HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.02.03. 20:14 jEnci

48 éve 3 Michelin csillag – Auberge du Pont de Collonges, Paul Bocuse

Címkék: lyon paul bocuse auberge du pont de collonges

Lyonba érkezésünk másnapján nem is volt kérdéses, hogy hová megyünk enni. Néhány héttel korábban már elintéztük az asztalfoglalást, vissza is igazoltuk, hogy nehogy lemaradjunk. Kétlem, hogy a vasárnapi ebédet ettől jobban még lehetett volna fokozni.
Mivel az étterem Lyon szélén (vagy lehet, hogy már kívül is) van, taxit hívtunk. Ahogy átmentünk a hídon már látszott is az épület. Nem lehetett eltéveszteni, a tetején hatalmas betűkkel állt a Paul Bocuse felirat. Közelebb érve pedig egyetlen gondolatom volt: “Úr Isten, ez milyen csicsás és giccses!” Hiába a csillagok és a történelem bennem ez akkor is visszatetszést keltett és amúgy magamtól tuti nem mennék be egy ilyen helyre. De ez más volt.

bocuserestau.jpg                            Kép az internetről.

Amikor a taxi megállt, a lépcső alján lévő úr azonnal kinyitotta az ajtót nekünk, köszönt, majd bekísért minket az étterembe. A giccs csak fokozódott. A bejárattal szemben hatalmas üvegfal volt, amin keresztül beláthattunk a konyhába. Amíg kitalálták, hogy hol van asztalunk bámészkodtam. A foglalásunk megvolt, a helyünkre kísértek, az étterem akkor még csak félig volt tele (később teljesen megtelt). Az egyik ablak melletti asztalhoz ültettek le minket.

Ilyen volt az alapterítés.

IMG_1343.jpg

 

Az összes ételünk később ilyen tányérokon érkezett, mindegyiknél ügyelve arra, hogy az asztalra helyezésnél a “Paul Bocuse” felirat felénk nézzen.

IMG_1344.jpg

A név vagy a PB monogram mindenen (só, borsszóró tartó, evőeszközök, poharak stb.) rajta volt.

IMG_1349.jpg

IMG_1348.jpg 

Az étlap olyan hatalmas volt, hogy az asztalon is alig fért el. Volt többféle menü amiből lehetett választani és a végén persze az á la carte kínálat is. Kb 4 oldal volt az egész, a végén franciául és angolul is le volt írva a történet. Zsolti a tradicionális menü (Grande Tradition Classique) mellett szavazott, “ha már itt vagyunk, akkor adjuk meg a módját és kóstoljunk meg mindent” alapon. Én meg hagytam magam rábeszélni.
Itt hozzátenném, hogy az asztalfoglalásunk 1 órára szólt és én direkt nem reggeliztem, számítva arra, hogy nagyon sokat fogunk enni.
A fickó, aki felvette a rendelésünket csak mosolygott és annyit mondott, hogy “jó választás”.

Az asztalra kaptunk bagettet és sótlan vajat. Utóbbi krémes és inkább zsíros tejszín, mint vaj ízű volt.
Utána megkaptuk amuse bouche-t is. A csészében karfiol krémleves volt, alatta egy füstölt lazacos tormás falatka, mellette pedig egy nagyon finom, de a mienktől eltérő “sajtos pogácsa”. Ennek a tésztája könnyű volt és nagyon sajtos, kívül mindenhol ropogott.

IMG_1350.jpg 

Közben a boros könyvvel is ismerkedtünk. Ez szintén akkora volt, mint egy Biblia, csupa francia borral, a külföldi fajtáknak nem sok figyelmet szenteltek. Mivel ezeket egyáltalán nem ismerjük a mi szempontunk a választásnál az ár volt.
A külföldi boroknál pedig néhány Tokajit is felfedeztünk.

IMG_1354.jpg

Végül ezt választottuk és ilyen tartóban volt az asztalunk mellett.

