Amikor a karácsonyi ajándékokat megkaptuk a cégtől, a papírzacskómba beletettem 2 db karácsonyi pudingot is, mert úgyis rengeteg maradt. Gondoltam Zsoltival majd megesszük valamikor. Az, hogy még néhány hetet áll a hűtőben igazán nem ront rajta.
Az a "valamikor" most jött el. Mivel két műanyag edényben volt, vízgőz felett gőzöltem fél órát, hogy rendesen átmelegedjenek, majd kiborítottam őket egy tányérra. A konyhát azonnal a cukor és az alkohol szag töltötte be, és azt kell mondjam, hogy étvágygerjesztően néztek ki a tányérokon. Már az illata is annyira tömény volt, hogy muszáj volt inni hozzá valamit. Mármint alkoholt. Úgyhogy egy kis pohár portóival kísértük.
Ezúttal is megállapítottam, hogy a karácsonyi puding az valami eszméletlen tömény cucc. Puha, édes és zsíros, az időnként a fogaink alá kerülő ropogós dió pedig igazi változatosság volt benne. De nagyon-nagyon finom. Méltó karácsonyi édesség, bár nem hinném, hogy én ettől többet meg bírnék enni belőle.
Utólag megveregettem a vállam, hogy ügyes voltam, mert én azért tényleg megszenvedtem azért, hogy ez a puding ilyen legyen.
Az étteremben brandy habbal és égetett vaj fagyival tálaltuk.
A hab amúgy nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is, és a Brandy-t bármilyen másik alkohollal is helyettesíthetjük.
Vaníliás brandy hab
- 560 g tejszín (double cream)
- 1 vanília rúd
- 140 g tojássárgája
- 70 g kristály cukor
- 100 ml brandy
A tejszínbe beletesszük a kikapart vanília magokat és az üres rudat is, majd felforraljuk.
A cukrot a tojássárgájával összekeverjük.
A felforrt krémet lassan folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a cukros tojássárgájához. Alacsony hőmérsékleten visszatesszük a tűzhelyre és addig főzzük (folyamatosan kevergetve) amíg besűrűsödik (84 C). Leszűrjük, hozzákeverjük az alkoholt és lehűtjük.
1 l-es habszifonba tesszük, 2 patront csavarunk bele.