HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2011.10.30. 13:00 jEnci

Sztázsolás a Kacsában IV.

Címkék: sztázsolás kövér kacsa

Az utolsó hétre az előkészítő házba osztottak be megint. A munkák nagy része ugyanaz volt, amiről már az első beszámolóban írtam. Jó volt úgy ott lenni, hogy tudom, hogy mi az, amit csinálnunk kell nekünk sztázsolóknak, és nem kellett mindent magyarázni és megmutogatni. Mi is része voltunk a csapatnak.

Újdonság annyi volt, hogy kaptunk 40 kiló folyami rákot élve, amit fel kellett dolgozni a későbbi használatra. Ez úgy nézett ki, hogy jött egy fickó 5 fehér vödörrel, amik tele voltak élő rákokkal. Átöntöttük őket két hatalmas lábosba és a fickó mondta, hogy takarjuk le őket, akkor „elalszanak”. Készítettünk egy hideg 4 %-os sóoldatot, amivel felöntöttük őket úgy, hogy a víz ellepje a rákokat. Mivel ezek édes vízben élnek, a sósnak egyáltalán nem örültek, úgyhogy felélénkültek és elkezdtek csapkodni a farkukkal. Ennél a résznél kezdtem el sajnálni őket. Utána az edényt letakartuk rongyokkal és beraktuk a hűtőkamrába egy órára egy nehéz dobozzal a tetején, hogy a rákok ne másszanak ki. A sós vízre azért volt szükség, mert betegek lesznek tőle (mint a hasmenés, hányás) és „kitisztulnak”. Az egy óra elteltével beöntöttük őket a mosogatóba, úgyhogy a víz lefolyt a rákok meg ott mozogtak. Mi meg felálltunk egy rákfeldolgozó láncba és elmagyarázták, hogy mit kell majd csinálnunk. Ketten széttépték az ÉLŐ rákokat, külön dobozba tették a törzset és a farkat, egy ember levágta a fejet és az ollókat egy másik ember kettévágta hosszában, két ember kikaparta a törzsben lévő belsőségeket és egy ember a farok résznél eltávolította a kaki csatornát majd kettévágta hosszában a farkat.
Egyáltalán nem vagyok finnyás, bármilyen munkát megcsinálok, de ez a legundorítóbbak közé tartozik, amit valaha végeztem konyhán. A problémám az volt, hogy ezek a szerencsétlenek élve lettek széttépve és a fél részek még mozogtak a kezünkben miközben tovább kellett vagdosni őket. És igen, kiült az undor az arcomra, de nem szóltam semmit, csak lehajtott fejjel megcsináltam, amit kellett. Az első óra elég „megterhelő” volt, de addigra mindegyik szét lett szedve és már nem mozogtak a dobozokban. Hét ember végezte ezt a munkát 3,5 órán keresztül.

Az egyik szakács kiszúrt magának egy szimpatikus rákot még egészben és odakötözte egy villához, hogy ne tudjon elmászni a pulton. Ez elég vicces látvány volt, ezen legalább lehetett mosolyogni. A szakács megfőzte forró vízben a foglyot villástul, majd levágta a villáról és berakta az ételszárítóba. A további sorsáról nem értesültem.

A hét másik újdonsága volt, hogy beiktattak egy kézmosó időmérőt. Be volt állítva 60 percre, és amikor lejárt az idő, mindenkinek a konyhán kezet kellett mosni a fertőtlenítő kézmosószappannal. A kézmosó csap érzékelős, szóval egyáltalán nem kell hozzáérni, a csap felett már egyébként is volt egy papír kirakva arról, hogy hogyan kell „rendesen” kezet mosni és természetesen mindig volt papír a kéztörlésre. Az újdonság csak a beállított időmérő volt, hogy meggyőződjenek róla, hogy legalább óránként egyszer mindenki kezet mos.
Én ezen először nevettem, mert azt hittem, hogy csak vicc az egész. De nem az volt.

Volt néhány apróság, amik az előző beszámolókból kimaradtak.

Az alapleves részlegen és a kísérletező konyhán nem voltam. Az alapleveknél azért nem, mert a Hind’s Head-nek és a Fat Duck-nak egy ember főzi őket a Hind’s Head konyháján, ahol korábban dolgoztam, úgyhogy a nagy részét láttam már egyébként is és volt fogalmam arról, hogy hogyan csinálják. A kísérletező konyhán sztázsolásra pedig külön kell jelentkezni. Ott minden nap más, ők minden nap más ételekkel kísérleteznek. Tervezem, hogy a jövőben, ha lehetőségem lesz, ide még visszamegyek 1-2 hétre, mert biztos vagyok benne, hogy megéri.