IMG_1370.jpg

IMG_1371.jpg

IMG_1355.jpg 

Az első fogásunk a menüből egy szelet libamáj volt gyümölcsökkel, verjus szósszal és burgonya chips-el a tetején. (Scallop of foie gras, pan-cooked, verjus sauce) Kifogástalan tányér, a libamáj zsírossága illik a gyümölcsök és a szósz savanykásságához, a burgonya chips pedig ad az egésznek egy kis ropogósságot. Az a szósz annyira finom volt, hogy bagettel kitunkoltam a maradékot.

IMG_1352.jpg 

Két fogás között Paul Bocuse is megjelent a teremben. Azt hittem, hogy régi szokás szerint majd cseveg a vendégekkel is, de nem. Az asztalokat körbejárta, üdvözölt mindenkit és beállt egy közös fotóra. A fotó után tovább ment. Naná, hogy én is akartam egy képet vele. Ki nem hagytam volna. :)

IMG_0615.jpg 

Következőnek libamájas szarvasgomba leves érkezett. Ezt a fogást PB 1975-ben találta ki az akkori francia elnöknek. (Truffle soup V.G.E.)

IMG_1358.jpg

Már a neve is bizarrul hangzik, szerintem. Tűzforró csészében hozták ki, ami leveles tésztával volt befedve.

IMG_1356.jpg

A tetőt leszedve megcsapta az orrunkat a szarvasgomba kellemes illata. Számomra a leves is érdekesen nézett ki. Az ízét is furcsának találtam.

IMG_0620.jpg

Korrekt húslevesben libamájdarabok, valamilyen főtt husi és valamilyenre összevágott zöldségek voltak eszméletlen mennyiségű vékonyra szeletelt fekete szarvasgombával. A lében két egyforma darab zöldség, hús vagy libamáj kockát nem láttam. A darabolás elég rusztikus volt. A libamáj íze elveszett a levesben, a szarvasgomba ízt pedig nem lehetett érezni. Néhány kanál után rájöttem, hogy a husi valószínűleg zúza. Az otthoni húsleveseket és vasárnapi ebédeket jutatta eszembe gyerekkoromból. A csésze felét ott hagytam. Nem ízlett. A felszolgáló kérdően nézett rám, amikor elvitte a tálakat, de mivel mi nem beszélünk franciául, ő meg nem beszélt angolul (vagy nem akart) a kérdés, hogy mi volt a bajom vele, elmaradt.

A következő fogásunk nyelvhal volt tagliatellével és hollandi mártással. (Filet of sole with noodles, à la Fernand Point) Nem bonyolították túl, a maga egyszerűségében volt tökéletes. A hal húsa feszes volt, a hollandi mártás enyhén fűszeres, a tészta pedig természetesen házi.

IMG_1359.jpg 

A főétel előtt kaptunk egy kis gombóc vörösboros szorbét. Gondolom szájtisztítás gyanánt a hal és a husi között. (Beaujolais winemaker’s sherbet) A menünk legizgalmasabb fogásával volt dolgunk. Az edénykében úgy pezsgett, mint egy tabletta, a szánkban pedig vörösboros fanyar ízt produkált olyan utóhatással, mintha megégettük volna a nyelvünket. Ez néhány perc után aztán elmúlt.

IMG_0623.jpg 

A főételünk a hólyagban sült szarvasgombás csirke volt. (Bresse chicken truffled cooked in a bladder) Ezt előttünk bontották ki a hólyagból, darabolták fel és tálalták ki a zöldségekkel és a mártással. Nagyon látványos volt, az összes környékbeli asztal ránk figyelt. :) A felszolgálók nagyon rutinosan végezték a dolgukat, percek alatt végeztek. A csirke finom volt, de az én ízlésemnek egy kicsit sótlan. A szarvasgomba a madár bőre alá volt betömködve, de sem az illatát, sem az ízét nem lehetett érezni. A köretek finom, roppanósak voltak, a kucsmagomba mártás pedig a legjobb, amit valaha ettem.

IMG_0627.jpg

  

  

IMG_0629.jpg

Itt már kezdtem tele lenni, pedig a sajt és a desszertek még csak most jöttek…

A sajtokkal a felszolgálók foglalkoztak. Szinte minden asztal evett sajt tálat a főételek után, ha benne volt a menüsorban, ha nem. (Selection of fresh and matured cheeses from « La Mère Richard ») A tálcát a sajtokkal egyik szervizasztaltól a másikig pakolták, majd magyarázták, hogy melyik melyik, mi meg választhattunk amennyit csak akartunk. Sajnos nem jegyeztem meg az általam kért darabkák nevét, ennek ellenére mosollyal az arcomon toltam befelé mindegyiket. Kenyér nem járt hozzá, de én jobban szeretem őket azzal, úgyhogy kértem pluszba.

