélen tálalva. A képen a jobb oldali a makréla, bal oldali kupac pedig jégcsapretek. Ez volt az egyetlen fogás, ami nekem egyáltalán nem ízlett.
A másik halas főételünk koreai barbecue szószos lepényhal volt, retekkel és burgonya hálóval. Mire ez érkezett már egyáltalán nem voltunk éhesek, de annyira ízlett mindkettőnknek, hogy ez volt az, amelyik a leggyorsabban eltűnt a tányérról.
A koreai desszerteket sem hagytuk ki, én puha rizses csokihabot kértem, ami kakaóba volt beleforgatva. Érdekes ízvilág volt (egyáltalán nem édes), a csokihab tökéletes, de az a zselé körülötte valami igazán érdekes textúrát adott neki. Nem tudtam eldönteni, hogy ízlik-e.
Zsolti zöld tea zselét rendelt édes tarka babbal és karamellizált édesburgonyával. A neve ellenére egyáltalán nem volt édes, viszont határozottan izgalmas párosítás, főleg desszertként tálalva.
Mi kb. másfél órát töltöttünk el ott, de az emberek többsége 30-40 perc után távozott, úgyhogy a hely elég pörgős.
A személyzet szinte összes tagja koreai nemzetiségű volt és a vendégek között is szép számmal akadtak, ami mindig jó jel, hiszen azt jelenti, hogy tényleg “rendes koreai” ételeket készítenek.
Az étteremnek van egy alagsori része is, ahol egy másik bár, külön terem és a mosdók is helyet kaptak. A modern dizájnt a mellékhelyiségből sem hagyták ki, hatalmas tükrök, sejtetős félhomály, a kézmosó pedig olyan volt akár egy falba épített vízesés.
Mindenképpen ajánlom kipróbálásra a helyet, mert modern, jól néz ki, autentikus koreai kaját adnak és egyáltalán nem drága.
Kimchee
71 High Holborn
London
WC1V 6EA
Látogatás: 2013. november 19.
Fizettünk: italokkal, ételekkel és 10 % szerviz díjjal £66.44 / 2 fő.