A lakoma 14 fogásból áll. Szinte nincs is olyan szerviz, amikor minden asztalra a normál menü menne ki, úgy ahogy az ki van találva. Ennek az oka lehet az, hogy valaki vegetáriánus, valamelyik összetevőre allergiás, tejcukor érzékeny, nem eszik belsőségeket vagy valamelyik alapanyagot (lazac, galamb stb.) nem szereti.
A telefonos foglalásnál mindig mindenkitől megkérdezik, hogy vegetáriánus-e vagy van-e valamilyen intoleranciája bizonyos alapanyagokra (és ha igen, milyen mértékű), amiről a konyhának tudnia kell. Ugyanezt a kérdést megkérdezik még akkor is, amikor a foglalást néhány nappal az időpont előtt visszaigazolják és akkor is, amikor az étteremben megkapják az étlapot a menüsorról. Ha a válasz ezekre a kérdésekre igen, akkor kapnak egy másik ételt, ami szintén passzol a menüsorba.
Vegetáriánusoknak, glutén érzékenyeknek, tejcukor érzékenyeknek és mogyoró allergiásoknak a menü folyamatosan elérhető, még akkor is ha csak az asztalnál szólnak róla először. További kérésekről előre kell szólni, mint pl.: ha valaki ecet/mustár allergiás. Még ezt is megoldották. Ha valaki nem szereti a libamájat, langusztint kap helyette, ha a galambot, akkor malac császárhúst, ha a lazacot, akkor rombuszhalat.
A variációk száma végtelen, mindig mindenkinek a kérését teljesítették a lehetőségeikhez képest a legjobban.

Minden pályának volt egy recept bibliája, amik az elkészítendő ételek receptjeit tartalmazták. Senkinek nem kell semmit magától csinálnia, csak követni a megadott (tökéletes) recepteket, úgy ahogy azok ki vannak találva. Ha valaki összegyűjtené ezeket a recept könyveket, akkor az összes pályán óriási nagy káosz lenne. Annak ellenére, hogy mindent recept és a megadott mennyiségek után csinálnak, a szerviz konyhán a főszakács és a desszert főszakács rendszeresen kóstolgatták az ételeket. Többször kihangsúlyozták, hogy nagyon fontos, hogy annak ellenére, hogy ezek az arányok egy-egy recepthez jók, azok kóstolgatva legyenek.

A személyzetis étkezésre és ételekre is odafigyelnek. Az ott dolgozók hosszú órákat dolgoznak, úgyhogy természetes, hogy valamit enni kell. Éhesen nem lehet normálisan dolgozni.
Egy héten kétszer volt friss gyümölcs kosár, amiben mindig volt alma, körte, szilva, sárgadinnye, ananász feldarabolva és szőlő. Egy héten egyszer személyzetis desszert. Mindegyik étkezéshez volt valamilyen zöldsaláta, a dresszinget soha nem keverték hozzá, mert ha sok maradt belőle el lehetett tenni másnapra. Az étterem egy héten kétszer kapott legalább 10 egész lazacot, aminek bőven voltak leeső részei. Ez azt jelentette, hogy hetente kétszer első osztályú skót lazac nyesedék az ebéd vagy vacsora. Rendszeresen volt valamilyen gombás étel is, mert a petrezselymes vajhoz 2 kg 0,5x0,5 mm-es kockázott gomba kell (csak a fehér része). Ez legalább 8 kiló egész gombát jelent. A nyesedék személyzetis alapanyag. Továbbá a szervizekből megmaradt kenyér és vaj is folyamatosan fel volt tálalva. Az ételek mellett mindig volt kirakva egy nagy tartálynyi személyzetis szörp is.
Október második felében itt is kicsit hűvösebbre és esősebbre fordult az idő, úgyhogy a személyzetis étkezőt a másik épületben teljes egészében beüzemelték. Ezennel az udvaron kajálásoknak vége volt. Az „eltakarítást” (az első beszámolóban panaszkodtam róla, hogy nekünk kellett megcsinálni) is megoldották. Az egyik mosogató és commis felszolgáló ott maradt és megcsinálták, majd ha végeztek, visszamentek az étterembe.