IMG_0633.jpg

IMG_1362.jpg

Zsolti a friss sajtok mellett döntött. Ebből kapott 2 félét amik túróra és tejfölre hasonlítottak, de egyikre sem lehetett volna rámondani konkrétan, hogy ez vagy az. Cukor járt hozzá.

IMG_0635.jpg

IMG_0636.jpg

Itt már egyenesen úgy éreztem, hogy szétpukkadok, ha többet eszem.

A desszerteket is a felszolgálók vitték asztaltól asztalig. (Delicacies and temptations, Fantasies & Chocolates) A konyha kiküldött egyszerre mindent, elmondták, hogy mi micsoda, a vendégek pedig választhattak amennyit csak akartak. Volt friss gyümölcs, fánk, madártej, csoki torta, crème bruleè, alma torta, pisztácia torta stb… A látvány lélegzetelállító volt.

IMG_0642.jpg

IMG_0638.jpg

Mi 2-2-t kértünk, esélytelen volt, hogy ettől többet meg bírjunk enni, ezeknek egy részét is ott hagytuk. Én fánkot és crème bruleè-t választottam, Zsolti pedig madártejet és a hagyományos alma tortát (tarte tatin). Itt már kb. 3 órája ettünk és az asztalunk még mindig tele volt kajával.

IMG_0674.jpg

Amint kirakták a desszerteket megkaptuk a petit fours-ot is. Nem volt mit tenni, neki kellett állnunk az édességeknek is.

IMG_0662.jpg

A crème brulee finom volt, de semmi extra, ezt a pudingot nem lehet ettől jobban vagy akárcsak máshogyan is elkészíteni.

IMG_0668.jpg

A fánkot tányérra kaptam egy kanálnyi vanília fagyival és meglocsolva valami tömény rummal. A fánk maga is tömény alkoholba volt beáztatva, a vaníliás töltelék alatt voltak aszalt gyümölcsök azoknak is tömény alkohol ízük volt és mindezt még meglocsolták még több rummal, így még az amúgy hibátlan, krémes, tökéletes vanília fagyi is abban úszott. Ez elnyomta az egész desszertet, a fánk szottyos volt, úgy éreztem, hogy minden falattal egy kupica rumot eszem meg. A nagy részét ott is hagytam, abszolút csalódás volt.

IMG_1364.jpg

A tarte tatin is csodásan nézett ki, megkóstolva meglepődtem, hogy hideg. De végülis mit vártam, ha egyszer legalább 20 perce a vendégek között tologatják szegényt. Finom volt, de én jobban szeretem, ha meleg vagy langyos.

IMG_0672.jpg

Nekem a madártej habja sem ízlett. Látványra eszméletlen, de megkóstolva a hab olyan mintha túl lett volna verve. Zsolti szerint máshogy nem állna meg. Neki ízlik. Szerintem ennek nem szabadna ilyen keménynek lennie.

IMG_0670.jpg

A crème bruleè-t és a vanília fagyit leszámítva a desszertek nekem csalódást okoztak.

Miután elvitték a desszertes tányérokat kaptunk két újat. Azt hittük, hogy a petit fours-nak, de a felszolgálónk megkérdezte, de inkább kijelentette, hogy “kávé”. Sok választásunk nem volt, kaptunk kávét. Eszpresszót cukorral, tej nem járt hozzá. Már nem volt kedvem kézzel-lábbal magyarázkodni angolul, hogy mit szeretnék, úgyhogy inkább megittam tej nélkül.

IMG_1369.jpg

Később a fizetésnél megnéztem a számlánkat. A két kávé nem volt a menü része, ezt gyakorlatilag ránk tukmálták azon az alapon, hogy itt úgyis mindenki iszik kávét az étkezés után. Mi meg hagytuk magunkat. 6 eurót számoltak fel per eszpresszó. Életem legdrágább kávéja volt.

