Valami csípőset szerettem volna enni, a zöldbab akciós volt a szupermarketben, a füstölt mangalica zsírszalonna pedig a hűtőben bújt meg…
Hozzávalók:
- csirkemell
- só
- bors
- fokhagyma
- gyömbér
- chili
- citromnád
- piros kaliforniai paprika
- koriander
- mogyoró
- zöldbab
- babérlevél
- füstölt mangalica zsírszalonna
- olíva olaj
- fél citrom leve
- szerecsendió
- parmezán.
Felkockáztam a csirkemellet, sóztam, borsoztam. Összevágtam egy gerezd fokhagymát, egy darabka gyömbért, fél sárga scotch bonnet chilit apró kockákra, majd egy citromnádat 3 nagyobb darabra. Gyufaszálra vágtam fél piros kaliforniai paprikát, majd finomra egy köteg koriandert. Sodrófával összetörtem egy marék mogyorót.
Feltettem sok vizet forralni a zöldbabnak, dobtam bele 2 babérlevelet is.
Felvágtam a szalonnát apró kockákra. Majd lassú tűzön elkezdtem egy nagy serpenyőben pirítani.
Forró olíva olajba beledobtam a csirkét. Amikor mindenhol kérges lett hozzáadtam a fokhagymát, gyömbért, chilit és a citromnádat. Saját levében fedő alatt hagytam párolódni néhány percet, majd öntöttem hozzá egy kis vizet. Forraltam néhány percig, majd hozzáadtam a paprikát, fél citrom levét, reszeltem bele szerecsendiót, majd a tűzről levéve (ekkor már kész volt) hozzákevertem a koriandert és a mogyorót. Tálalásig fedő alatt a tűzhely mellett hagytam.
Amikor felforrt a víz beledobtam a zöldbabot és 4 percig roppanósra főztem.
Azért fontos a sok víz, mert a beledobott zöldbab így nem tudja visszahűteni és a szép zöld színét meg tudja tartani. Ezt nem sóztam mivel a szalonna úgyis sós volt.
Amikor a zöldbab elkészült, lecsöpögtettem és beledobtam a szalonnás serpenyőbe és átforgattam a zsírral és a szalonnával.
Tálalásnál a zöldbab ment alulra, a csirkés ragu a tetejére majd az egészet megszórtam reszelt parmezánnal. Egy ízorgia volt a szánkban.
Ui: a chili-vel csak óvatosan, mert a fél olyan sok volt bele, hogy a végét már nem is bírtam megenni, mert annyira csípős lett tőle. :)