Személyes véleményem, jövő, dicséretek

Azt gondolom, hogy az első két hetet nagyon nehéz volt végig csinálnom és lelkileg is és fizikailag is szenvedtem a hosszú napoktól, óráktól, a monotonnál monotonabb munkáktól, az egyforma napoktól és a szokatlan szabályoktól. Ennyi idő kellet mire megszoktam a rendszert. A második két hetet már kifejezetten élveztem és érdeseknek találtam. A monoton munkákat is egyre jobban bírtam és már a szabályokkal is kezdtem zöldágra vergődni. Tudtam hova tenni magam.
Összességében nagyon tetszett és izgalmas volt látni, hogy hogyan működik a világ egyik legjobb étterme, amiről már amúgy is annyit hallottam korábban. Sokat tanultam az egy hónap alatt és szerintem megérte eljönni és végigcsinálni.

Úgy kezdtem el a sztázsolásomat, hogy novembertől még nem volt munkám. Idővel ki kellett találnom, hogy beszélek-e a Kacsa séfjével arról, hogy szeretnék-e ott dolgozni vagy elmegyek inkább máshova.
Az első héten bementem a HH-be köszönni a régi kollégáknak és beszélgetni a sous chef-fel. Ő azonnal felajánlotta, hogy visszamehetek, ha szeretnék. De akkor még nem mondtam neki semmi biztosat.
Végül úgy döntöttem, hogy visszamegyek és nem beszélek a Kacsa séfjével. A hosszú órák, monoton munkák és az állandóan egyforma napok elijesztettek. 3 Michelin csillag ide vagy oda, nekem hiányozna a pörgés és a szerviz és az, hogy egy étlapos szerviz mennyire kiszámíthatatlan tud lenni néha, hiszen soha nem lehet tudni, hogy miből fognak kicsivel többet és kicsivel kevesebbet rendelni. Ennek tudatában arra mindig egy kihívás jól felkészülni.

Az utolsó napomon nem tartottunk nagy elköszönést, hiszen úgyis csak a szomszédban leszek. Ennek ellenére mindenki megköszönte az egész havi kemény munkámat (A sztázsolók munkáját egyébként is megköszönték minden este, amikor végeztünk.). Kaptam több dicséretet is az ottani szakácsoktól. Többen mondták, hogy az egyik legjobb sztázsoló voltam és megbízható vagyok. Megkérdezték, hogy biztos, hogy a Hind’s Head-ben és nem a Kacsában szeretnék dolgozni és miért nem beszélek a séffel? Egy másik szakács pedig azzal zárta a beszélgetésünket, hogy biztos, hogy erős tagja leszek a HH csapatnak.

A HH-ben is örültek annak, hogy visszamegyek. Így ősszel egyébként is fel szerettek volna venni még néhány embert a konyhára, úgyhogy jókor kopogtattam. Egy pozíciót tartottak számomra, amíg kitalálom, hogy mit szeretnék. Ez különösen jól esett.

Néha kicsit elbizonytalanodom, hogy jó döntést hoztam-e. De megnyugtat az a tudat, hogy „csak a szomszédban” leszek, és ha később úgy gondolom, hogy mégis ezt szeretném csinálni, akkor még mindig tudok velük beszélni.

 

 

 

The Fat Duck
Heston Blumenthal
High Street Bray Berkshire
SL6 2AQ
Tel: 01628 580333
Fax: 01628 776188

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr963340070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.10.30. 19:33:31

Gratulálok és köszönöm a nagyon jól megírt, alapos és élvezetes beszámolókat! Kicsit most sárga vagyok...
A helyesírásra viszont kitalálhatnál valamit, mert ijesztő. :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.10.30. 19:46:38

@Before: Örülök, hogy tetszettek!
A helyesírásnál konkrétan mire gondolsz? Mert szerintem ok, és mindig van egy "előolvasóm" is aki korrigál. De ha valami bántja a szemed, ne tartsd magadban!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.10.30. 20:33:05

@jEnci: látszik, hogy wordben írsz, mert olyan jellegű helyesírási hibák nincsenek. Viszont az egyben írás, külön írás szabályait a word nem kezeli, ilyenből viszont elég sok van benne.
Ez az utolsó post egész jó, de a régebbiekben elég zavaró volt.
De tényleg nem szívózásból említem, kár ezekért a nagyon jó írásokért!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.10.30. 20:42:27

@Before: Értem, a jövőben igyekszem majd figyelni rájuk. :)

Harangláb · http://haranglabbisztro.blogspot.com/ 2011.11.01. 09:06:47

Nagyon jó beszámolók, gratulálok.
Az pedig különösen tetszik, hogy önbizalommal, hittel és szorgalommal vannak "átitatva" az írások. Csak így tovább, ezzel a szemlélettel messzire el lehet érni.
Személy szerint, várom, a további bejegyzéseket, recepteket. Remélem rendszeres lesz.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.01. 10:54:33

@Harangláb: Köszönöm szépen!
Igen, úgy tervezem, hogy rendszeresen írok majd. A jövőben szeretnék írni a sous vide-ről részletesebben, Hinds Head-ről és jelenleg a kalács sütéssel birkózom otthon. Stb...

gl 2011.11.01. 20:29:02

Nagyon élveztem az írások minden részét! Gratulálok a munkához is és az írásokhoz is! Le a kalappal előtted!