A petit fours-ok finomak voltak, a csoki a kis edényben annyira tömény volt, hogy az már végképp nem fért belém és az aprósüti nagy részéhez sem nyúltam hozzá. Zsolti kitalálta, hogy vigyük haza őket. Kérdeztem, hogy? Aztán ennyiben is maradtunk.

IMG_0665.jpg 

A mosdó felé menet el kellett menni a “PB bolt” mellett. Mindenféle vele kapcsolatos dolgot meg lehetett ott vásárolni. Ez szemben volt a konyhával, aminek ezen az oldalán is üveg fal volt, így be lehetett lesni, akkor is amikor pörgés volt. Szerviz után csináltunk egy képet róla.

kitchen2.jpg 

Fizetni egy erre kijelölt pultnál lehetett, itt nem volt pénzezés egyik asztalnál sem. Hívtak nekünk egy taxit aztán hazamentünk, emészteni. A kocsihoz, mivel szakadt az eső, egy nagy esernyővel az ajtós fickó kísért ki minket.

Otthon Zsolti kirakott a zsebéből egy papírzsebkendőbe csomagolt gombócot. Kibontva láttam, hogy elhozta az összes megmaradt aprósüteményünket a tálról. Mindig tudtam, hogy élelmes, főleg ha édességről van szó, nem is tudom, hogy miért lepődtem meg. :)

Ez volt a második 3 csillagos francia étterem ahol ettünk. Nekem a Waterside Inn jobban tetszett és nem csak azért mert ott beszéltek angolul. Szerintem ez borzasztó giccses volt, arról nem is beszélve, hogy az egész úgy jön le, mintha Paul Bocuse imádná saját magát. Fájó pont, hogy ennyire csalódtam a desszertekben és az sem segített a dolgon, hogy egyszer a borunkat is nekünk kellett utántölteni. Zsoltival úgy döntöttünk, hogy klassz ez a hagyományos francia konyha, de nekünk ennyi elég belőle. Szerettem volna még elmenni az oxfordi két csillagos Le Manoir-ba és Gordon Ramsay 3 csillagos éttermébe is, de az előző tapasztalatok miatt ezek eléggé hátra kerültek az éttermi listámon.

Másik érdekes tény, hogy egy ex-kollégám volt sztázsolni egy hetet ebben az étteremben. Azt mondta, hogy vesztegette az idejét. Az egész napot a fenti előkészítő konyhában töltötte úgy, hogy ott sem hagyták, hogy bármihez is hozzányúljon, a lenti szervizkonyhába pedig egyáltalán nem engedték le. Kár.

Auberge du Pont de Collonges, Paul Bocuse
40 Quai de la Plage
69660
Collonges au Mont d'Or

Látogatás: 2013. Január 27.
Fizettünk: 2 tradícionális menüért, 2 pohár pezsgőért, egy üveg borért, egy üveg mentes vízért, 2 kávéért borravalóval 595 eurót.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr75061018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.04. 00:28:46

Amikor odaértem, hogy miként viszitek haza az utósütit, akartam ajánlani a saját gyakorlatomat (a pizzaszéleket szalvétában viszem haza), az a pöcsös damaszt szalvéta pont alkalmasnak tűnt a célra... :D

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.05.29. 09:03:24

ettem itt párszor, ez egy múzeum, a francia bisztrókonyhát ne ez alapjn ítéld meg/el. a 3 csillag itt inkább életműdíjként fogható fel.
(a baba au rhum pedig ilyen, meg van a maga szépsége, ha nem fánkot vársz :))

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.05.30. 01:47:55

@világevő: szerencsére nem vagyok az az elítélős fajta :) amúgy ha minden terv szerint alakul, akkor júliusban megyek 2 napra sztázsolni a Waterside Inn-be. Kevésbé múzeum jellegű, de azért hagyományos francia konyha huszonsokéve 3 csillaggal.
(az a baba au rhum egy ilyen sok fogásos tartalmas menüsor végén szerintem nagyon tömény volt, de ez magánvéleményem, majd ha szembejön velem valahol máshol, megkóstolom megint :P)
süti beállítások módosítása