Chef_UK 2011.11.17. 12:38:35

Szia Enci!
Nagyon jók voltak a beszámolok. Élvezettel olvastam őket. Csak így tovább. Ha esetleg lehetne egy kérdésem?!
Végül is Te hogyan kerültél oda a Fat Duck-ba? Milyen pozícióba voltál azelőtt?
Illetve ettől az 1 hónapos "kiképzés"-től kaptál ajánlatot a HH-be? Vagy már előtte is ismertek?:)
Ezek csak olyan privát kérdések.:)
Várom a további írásaidat! Szép napot!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.17. 13:19:52

@chef_uk: Szia!
A Fat Duck-ba keveredésem úgy kezdődött, hogy kiköltöztem ide. :) Különböző okok miatt választottuk ezt a környéket úgyhogy itt kezdtem el munkát keresni 2010 tavaszán.
Több étterembe jelentkeztem, a Hinds Head-be is, de onnan akkor azt a választ kaptam vissza, hogy jelenleg nem tudnak alkalmazni, mert az új head chef-re várnak, de amint ő "meglesz", értesítenek a továbbiakról. De én közben voltam egy másik étteremben is (Riverside Brasserie) próbanapon, ahova viszont felvettek azonnali kezdéssel. Úgyhogy azt elfogadtam. Erről a helyről azt kell tudni, hogy korábban 3 tulajdonosa volt és az egyik közülük Heston volt. Ő kiszállt belőle pár éve, viszont a jelenlegi tulajjal még mindig üzleti kapcsolatban van. Ez a hely a Temze partján van, szóval csak nyáron 6 hónapra van nyitva. Ez nekem jó volt, mert bele kellett jönnöm a nyelvbe és kellett tapasztalat az önéletrajzba. Mivel a nyár folyamán meg voltak elégedve velem megegyeztünk, hogy jövőre (tehát idén nyáron) visszamegyek, így télre, 6 hónapra, a tulaj szerzett nekem munkát a Hinds Headben.
Szóval idén nyáron megint a Brasserie-ben voltam. A nyár folyamán írtam a cég HR-esének, hogy szeretnék menni a Kacsába egy hónapra ha lehetséges. Mivel dolgoztam már korábban a cégnél, igent mondtak.
A mostani munka a Hinds Head-ben már ez után jött, ezek az előzmények. :)
A Brasserie-be nem fogok visszamenni két okból: nem szerencsés fél évente munkahelyet váltani és "ugrálni" mindenfelé; a másik pedig, hogy a hely jövőre nagyon-nagyon más lesz, mint amit mi csináltunk és annak már nem szeretnék részese lenni.
Az, hogy ezeknek az éttermeknek Heston a tulajdonosa, akkor derültek ki számomra, amikor már itt voltam és meséltek róla a többiek. Én pl. nem tudtam, hogy a Hinds Head az övé amikor oda jelentkeztem.
A Brasserie-ben az is nagyon tetszett, hogy Heston korai receptjeit is használtuk még, mert ott hagyta őket. :)
Szép napot Neked is!

Chef_UK 2011.11.17. 13:49:44

Köszi szépen a gyors választ, és a részletes beszámolót!:)
Szeretem megismerni az emberek életútját főleg ha az a gasztronómiához kapcsolódik. Nagyon érdekes,változatos és sokat lehet belőlük tanulni vagy szórakozni!:)
Gratulálok először is ehhez a teljesítményhez! Ez egy kiváló tapasztalatszerzés! Jó úton haladsz!Szerintem legalábbis az én mércémmel mérve!:)
Másfelől ha nem vennéd tolakodásnak lenne egy pár kérdésem amit nem itt a fórumon osztanék meg veled hanem privátba?!:) Esetleg elküldenéd az email címedet nekem?:
mr.zoltankarpati@gmail.com-ra várom válaszodat.
Mégegyszer köszönöm! Szép napot!:)

rhubarbjelly 2011.12.14. 21:20:50

Jó volt a beszámoló, de ez a villához kötözött rák nem volt szép dolog és a legkevésbé sem vicces :-((

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.12.17. 02:17:49

@rhubarbjelly: Maga az egész folyamat, ahogy szerencsétleneket kivégeztük, sem mondható "szépnek" sajna. :(
süti beállítások módosítása